Cateva remedii
In fiecare tip al tulburarilor menstruale sangele este elementul critic. Pentru reglarea ciclurilor menstruale, tonifierea si reglarea sangelui sunt intotdeauna necesare.
Angelica sinensis (Dang gui), Paeonia lactiflora (Bai Shao Yao), Rehmannia glutinosa (Shu Di Huang) sunt principale plante care hranesc sangele si pot regla ciclul menstrual.
Angelica se afla in capul listei remediilor pentru probleme ginecologice. Un adevarat „Ginseng al femeilor”, Angelica poate tonifica sistemul de reproducere al femeii, alina durerile din timpul ciclului, regleaza ciclul, reduce sindromul prementrual si poate usura multe dintre simptomele menopauzei.
Radacina de Angelica sinensis (Dan Gui) este de aceea administrata in cazul problemelor menstruale cu semne si simptome de Deficienta Sangelui (anemia, fata palida, insomnia, nervozitate, slabiciune). Este unul dintre adaosurile obsnuite la supa chinezeasca de gaina pregatita pe timpul ciclului sau imediata dupa aceea.
Planta medicinala comuna Angelica archangelica, care este folosita de naturopatia europeana si in general cea occidentala, este inrudita cu Dan Gui dar este mai putin eficienta in cazurile de deficienta citate mai sus.
Suntem retinuti pentru moment in a va da exemple de formule de Herbologie Chineza deoarece este indicat ca acestea sa va fie prescrise de catre un practician TCM. Avem in vedere ca fiecare persoana este diferita si prezinta particularitati functie de care, respectivele formule sau modalitati de tratament se modifica functie de diagnosticul diferential TCM.
Observam ca femeile care prefera o alimentatie echilibrata, fac sufient exercitiu fizic in aer liber si se straduiesc sa isi pastreze un echibru emotional adecvat au mai putine tulburari menstruale. In timpul menstruatiei, echilibrul energetic este la limita si foarte usor influentat de emotii si de conditii interne sau externe.
De aceea, pe parcursul menstruatiei este impotant sa evitati munca fizica grea, stresul emotional, expunerea la frig sau umezeala excesiva; de exemplu cautati sa mentineti o temperatura prietenoasa pentru picioare, acoperiti-le cand stati in locuri reci sau toamna/iarna. Evitati de asemenea sa lucrati cu mainile in apa rece. Evitati constipatia, odihniti-va suficient si abtineti-va de la avea contact sexual pe timpul menstruatiei (este un subiect care trebuie privit cu toata seriozitatea impreuna cu partenerul dumneavostra).
Restrictii alimentare
Pentru a va pastra sanatatea, pe parcursul menstruatiei evitati alcoolul, fumatul, cafeaua, mancarurile reci, zaharul, grasimile hidrogenate, uleiul in exces si consumul exagerat de legume si fructe proaspete. Apa fluorinata incetineste functionarea tiroidei, ceea ce bulvereseaza intreg sistemul endocrin. Apa clorinata distruge vitamina E din organism, o vitamina esentiala in timpul menstrelor. Carnea rosie si cea de pasare din comert contin de multe ori reziduuri de hormoni si steroizi care le-au fost administrate animalelor si care interfera cu procesul de menstruatie. In timp contraceptivele orale si folosirea steriletului cauzeaza dificultati al menstruatiei.
Stresul… si iarasi stresul
Legat de tema de mai sus, unul dintre factorii de stres care poate duce la tulburararile menstruale este sarcina. Stresul poate veni din doua directii:
1. din dorinta de a nu ramane insarcinata. In aceste cazuri se folosesc diferite metode anticonceptionale si exista teama permanenta de a ramane insarcinata. Orice metoda anticonceptionala are efectele ei secundare, poate mai putin folosirea prezervativului, asa incat de cele mai multe ori acestea duc la tulburari.
2. din dorinta de a ramane insarcinata. In acest caz se folosesc tratamente hormonale foarte puternice care pe termen lung au efecte nedorite si duc la tulburari menstruale.
Factorul de stres de la punctul 1) poate fi mult diminuat daca femeile au o buna colaboare cu partenerul, cu referire la actul sexual si la solutiile de protectie.
La punctul 2) consideram ca folosirea remediilor naturale cum ar fi plantele medicinale, herbologia chineza, masajul, exercitiile fizice energizante (Yoga, Tai-Chi, Qi-Gong, relaxare) pot avea un efect mult mai prietenos decat tratamentul hormonal. Rata de succes a rezolvarii problemelor de infertilitate de catre Medicina Traditionala Chineza este aceeasi cu cea a fertilizarii in vitro si inseminarii. Folosite impreuna solutiile naturiste si cele de medicina alopata au oricum un efect mai binefactor decat doar solutiile alopate.