Cafeaua poate fi considerata cea mai iubita bautura din lume. Unele studii ii preaslavesc beneficiile, iar altele ii cauta nod in papura. Daca o mai consuma sau nu ramane la latitudinea fiecaruia. Pentru cei care, insa, sunt hotarati sa se lase, s-a inventat cafeaua din fistic. Imbucuratoarea veste a fost anuntata pe site-ul universtitatii care a realizat „minunea”. Chimistii Universitatii din York (Marea Britanie) sustin ca bautura produsa dintr-un anumit tip de fistic (Pistacia terebinthus) poate fi o alternativa decofeinizata si sanatoasa la cafeaua noastra cea de toate zilele. In plus poate fi si mai ieftina decat cafeaua clasica.
Desi pare greu de crezut, fructul terebintului (arborele cunoscut si cu denumirea de arborele de terebentina) are aceeasi aroma si savoare precum cafeaua, insa nu contine cofeina. Prajite la o temperatura de 200 de grade Celsius timp de 20 de minute, boabele de fistic elibereaza substante volatile care sunt foarte asemanatoare cu cele produse de cafea.
Terebintul este un arbore rasinos rapandit pe coastele Mediteranei. Din el se extrag terebentina si alti tananti folositi in industrie si medicina. (Sursa: york.ac.uk)