Generatia sandwich: Cum sa te imparti intre copii si parinti - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Generatia sandwich: Cum sa te imparti intre copii si parinti

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Generatia sandwich: Cum sa te imparti intre copii si parinti
Cum sa te imparti intre copii si parinti - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - team-spirit-2447163_1920

Aproape ca nu este nimic mai stresant, consumator de energie si generator de sentimente de vinovatie decat ingrijirea unui parinte in varsta in timp ce-ti cresti copilul si trebuie sa evaluezi cu multa atentie relatia parinte-copil. Daca te afli intr-o asemenea situatie, probabil ca te simti depasit, singur si neinteles si ti se pare ca relatia parinte-copil, atat cu copilul tau cat si cu parintele tau, are de suferit. Poti imbunatati situatia invatand cum sa depasesti obstacolele si dificultatile care apar si sa nu te mai lasi cuprins de sentimentele de vinovatie care te seaca de energie si care nu fac decat sa te puna la pamant, sa te simti invins si epuizat, iar relatia parinte-copil sa fie neglijata.

In momentul in care parintii se afla sub presiunea numeroaselor responsabilitati atat legate de ce se intampla acasa cat si sarcinile de la birou, copiii incep la randul lor sa depaseasca limitele.

Un asemenea comportament are loc atunci cand copilul este:

– anxios in legatura cu ce se intampla in familie;

– trist din cauza schimbarilor pe care bunicii lui le experimenteaza;

– se simte ignorat pentru ca atentia ta este concentrata pe alte lucruri;

– speriat de ce se intampla.

In plus, copilul ar putea fi plin de furie si stresat ca traieste intr-o casa in care apar frecvent crize. In acest caz, este important ca tu sa faci un pas inapoi, sa respiri adanc, sa evaluezi lucrurile si sa faci un plan pentru a prelua controlul. Creionarea unui plan te va ajuta sa te simti mai puternic si nu vei mai avea senzatia ca treci de la o criza la alta si relatia parinte copil va putea fi imbunatatita.

Citeste si: Este rau sau bine pentru copilul tau sa creasca in preajma bunicilor? Afla aici

Iata cum ar trebui sa arate planul, conform specialistilor de la Empoweringparents:

1: Nu intra in stare defensiva ci… respira

Daca nu este o problema de viata si de moarte atunci n-ar trebui sa privesti lucrurile ca si cum ai fi intr-o criza. Respira adanc de 4-5 ori, astfel incat sa iesi din starea “lupta sau fugi”. Fa un pas in spate si respira. Refuza sa intri in starea de criza pe care copilul sau parintele ti-o creeaza si astfel vor invata si ei de la tine.

Crizele cauzate de parinte s-ar putea sa fi venit inainte de crizele generate de copil. Insa un lucru este sigur, una o hraneste pe cealalta, iar rezultatul poate fi devastator.. Daca faci un pas in spate, analizezi situatia si nu mai reactionezi la ceea ce se intampla in jurul tau, lucrurile pot fi impartite in bucatele mai mici pe care sa le poti rezolva pe rand. Si, cel mai important lucru, respira. Desi, pare de la sine inteles, studiile au aratat ca oamenii stresati uita sa respire. Respiratia te calmeaza si, in plus, duce oxigent la creier. Iar un creier in stare optima de functionare te ajuta sa iei decizii mai bune.

2: Uita de “Ar trebui”, “As fi putut”, “Ar fi trebuit”

Vinovatia este unul dintre cele mai nefolositoare emotii. Iar oamenii sunt excelenti atunci cand este vorba despre a se simti vinovat. Trebuie sa depui eforturi mari pentru a scapa de sentimentul de vinovatie, mai ales pentru cei din generatia sandwich. Pentru ca trebuie sa ai grija de parintii in varsta si, in acelasi timp, sa-ti cresti copiii, sa ai grija de partener, de casa, de job este ca si cum ai avea de slujit milioane de stapani si nu poti niciodata sa multumesti pe niciunul dintre ei. Tocmai de aceea este bine sa intelegi si sa-ti spui tie insuti(insati) ca tot ceea ce faci conteaza si este folositor celor din jur. Identifica zonele in care ai nevoie de sprijin, insa nu ramane in zona “Ar trebui”, “As fi putut”, “Ar fi trebuit” pentru ca este contraproductiva.

3: Cere ajutor si spune “Da” cand acesta vine

Cand cineva se ofera sa te ajute, accepta. Si, uneori, daca ai nevoie de ajutor nu ezita sa-l ceri. Daca ai grija de parintii batrani si, in acelasi timp, cresti copii, este important pentru tine sa stii ca poti gasi ajutor atat in cresterea copiilor cat si in ingrijirea batranilor parinti. Trebuie insa sa stii unde si cum sa ceri ajutorul. Stii cum se spune: Cere si ti se va da. Daca tu nu cauti atunci cu siguranta ca nu vei gasi nimic. Primul pas, cauta ajutor.

Imagine de Anemone123 de la Pixabay

Data articol: 10/06/2021