Sfaturi de la Doctor Oz: Otrava din farfurie pe timpul verii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturi de la Doctor Oz: Otrava din farfurie pe timpul verii

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Sfaturi de la Doctor Oz: Otrava din farfurie pe timpul verii

Vara este un anotimp propice pentru toxiinfecţiile alimentare, căldura şi umiditatea fiind principalele condiţii care favorizează înmulţirea bacteriilor. Aşa se şi explică numărul mare de toxiinfecţii alimentare pe perioada verii.

Celebrul Doctor Oz explică care sunt principalele „otrăvuri” pe care mulţi dintre noi obişnuim să le consumăm pe timpul verii, fără să ne dăm seama că ne pot pune viaţa în pericol, dar oferă şi câteva sfaturi pentru a preveni îmbolnăvirea.

 

 

Cazul 1

Simptomele apar în 6-12 ore: vomă, diaree apoasă, dureri abdominale

Vinovatul: Salată de paste cu maioneză

Motivul: Stafilococ

Stafilococii se dezvoltă foarte repede în medii dulci sau sărate precum maioneza utilizată pentru salate sau cremele de prăjituri. Alimentele negătite sunt predispuse infestării cu stafilococi. Gastroenteritele cauzate de stafilococi nu reprezintă o ameninţare pentru viaţă, însă pot duce la deshidratare severă. Aşa că sunt recomandate lichidele care conţin sodiu sau glucoză. Un remediu pe care îl puteţi face singuri acasă constă într-un litru de apă în care se adaugă 1 lingură de sare şi 4 de zahăr.

 

 

Cazul 2

Simptomele apar în 12-24 ore: diaree apoasă şi scaune cu sânge după 3 zile, stările de vomă sunt episoade întâlnite rar

Vinovatul: Burger cu salată şi roşii

Motivul: E.Coli

În cazul unei infecţii cu E.Coli, bacteria de dezvoltă în intestinul subţire. Sistemul imunitar încearcă să lupte cu bacteria, iar “victime colaterale” devin pereţii intestinali. De aici, rezultă scanunele cu sânge. Această bacterie este extrem de periculoasă întrucât poate intra în sânge şi poate cauza septicemii. Contactaţi de urgenţă medicul dacă suspectaţi o infecţie cu E.Coli.

 

 

Cazul 3

Simptomele apar în 24-48 ore: dureri de stomac, febră, scaune diareeice cu sânge sau mucus.

Vinovatul: Sandwich cu pui

Motivul: Salmonella

 

Salmonella poate fi găsită în carnea de pui, vită, în lactate şi ouă. Toate alimentele preparate cu aceste ingrediente negătite pot duce la infestarea cu salmonella. Netratată, infestarea cu salmonella poate duce la perforarea pereţilor intestinali şi invadarea sângelui de către această bacterie. Dacă suspectezi o infecţie cu salmonella mergi de urgenţă la medic. În grupele de risc se află copiii şi bătrânii, întrucât sistemul lor imunitar este slăbit.

 

Cum previi toxiinfecţiile alimentare?

Sfaturi pentru plajă

– practică LIFO (ultimul venit, primul servit). Mai exact, în geanta/lada frigorifică aşază alimentele astfel încât deasupra să fie primele alimente pe care le vei mânca.

– Îngroapă geanta/lada frigorifică pe jumătate în nisip şi acoper-o cu o umbrelă.

 

 

Sfaturi pentru bucătărie

spală-te temeinic pe mâini cu apă şi săpun timp de cel puţin 20 de secunde înainte de a pune mâna pe alimente.

– împătureşte carnea în folie alimentară sau pungi şi aşază pachetele în etajele inferioare ale congelatorului pentru a nu contamina celelalte alimente.

– foloseşte tocătoare diferite pentru legume şi carne.

 

 

Sfaturi pentru grătar

Foloseşte un termometru special pentru a fi sigur că ai gătit carnea la temperatura optimă

– Carnea de vită se frige până când ajunge la cel puţin 160 de grade, iar carnea de pui la 165.

 

Credit foto: Kozzi.com

Data articol: 24/06/2012