Este usor sa iti lasi copiii sa iti acapareze orice minut disponibil cat esti treaza. Dar daca nu iti amintesti sa ai grija de tine insati, iti vei epuiza rapid rezervele de energie si entuziasm. Fa-ti timp pentru oamenii si activitatile care te fac sa te simti pozitiva, energizata si care iti cresc buna dispozitie si increderea in sine.
Daca intrebarile de mai jos iti trag un semnal de alarma, este cazul sa iti faci timp sa ai mai multa grija de tine:
- Mesele tale constau mai mult in ce ramane de la copii?
- Principalul eveniment social este sedinta cu parintii de la scoala?
- Este fugitul dupa copii singura miscare fizica decenta pe care o practici?
Fa-ti timp pentru tine
Poate fi dificil dar e foarte important sa gasesti momente in care sa iti faci timp pentru tine si sa te relaxezi. Nu privi asta ca pe o recompensa speciala, ci ca pe un lucru normal, pe care il meriti in mod regulat, pentru a-ti mentine sanatatea emotionala si mentala, nu doar fizica. Inainte de a fi mama, esti un om cu propriile nevoi – cum ar fi sa dormi, sa razi, sa te plimbi, sa citesti, sa faci miscare, sa socializezi cu alti oameni – pe care daca nu ti le implinesti, iti ratezi menirea de om, dar si eficienta de mama, oferind copiilor imaginea unui parinte vesnic obosit, blazat, nervos, suspicios. Caci la asta se ajunge chiar si fara sa vrei, daca te neglijezi.
Asadar, fie ca este vorba de o plimbare pe jos, singura, sau o iesire la pranz cu o prietena sau cu sotul tau, gaseste-ti neaparat macar o ora pe zi, doar ora ta.
Citeste si: 10 superputeri pe care doar mamele le au. Tu le ai?
Tranzitia obositoare dintre job si casa
A gasi echilibrul intre viata de serviciu si viata de acasa poate fi foarte dificil, obositor si frustrant si nu e nimic mai rau decat sa stai la munca macinata de ingrijorare in legatura cu ce face copilul acasa in lipsa ta.
Totusi, desi stii si tu toate astea, deseori emotiile asociate acestor doua lumi in care activam ne pot sufoca si greu gestionam echilibrat situatia.
Ai mai putea:
- Ai putea incerca sa vorbesti cu seful tau si sa incerci sa obtii un program flexibil, care sa-ti permita sa pleci mai devreme daca vii mai devreme, de exemplu, sau sa lucrezi unele proiecte si de acasa.
- Acorda-ti cateva minute la fiecare final de zi ca sa impartasesti urcusurile si coborasurile de peste zi cu partenerul tau, tot ce ai simtit la job, ce frustrari ai si tot asa. Dar nu iti petrece toata seara in discutii, vaicareli, autocompatimiri, vorbind doar despre job.
- Organizeaza-ti cat mai mult timp in afara casei, in aer liber, ca sa iti incarci celulele cu oxigen si astfel sa iti energizezi organismul. Faceti mereu activitati in familie in weekend.
Cand esti parinte singur
Uneori a fi parinte singur poate avea satisfactii, dar de cele mai multe ori ai parte de stress dublu fata de familiile cu doi parinti, pentru ca toate deciziile si sarcinile zilnice cad doar pe umerii tai.
Ca sa faci fata, incearca urmatoarele:
- Intalneste-te cu alti parinti macar o data pe saptamana, fie ca sunt membri ai familiei tale, prieteni, familii cunoscute. Ai nevoie sa stabilesti conexiuni cu oameni.
- Cauta sa stai fara copii 15-30 de minute zilnic, poate dupa ce ei se duc la culcare.
- Daca nu ai suficiente contacte, cauta-ti grupuri virtuale de prieteni sau parinti singuri ca si tine. Vei gasi oameni de la care poti avea multe de invatat si care iti pot imbogati viata si nu te vei mai simti asa de singura.
Te mai poate interesa: 12 lucruri pe care as fi vrut sa i le spun mamei
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie