7. Dormi cu capul acoperit
Daca ai obiceiul sa-ti tragi patura peste cap atunci cand dormi, afla ca ai sanse foarte mari sa ajungi la dementa inainte de a implini 70 de ani. Explicatia este simpla. Creste concentratia de dioxid de carbon in organism si astfel, la creier, ajunge din ce in ce mai putin oxigen.
8. Nu vorbesti
Actiunea de a vorbi stimuleaza foarte mult creierul. Asa ca daca esti o persoana tacuta, creierul nu-ti functioneaza la capacitate maxima.
9. Muncesti cand esti bolnav
Stim cu totii cati oameni se duc la munca bolnavi. Nu doar ca pun in pericol sanatatea colegilor, insa isi pot “defecta” si creierul. Atunci cand esti bolnav, odihneste-te. In acest fel, ii dai voie creierului si intregului organism sa se refaca.
10. Poluarea
Creierul este cel mai mare “consumator” de oxigen, ca atare, cea mai mare parte din aerul poluat pe care il respiram ajunge in creier, scazandu-i astfel eficacitatea.
11. Nu bei apa
Corpul uman este 70% apa, de aceea apa este vitala pentru functionarea organismului. Deshidratarea este distrugatoare pentru creier. Doar doua ore de activitate fizica fara a consuma apa conduce la un declin cognitiv semnificativ.
Studiile au aratat ca deshidratarea are un impact mare asupra unor functii ale creierului precum rezolvarea problemelor, coordonarea si atentia.
Nu trebuie sa tii socoteala la cata apa trebuie sa bei zilnic, ci sa-ti asculti corpul. Setea este un foarte bun indicator. Bea apa regulat pe parcursul zilei si iti vei mentine creierul fericit.
12. Esti stresat
Stresul cronic are un impact negativ asupra functionarii intregului organism. Desi stresul ocazional pregateste corpul pentru raspunsul lupta sau fugi, cand este vorba de un stres de lunga durata, excesul de cortizol distruge creierul.
Cortizolul nu doar ca distruge ireversibil celulele nervoase, dar micsoreaza si creierul, in special cortexul prefrontal, zona responsabila cu invatarea si memorarea.
De aceea este foarte important sa te relaxezi. Incepe de acum, pana nu e prea tarziu.
Sursa: hhdresearch.org
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2