Cu toate ca am avansat tehnologic foarte mult in ultimele decenii, inca stim foarte putine lucruri despre mintea noastra, despre cum o putem folosi la parametri mai inalti si despre cum acest “super-computer” are nevoie de comenzi si antrenament zilnic pentru a pune viata in miscare.
Psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul Mintii”, considera ca mintea noastra este cel mai avansat element care ne defineste, iar cu cat vom intelege mai multe despre ea, cu atat viata noastra va deveni mai clara, mai simpla, vom capata mai multa incredere in noi si vom indrazni sa facem lucruri pe care, altminteri, nu le-am fi facut. Specialistul si trainerul in programare neuro-lingvistica (NLP) afirma ca sunt 10 lucruri pe care nu le stim despre cum functioneaza mintea noastra, iar intelegerea lor ne-ar putea ajuta sa ne imbunatatim perceptia despre lume, viata si mai ales noi insine.
Acestea sunt:
Mintea noastra este mai puternica prin simboluri
“Mintea noastra percepe mai degraba tabloul general si lucreaza cu simboluri, de aceea ne este foarte greu sa memoram, spre exemplu, poezii cuvant cu cuvant, dar ne este mult mai accesibil sa “inregistram” mental un film. Mintea subconstienta poate inregistra cu usurinta fiecare amintire posibila prin serii de simboluri si prin imagini pentru memoria vizuala”, afirma psihologul Alexandru Plesea.
Alege un model și vezi cum funcționează mintea ta!
Mintea noastra nu poate procesa ganduri formulate negativ
“Mintea noastra subconstienta este incapabila sa auda negatiile sau gandurile negative, iar putina lume stie acest lucru. Orice spunem sau gandim negativ este procesat invers de mintea noastra, care percepe informatia ca si cum “eu vreau asta”. Mai simplu spus, daca eu as spune “nu vreau sa se intample asta”, mintea mea subconstienta va elimina negatia si va percepe situatia in felul “vreau sa se intample asta”, considera specialistul.
Mintea noastra mentine perceptiile de la o varsta tanara pana la o varsta adulta
Toate valorile pe care le inmagazinam in subconstient, atunci cand suntem tineri, va construi un sistem foarte solid in functie de care ne vom ghida viata la o varsta adulta. “Modul in care privim lucrurile acum si sistemul nostru de credinte sunt bazate pe sentimentele noastre din tinerete. Scopul nostru este sa ne deschidem orizonturile mintii si sa nu permitem experientelor noastre negative din trecut sa ne convinga sa ramanem negativi”, considera Alexandru Plesea.
Mintea noastra ne ajuta, dar are nevoie de directii
“In viata noastra exista doua tipuri de situatii in care mintea noastra functioneaza: situatiile in care construim si situatiile in care se activeaza instinctul de autoconservare. In ultimul caz, atunci cand un pericol devine iminent, mintea noastra creeaza un software care ne ajuta sa luam decizii automate in fiecare zi. Asa se intampla cand ne frigem din greseala, iar mintea noastra a comandat automat corpului sa evite pericolul”, spune specialistul. In acelasi timp, adauga psihologul, acel “programel” ne dezvolta comportamentul si ne creeaza dexteritati. “Cand invatam pentru prima data un lucru, cum ar fi mersul pe bicicleta, ne este greu la inceput. Prin practica si exercitiu, am devenit din ce in ce mai priceputi pentru ca mintea noastra se dezvolta si a creat un tipar standard pentru acele actiuni. Problema apare atunci cand nu este stabilita o directie clara, iar viata noastra curge in deriva. Daca ii dam mintii noastre o directie, urmarim in orice actiune a vietii noastre fericirea sau starea de bine, atunci subconstientul nostru nu ne va dezamagi”, sustine Alexandru Plesea.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025