12 lucruri ce iti lipsesc de cand nu erai parinte - Pagina 2 din 3 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

12 lucruri ce iti lipsesc de cand nu erai parinte

3. Sa fii in stare sa cheltui pentru tine  

De cand esti parinte, a devenit o raritate sa te plimbi linistit, cat timp vrei tu, in magazinele preferate pentru shopping; mereu sunt alte prioritati si ai de cumparat mai degraba pentru copil. Dar este foarte important sa te recompensezi cand si cand. Sigur ca se poate acest lucru fara sa spargi contul familiei; exista destule mici atentii pe care ti le poti lua incadrandu-te in sume decente, daca vrei cu adevarat sa te iubesti si respecti suficient. La urma urmei, nasterea copilului tau nu inseamna finalul vietii tale sociale.

Ia-ti florile preferate, o esarfa de primavara, o crema hidratanta, o spuma de baie relaxanta sau o carte de suflet. Studiile arata ca aceste mici atentii de stare de bine ofera mai multe satisfactii decat un cadou mare si costisitor – pentru ca dupa ele nu te simti vinovat.

 

4. Sa iei ceva rapid de mancare cand nu ai chef sa gatesti

Uneori iti este dor de acele seri cu efort minim in care preparai ceva rapid sau comandai ceva si stateai in fata televizorului. Cu toate astea, ia partea buna: un mare beneficiu al gatitului acasa este ca mananci mai sanatos, cu mai putine grasimi saturate, sare si zahar in alimente.

Cand ne dam seama ca o portie medie de mancare chinezeasca contine un numar echivalent de calorii ca noua batoane Mars, e o idee buna sa comanzi doar cand si cand.

 

 

5. Acele lungi conversatii cu o prietena  

Este cunoscut faptul ca cei mici sunt alergici la imaginea unui parinte stand la telefon. Ei vor 100% atentia ta, exact atunci cand iti doresti cu disperare sa mai stai si  tu un pic de vorba cu o prietena. Exact atunci copilului ii e sete sau vrea biscuite, timp in care tu incerci sa porti o discutie serioasa de la adult la adult – nu e de mirare ca renunti.

Cat ai copiii mici, te pot ajuta emailurile saptamanale ca sa mentii legatura stransa cu prietenele tale sau vorbiti la telefon daca partenerul tau iese cu copilul in parc. Acele discutii lungi inca se pot intampla. La fel cu multe aspecte ale vietii de parinte, este nevoie doar de putina creativitate ca sa gasesti solutiile cele mai potrivite noului statut, fara mari frustrari.

 

6. Timp sa faci fix ce vrei tu  

Cand esti parinte, probabil ca propriile hobby-uri sunt primele care sunt taiate din agenda. Cu toate acestea, in studii despre ce ne face fericiti, activitatile acestea prin care “simti ca zbori” sunt pe primele locuri, intrucat prin ele ne simtim cel mai impliniti.

Este vorba de activitati care ne implica total cum ar fi un sport preferat, un instrument muzical sau pictatul (in niciun caz nu simtim ca zburam de implinire atunci cand stam pasivi si ne uitam la tv).

Asa incat, scoate-ti agenda si impune-ti, pentru binele mintii si sufletului tau – care trebuie sa ramana sanatoase de dragul tau si al copilului pe care il cresti – si trece-ti putin timp pentru ce iti place cu adevarat. Tu iti vei hrani fiinta si familia iti va fi recunoscatoare pentru ca vei inflori.

 

 

7. Sa mergi la toaleta neinsotit

Iti amintesti acele zile in care nici macar partenerul nu stia ce se intampla dincolo de usile baii inchise in care erai tu?

Acele zile sunt istorie cand ai copii; fie copilul insista sa vina dupa tine, fie nu poti incuia usa ca sa il poti supraveghea iar el da cu usa de perete. (O mamica a unui baietel de 5 ani spune ca jocul preferat al micului este sa se joace de-a piratul care isi flutura sabia deschizand brusc usa baii exact cand mama face pipi).

Da, sigur ca este frustrant, dar daca iti este foarte dor de intimitatea ta de la baie de alta data, programeaza-ti-o cand copilul/copiii sunt in pat si renunta la asteptarea sa o ai cat ei sunt activi prin casa. Si tine minte ca va veni o zi in care chiar iti va fi dor de intreaga aglomeratie care vine peste tine in baie si nu iti acorda intimitatea mult dorita. Perioada cu copii mici este finita, nu uita asta.

Citeste continuarea: 1 2 3

Data articol: 29/09/2014