Psiholog Miruna Stănculescu: Consumul responsabil de griji - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Psiholog Miruna Stănculescu: Consumul responsabil de griji

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Psiholog Miruna Stănculescu: Consumul responsabil de griji

Consumăm griji încă de la micul dejun . Odată cu primele știri. Ne ocupăm apoi de gestionarea grijilor din plan profesional.  Odată ajunși acasă, e momentul potrivit pentru grijile cu tentă personală.  Anxietatea e un mare consumator de energie. O perioadă de griji intense te lasă fără baterii, lipsit de puterea de a mai face și altceva în afară de a te îngrijora. Dar oare care sunt trucurile prin care operează anxietatea?

 

Îngrijorarea pentru viitor

Suntem învățați de mici că “frica păzește pepenii”. Cumva, de cele mai multe ori prin educație, ajungem la concluzia că îngrijorarea ne pune la adăpost de potențiale dezastre viitoare.  Ca și cum, frica mea de astăzi ar avea o capacitate modelatoare. Ca și cum ar putea influența pozitiv viitorul.  Baza de operare a fricii este viitorul. Și este cu atât mai eficientă cu cât nici unul dintre noi nu putem ști, cu siguranță, ce se va întâmpla în viitor. În plus, cu cât ne străduim mai mult să nu ne gândim la ce ne îngrijorează, cu atât gândurile negative devin mai puternice.

 

 

Intoleranța la incertitudine

Îngrijorarea poate fi definită ca un fel de alergie la incertitudine. Creierul nostru este proiectat să interpreteze incertitudinea ca fiind periculoasă.  Logic vorbind însă, incertitudinea e doar… incertă. Ce nu știu nu e neapărat periculos. Și nici faptul că mă cunosc cu ursul nu mă scutește de surprize.

 

 

Distorsionarea realității

Frica este un foarte bun regizor. Ia realitatea prizonieră și ne dezorientează cu scenarii care, deși par realiste, nu sunt deloc așa. Dacă eu am o preocupare, frica o va lua în primire și va distorsiona realitatea astfel încât să corespundă preocupării mele.  Dacă eu sunt o persoană îngrijorată de felul în care arăt atunci remarca “ce bluză ai” va tinde să fie interpretată în sens  negativ. Dacă înțeleg acest lucru, este important să devin conștient de sensibilitățile mele în așa fel încăt să pot gestiona conștient distorsiunile pe care le determină.

 

 

Citete continuarea pe MirunaStanculescu.ro.

 

Data articol: 04/11/2014