De ce n-ar trebui să-l mai consulţi pe Doctor Google - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

De ce n-ar trebui să-l mai consulţi pe Doctor Google

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » De ce n-ar trebui să-l mai consulţi pe Doctor Google

Google le ştie pe toate, de la noţiuni de istorie, matematică şi fizică cuantică, la reteţe şi probleme medicale. Dacă primele informaţiile de la primele te pot ajuta să-ţi dezvolţi cultura generală, ultimul lucru pe care ar trebui să-l faci este să-l consulţi pe „Doctor Google” când te doare ceva.

 

Dacă-ţi introduci în bara de căutare simptomele, de la o mică durere la un nodul misterios sau o iritaţie sâcâitoare, poţi „afla” în câteva secunde că eşti suspect de boala lyme, diabet sau cancer de colon. Acest comportament este foarte comun, toată lumea apelează la Google pentru a afla câte ceva despre problemele lor medicale.

 

Însă ultimele studii relevă faptul că este extrem de periculos să-l consulţi pe Doctor Google. În primul rând, cei care fac acest lucru nu se mai duc la doctorul adevărat, îşi pun singuri diagnosticul, de obicei greşit, şi acţionează ca atare. Alţii, ipohondri din fire, îşi fac rău singuri concentrându-se pe simptome şi accentuându-le, fără a avea un motiv cert de îngrijorare.

 

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong au descoperit că tendinţa noastră de a supraestima simptomele este dată de modul de procesare a noilor informaţii primite în creier. Voluntarilor le-au fost prezentate câteva scenarii de boală (gripă, hepatită C şi cancer la sân), apoi li s-au dat seturi de informaţii despre incidenţa acestor boli în rândul populaţiei pe grupe de risc. Participanţii la studiu s-au catalogat ca făcând parte din categoriile de risc maximum. Potrivit specialiştilor, oamenii au tendinţa de a se victimiza şi de a se considera vulnerabili, chiar dacă nu au nici cea mai mică dovadă a existenţei bolii, şi chiar şi cea mai banală răceală poate fi considerată gripă porcină.

 

Specialiştii din Hong Kong le recomandă tuturor ca atunci când au cea mai mică problemă de sănătate să se ducă la medic şi nu să-l întrebe pe Doctor Google.  Şi chiar şi atunci când au primit din partea medicului un diagnostic, nu este indicat să caute lămuriri suplimentare pe Google, pentru că riscă să-şi amplifice simptomele.

Data articol: 06/08/2012