Daca aveti obiceiul sa va treziti din ora in ora peste noapte, s-ar putea ca acest lucru sa va afecteze grav memoria si capacitatea creierului de a forma amintiri. Cel putin asa sustin cercetatorii de la Universitatea din Starnford Statele Unite care au efectuat cateva studii pe soareci de laborator, informeaza site-ul BBC din Marea Britanie.
Potrivit acestora, somn fragmentat ingreuneaza sarcina unor animale de laborator de a recunoaste obiecte familiare. Si asta pentru ca, in timpul unui somn profund, creierul evalueaza evenimentele din timpul zilei si decide ce informatii sa pastreze. In cazul exemplarelor de laborator la care s-a intrerupt somnul cu ajutorul unor fascicule de lumina, s-a constatat ca nu mai recunosteau unele obiecte candva familiare, ceea ce sugereaza faptul ca memoria lor a fost afectata. Aceasta descoperire ar putea sa explice aparitia tulburarilor de memorie asociate cu diverse afectiuni, precum maladia Alzheimer si sindromul de apnee in somn. „Continuitatea somnului este unul dintre principalii factori care se iau in calcul in cazul unor afectiuni precum maladia Alzheimer si alte deficite cognitive asociate cu varsta inaintata”, a declarat medicul Luis de Lecea, coordonatorul studiului.
Somnul fragmentat afecteaza si persoanele dependente de alcool si pe cele care sufera de sindromul de apnee in somn – o afectiune in timpul careia gatul se ingusteaza si restrictioneaza fluxul de oxigen, determinand astfel trezirea persoanei.
Foto: dreamstime.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?