Spondiloza cervicala este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale persoanelor care petrec mult timp pe scaun, la birou. Spondiloza cervicala presupune modificarea oaselor, vertebrelor, a discurilor si a incheieturilor de la nivelul gatului. Aceste modificari sunt cauzate de imbatranire. Cu timpul, vertebrele cedeaza, se pierde lichid si intepenesc. De aceea boala este intalnita frecvent in randul persoanelor trecute de varsta a doua.
Ca urmare a degenerarii vertebrelor si a altor cartilagii, apar formatiuni denumite osteofite (ciocuri de papagal). Acestea duc, de asemenea, spre ingustarea canalului spinal si contribuie la aparitia unei alte afectiuni, denumite stenoza spinala.
Spondiloza cervicala cauzeaza dureri de gat si intepenirea acestuia. Desi spondiloza cervicala este o afectiune care nu progreseaza, in cazurile severe este recomandata interventia chirurgicala.
Care sunt factorii de risc pentru aparitia spondilozei cervicale
Ceafa este formata din coloana cervicala, muschi si ligamente care inconjoara gatul spre a-i conferi suport. Coloana cervicala este alcatuita din 7 vertebre, primele doua fiind diferite ca forma intrucat ele ataseaza craniul de colonala vertebrala si permit capului sa se miste dintr-o parte in alta. Urmatoarele 5 oase sunt cilindrice si sunt legate intre ele prin incheieturi, iar intre vertebre sunt “discuri”. Aceste discuri sunt moi, asemanatoare gelului si au rolul de a atenua socurile si de a permite coloanei vertebrale sa fie flexibila. Ligamentele adiacente sporesc suportul si puterea vertebrelor, iar muschii permit coloanei vertebrale sa se aplece si sa faca diverse miscari.
Maduva spinarii contine multi nervi care fac legatura intre creier si restul organismului. Ea este protejata de coloana vertebrala.
Imbatranirea este principalul factor de risc. In general, dupa 50 de ani, oasele si ligamentele se ingroasa, ingustand canalul spinal, facand miscarile mai dificile. De asemenea, discurile care amortizeaza socurile se subtiaza si nu mai pot proteja corespunzator vertebrele.
Sedentarismul contribuie insa la aparitia bolii mult mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.
Un alt factor de risc sunt loviturile. Persoane precum gimnastii sau atletii pot pune o presiune foarte mare pe zona gatului, contribuind la aparitia spondilozei cervicale.
De asemenea, postura incorecta joaca un rol foarte important in modificarile coloanei vertebrale, conducand la aparitia spondilozei cervicale.
Citeste si: Ce nu trebuie sa faci dupa fizioterapie
Care sunt simptomele spondilozei cervicale?
Simptomele spondilozei cervicale includ:
– Dureri ale gatului si intepenirea gatului
– Dureri de cap care isi au originea la baza gatului
– Dureri de umeri si brate, care se prelungesc spre degete
– Inabilitatea de a roti sau de a indoi gatul
– Zgomote si pocnituri bizare cand rotesti gatul.
Simptomele tind sa se atenueze daca te odihnesti si sa se accentueze dimineata si spre sfarsitul zilei.
In cazul in care spondiloza se accentueaza, se pune o presiune mare pe coloana vertebrala, aparand o alta afectiune: mielopatia. Simptomele de spondiloza cu mielopatie includ:
– Furnicaturi, amortirea, slabirea membrelor superioare si inferioare
– Lipsa coordonarii si ingreunarea mersului
– Pierderea reflexelor
– Spasme musculare
– Incontinenta.
O alta complicatie a spondilozei este radiculopatia cervicala. Ciocurile de papagal apasa pe nervii coloanei vertebrale, iar durerea se lasa pe brate.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?