10 teste pe care orice femeie trebuie sa le faca neaparat. Afla si cat de des
Cu totii stim ca trebuie sa ne facem diferite analize medicale pentru a urmari starea de sanatate. Insa nu intotdeauna stim ce analize specifice varstei trebuie facute si mai ales cu ce regularitate. Iata recomandarile oferite de dr. Tanya Benenson, consultantul medical al NBC Universal.
1. Mamografie
Dupa varsta de 40 de ani, fiecare femeie trebuie sa-si faca anual cate o mamografie. Analiza trebuie facuta mai devreme de 40 de ani si mai des daca in familie au existat cazuri de cancer la san.
2. Nivelul colesterolului
Dupa varsta de 45 de ani, nivelul colesterolului trebuie verificat anual. Daca familie exista precedente legate de nivelul crescut de colesterol, analiza trebuie inceputa de la 20 de ani. De asemenea, mult mai devreme trebuie sa incepi sa-ti faci aceasta analiza daca fumezi, ai diabet sau membrii familiei sufera de boli cardiovasculare.
Citeste si: Ce sa nu faci inainte de analize pentru a nu le compromite rezultatele
3. Nivelul tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala trebuie masurata cel putin odata la doi ani, incepand de la 18 ani. Totusi, unii medici recomanda ca verificarea tensiunii arteriale sa se faca mult mai devreme, avand in vedere incidenta obezitatii la copii si faptul ca foarte multi adolescenti sunt descoperiti cu tensiune arteriala ridicata.
4. Densitate osoasa
Toate femeile peste 65 de ani ar trebui sa-si faca acest test, insa si femeile aflate la menopauza cu risc crescut (fumatoare sau persoane slabe) ar trebui sa-si faca acesta analiza mai devreme de 65 de ani.
5. Cancer colorectal
Testul pentru cancerul colorectal se face incepand cu 50 de ani. Daca in familie exista un istoric legat de cancerul colorectal, ar trebui facut mai devreme. Medicul este cel care hotaraste ce fel de test este cel mai potrivit pentru tine.
6. Testul Papanicolau
Testul Pananicolau trebuie repetat o data la trei ani daca ti-ai inceput viata sexuala si dupa varsta de 21 de ani. Insa medicul ginecolog care te urmareste ar putea sa-ti prescrie o alta frecventa in functie de rezultatele anterioare. De exemplu, daca trei teste au iesit normale si nu te inscri in categoria persoanelor cu risc, poti repeta testul mai rar. Insa, daca ai peste 40 de ani si relatii sexuale cu parteneri multipli, unele neprotejate, testul trebuie repetat anual.
te mai poate interesa: 3 analize medicale pe care orice femeie trebuie să le facă. Sunt recomandate de Dr. Oz
7. Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala
Daca ai peste 25 de ani si esti activa din punct de vedere sexual, ar trebui sa faci un test pentru depistarea Chlamydia. Daca esti mai in varsta, cere sfatul medicului in legatura cu bolile cu transmitere sexuala pentru care ar trebui sa faci niste analize.
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!