Dr. Peter Fenwick, neuropsihiatru la Institutul de Psihiatrie din Londra, si dr. Sam Parnia, cercetator la Spitalul din Southampton, au realizat un studiu de amploare, pe durata unui an, pentru a descoperi evidente asupra vietii de dupa moarte. Studiul a pornit de la ipoteza ca “sufletul” sau “constiinta” continua sa existe dupa ce creierul inceteaza sa mai functioneze, iar pentru a dovedi acest lucru cei doi medici au intocmit rapoarte dupa declaratiile pacientilor care in urma unui atac de cord, au fost in moarte clinica.
Experientele de viata dupa moarte – lumina puternica, fiinte celeste, caldura si pace sufleteasca – au fost raportate de-acum multi ani, insa mediul academic a fost extrem de sceptic in a le accepta.
Studiul specialistilor britanici a urmarit 63 de pacienti cardiaci, care au supravietuit unui atac de cord. In timp ce 56 dintre acestia nu au nicio „amintire” din perioada de inconstienta, 7 pacienti au impartasit cateva experiente comune. Dintre cei 7, 4 au indeplinit criteriile pentru a fi declarati in moarte clinica. Acestia din urma au declarat ca au simtit o imensa bucurie si pace, au trait senzatia de pierdere a trupului, au vazut o lumina puternica si au intrat intr-o noua lume, unde au intalnit personaje mistice si au ajuns intr-un punct de unde nu se mai puteau intoarce.
Examinand dosarele medicale ale pacientilor, cei doi cercetatori britanici au observat ca in cazul celor patru pacienti nu s-a inregistrat nicio scadere a nivelului de oxigen in creier. Ei combat astfel ideea ca experientele de viata de dupa moarte se datoreaza neoxigenarii corespunzatoare a creierului.
„La inceput am fost si eu unul dintre sceptici. Din punctul meu de vedere, creierul era sursa mintii, a constiintei, si, din moment ce creierul isi inceta functinarea, era logic ca si mintea, constiinta vor inceta sa-si mai faca simtita prezenta. Deci, nu exista viata dupa moarte. Cu timpul insa, mi-am dat seama ca creierul este un intermediar. Asa cum televizorul transforma niste semnale emise prin aer (sau prin cablu) in sunet si imagine, la fel face si creierul, si chiar dupa ce acesta inceteaza sa mai functioneze, constiinta continua sa existe, drept urmare apar aceste fenomene de viata de dupa moarte”, explica dr. Sam Parnia. „Acesti oameni au trait respectivele experiente in niste momente in care creierul lor n-ar fi trebuit sa fie capabil sa sustina procese lucide si cu atat mai mult sa stocheze amintiri. Asadar raspunsul la intrebarea este constiinta produsa de creier sau este independenta de acesta se contureaza din ce in ce mai clar”, a continuat dr. Parnia.
Studiul celor doi cercetatori britanici a fost imbratisat de clerici. „Nu ma surprind deloc aceste descoperiri. Viata este cu mult mai misterioasa decat ne inchipuim noi, iar sufletul este ceva mai mult decat mintea sau constiinta. De-acum ar trebui sa se gandeasca multa lume la ce se va intampla cu sufletul lor dupa ce creierul va muri”, a declarat episcopul Stephen Sykes, profesor de teologie la Universitatea din Durham si presedintele Comisiei de Doctrine a Bisericii Engleze.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie