Tavalugul ce reprezinta viata multora dintre noi a transformat notiunea de repaus, de pauza, intr-un adevarat moft. Este un lux sa te gandesti ca iti poti permite clipe de ragaz. Unde mai pui ca unii dintre noi (workaholicii) le privesc cu dispret, drept o dovada de iresponsabilitate.
Cred insa ca zicala “pauzele lungi si dese, cheia marilor succese” este inspirata din teorii reale de stare de bine izvorate din vechime, si nu are doar sensul de tachinare ce insoteste dulcele chiul asa de necesar pentru revigorare.
O clipa de pauza te regenereaza si te face sa muncesti mai cu spor.
Bine bine, veti spune unii dintre voi, dar ce facem cand acest lucru este realmente imposibil? Stiti care este esenta pe care trebuie sa o intelegem si sa o tinem minte orice ar fi? Faptul ca “Omul, prin constitutia lui, este o forta limitata, adica are o capacitate restransa de a produce”, asa cum spune “Cartea sanatatii” editata in 1928. Cat de des uitam acest lucru si ne depasim limitele fizice…
Alternanta munca – pauza este cheia reusitei de a rezista cat mai mult timp cu mintea proaspata si cu trupul in forma ca sa facem fata responsabilitatilor de peste zi. “Este necesar prin urmare sa stim cum sa muncim si cum sa ne odihnim, pentru ca trupul nostru sa ramana cat mai plin de vigoare si sanatate.
Citeste si: Burnout, sindromul care te poate ucide. 12 semne ca ai nevoie de pauza
Stiinta ne povatuieste sa impartim timpul de munca in perioade scurte si dupa fiecare din ele sa urmeze cateva minute de odihna
Astfel un organism va fi mai bine intretinut, daca se va odihni un sfert de ora dupa fiecare ora de munca, decat daca se va odihni o ora compacta dupa patru ore de munca neintrerupta. Totusi, sunt cazuri cand suntem obligati a lucra fara intrerupere timp mai indelungat, in aceste cazuri odihna care va urma muncii sa fie prelungita pana vom simti ca a disparut din trupul nostru toata oboseala.”
Si experienta chiar ne arata ca cele mai bune idei de munca ne vin tot in clipele de pauza, in dus, cand stam relaxati, cand ne plimbam, cand pur si simplu ne savuram linistea pe un fotoliu. Idei care tot noua ne fac bine ulterior la job sau in rezolvarea unor dileme personale.“Deci dupa sfortarile produse in executarea unei munci, este necesar repausul si acesta se va executa fie asezandu-ne pe un scaun comod, fie intinzandu-ne pe un scaun comod, fie pe un pat. Prin acest fel de a ne repausa, nervii se vor linisti, muschii se vor destinde, ne vom simti cu voie buna si in minutele de odihna gandurile noastre se vor indrepta spre lucrarea ce mai avem de facut, caci vom inlatura accidentele, greselile si necazurile ce le intrezarim in acele cateva momente de odihna si chibzuire.”
te mai poate interesa: 10 metode SIMPLE sa-ti restartezi creierul. Ce sa faci cand esti la birou sau in masina
Corpul uman a dovedit ca are o capacitate uluitoare de adaptabilitate.
Ajungem sa traim in conditii cu mult inferioare celor necesare pentru a reusi sa ne respectam trupul si sufletul, si asta pentru ca suntem convinsi ca nu se poate altfel. Intrebarea este: oare chiar nu se poate altfel?
foto: Depositphotos.com
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025