Prea multe cercetari au avut ca obiectiv analiza stresului, depresiei si conexiunii lor cu bolile si foarte putine au examinat biologia bucuriei. Daca s-ar fi pus mai mult accent pe motivul pentru care oamenii nu merg la doctor cand sunt optimisti, fericiti si bucurosi, ar fi pusa mai putina importanta pe starea emotionala care, intamplator, genereaza mai multi bani pentru producatorii de medicamente. Exista multe modalitati de experimentare a placerii in creier, iar fericirea poate fi una dintre emotiile ce previne si inverseaza cascada de evenimente celulare ce duc la boala.
Fericirea artificiala
Multi oameni devin dependenti de substantele chimice – alcool, cocaina, amfetamine, heroina si nicotina. De ce o fac si de ce nu sunt fericiti? Pentru ca in creier exista o varietate de sisteme chimice ce le regleaza activitatile electrice in mers si in somn si drogurile stimuleaza artificial aceste sisteme, insa emotiile nu sunt cele de bucurie.
Spre exemplu, un compus chimic numit „dopamina” este imprastiat in creier de celule specializate in momentul in care o persoana obtine orice fel de recompensa, precum satisfacerea foamei si setei, castigarea unui premiu, ori trecerea unui examen. Dopamina este cunoscuta si sub numele de „hormonul recompensa”. De asemenea, actiunile sale chimice sunt produse si de compusi precum de amfetamina si cocaina. Ele ofera sentimentul de optimism, putere, cunostiinta si un nivel ridicat de energie.
Acelasi compus chimic legat de dependenta de droguri poate, in acelasi timp, contribui la obezitate, au descoperit oamenii de stiinta.
Nu este surprinzator ca oamenii care nu se bucura de succes in viata, care traiesc in saracie si fara speranta isi cheltuie banii de mancare pe achizitionarea substantelor care produc beatitudine. Insa aceea nu este fericirea si chiar si oamenii cu rezultate importante in mediile academice sau cei care se bucura de succese in afaceri si cei care simt euforia nu confunda acel sentiment cu fericirea.
Alte substante chimice, endorfinele actioneaza in creier ca analgezici naturali. Actiunile lor sunt imitate de heroina si morfina ca si de alcool. Din nou nu este de mirare ca persoanele care sufera din cauza durerii emotionale a regretului, vinei, rusinii si disperarii si-ar putea gasi linistea in uitare. Insa nici asta nu este fericirea.
Un alt compus chimic, numit serotonina este important pentru relaxarea mentala, care este o conditie importanta pentru a putea dormi. Inca nu stim motivul pentru care dormim, insa stim ca nu am putea supravietui fara el. Eliberarea de agitatie si anxietate este mediata de serotonina care, totodata, conduce la recuperarea de pe urma unor forme de depresie. Acesta este motivul pentru care un medicament precum Prozac a devenit atat de popular. Nu actioneaza precum serotonina insa prelungeste actiunea serotoninei din creier, chiar daca acesta produce foarte putina. Totusi, nici acesta nu este acelasi lucru cu fericirea.
Exista oare o substanta chimica pentru bucurie? Oamenii de stiinta incep sa inteleaga ca intrebarea este gresita. Nu exista o astfel de substanta si chiar si intrebarea demonstreaza o ignoranta crasa legata de modul in care creierul si oamenii functioneaza.
Citeste si: Cum sa-ti convingi creierul ca esti fericit
Fericirea este direct legata de sanatate
Dr. Derek Cox, director al Public Health at Dumfries and Galloway NHS suspecteaza ca timp de zeci de ani profesionistii din sanatate au pierdut o mare sansa de a imbunatati sanatatea natiunii.
“Am petrecut ani intregi spunand ca renuntatul la fumat ar putea fi cel mai important pas pe care il putem face pentru sanatatea natiunii. Si totusi, exista o multime de dovezi care sustin ca fericirea ar putea fi un predictor la fel de puternic, daca nu cel mai puternic comparativ cu ceilalti factori ai stilului de viata – fumat, dieta, activitate fizica si alte lucruri asemanatoare”, sustine Cox.
Stiinta fericirii sugereaza ca exista o legatura intre fericire si sanatate. Studiul condus de Andrew Steptoe, the British Heart Foundation profesor de psihologie la University College London a descoperit ca persoanele fericite sunt cele mai protejate impotriva unor boli de inima si a unui atac cerebral.
„Stim ca stresul care are efecte negative asupra biologiei, duce la acele schimbari in rau ale starii de sanatate. Ceea ce noi credem este ca fericirea are un efect contrar si anihileaza acele efecte negative”, spune Steptoe.
Ce se intampla cu celulele noastre cand suntem fericiti
Analiza influentei pozitive se concentreaza pe indentificarea factorilor contributori si ale efectele variate ale experientelor pozitive subiective si precum si ale anumitor emotii ca de exemplu speranta, optimismul si spiritualitatea. Influenta pozitiva este un termen care compara diverse elemente inclusiv fericirea, multumirea, satisfactia de viata, optimismul si starea de bine. In urma analizelor s-a observat ca oamenii sanatosi si fericiti au aceleasi obiceiuri de viata.
Studiul psihologiei pozitive ii incurajeaza pe tot mai multi oameni de stiinta sa analizeze prevenirea proactiva a bolilor prin identificarea atitudinilor si trasaturilor de caracter care contribuie la starea pozitiva si cresc calitatea vietii. Spre exemplu, oamenii fericiti comparativ cu oamenii mai putin fericiti au tendinta de a avea un sistem imunitar mai bun, un risc mai scazut de boli cardiovasculare si raporteaza un mariaj mai fericit dar si o satisfactie mai buna la locul de munca. Ceea ce inseamna ca este important pentru a intelege cat mai bine influenta pozitiva asupra oamenilor. Cateva studii au inceput sa investigheze potentialii markeri biologici ai influentei pozitive.
Studii care investigheaza asocierea dintre potentialii markerii biologici indica faptul ca depresivii au o concentratie mai scazuta de prolactina.
Cei mai multi oameni asociaza prolactina cu abilitatea femeilor de a produce lapte, insa are o influenta asupra unui mare numar de functii. Prolactina joaca un rol esential in metabolism, echilibrarea sistemului imunitar si dezvoltarea pancreatica. Pe masura ce raspunsul prolactic creste la fel se intampla si cu efectele pozitive asociate cu fericirea, iar acest lucru coroborat cu cognitia si conectivitatea neurala afecteaza abilitatea de percepere, de a-ti aminti si intari conexiunile neurale existente.
Pentru a proteja creierul de stres se elibereaza o proteina numita BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) o neurotrofina – componenta care stimuleaza si sprijina dezvoltarea de neuroni. Acesta proteina are un rol protectiv si totodata reparativ in privinta neuronilor din zona memoriei si se comporta ca un buton de reset. Tocmai de aceea oamenii se simt eliberati si pot vedea lucrurile mai clar dupa momentele de stres.
In acelasi timp, endorfinele, alti compusi chimici ce lupta impotriva stresului, sunt eliberate de catre creier. Principalul scop al endorfinelor este sa minimizeze disconfortul si sa blocheze durerea prin stimularea centrilor placerii – moment in care apare euforia.
BDNF si endorfinele sunt motivele care fac exercitiile fizice atat de placute.
Partea ciudata este ca tot ele sunt asociate cu comportamentul similar dependent cauzat de morfina, heroina sau nicotina. Care este diferenta dintre ele? BDNF si endorfinele sunt benefice pentru organism.
Endorfinele sunt substante chimice capabile sa depaseasca spatiile dintre neuroni pentru a duce un mesaj de la unul la celalat. Sunt mai multe tipuri de endorfine insa ce trebuie retinut este ca pot fi eliberate in functie de activitatile prestate.
Endorfinele actioneaza atat ca analgezic cat si ca premiu pentru sistemul corpului de recompense. Cand te ranesti singur (ori mananci ardei foarte iuti) poti primi o doza mare de endorfine pentru a scapa de durere. Vei primi endorfine si cand vorbesti cu un strain, mananci ceva gustos ori esti expus la lumina ultravioleta.
Asadar, in urma eliberarii de BDNF si endorfine apar urmatoarele beneficii pentru celule:
– stimularea cresterii conexiunilor nervoase;
– imbunatatirea cognitiei prin cresterea productivitatii mintale;
– imbunatatirea abilitatii de analiza si gandire;
– intensifica modul de observare a mediului inconjurator;
– imbunatateste atentia;
– chiar si mai multe ganduri fericite.
De ce fericirea nu poate fi produsa de substantele chimice
Oamenii isi gasesc fericirea in impartasirea confortabila a sentimentelor cu ceilalti. Insa nu este vorba numai de comunicare, ci si de incredere – este cea care stat la baza prieteniei adevarate si a parteneriatului. Care este insa chimia increderii?
Raspunsurile pot fi gasite privind in urma la stramosii nostri. Cresterea unui bebelus lipsit de aparare pana la adolescenta necesita ingrijire parentala intensiva – ce deriva din legatura puternica dintre parinte si sugar. Acum, ce face un copil care ajunge la maturitate si devine la randul sau parinte? Aceasta schimbare de rol necesita o schimbare totala a credintelor, atitudinilor si valorilor pentru a se transforma intr-un parinte nou. Dupa cum spun oamenii de stiinta: mai intai doua fiinte de sex opus se indragostesc unul de celelalt si apoi de copiii lor.
Cercetatorii au aflat ca atunci cand animalele se imperecheaza si au pui anumite substante chimice se elibereaza in creierele lor care le permite sa-si schimbe comportamentele. Apar modelele paternale si maternale de ingrijiri si hranire a puilor. Cel mai important dintre ele se numeste oxitocina. N-aduce fericire. Din contra, poate cauza anxietate intrucat destabilizeaza anumite conexiuni ale neuronilor responsabili cu anumite experiente astfel incat sa se formeze conexiuni noi. Putem deveni constienti de aceste destabilizari in cel mai dramatic mod atunci cand ne este teama sa nu ne pierdem indentitatea si controlul de sine, cand ne indragostim pentru prima data.
Legaturile emotionale vin nu cu aceasta destabilizare neuronala ci cu activitatea pe care o impartasesc oamenii dupa, cand afla mai multe unul despre celalalt prin cooperare.
Cunoasterea celeilalte persoane nu vine prin preludiu si orgasm. Vine in urma unor activitati facute impreuna. Increderea vine nu doar prin sex ci si prin activitati comune in sport si lupta prin intermediul carora oamenii se integreaza in echipa cand incep sa aiba incredere intre ei.
Asadar oxitocina nu este un compus chimic al fericirii, ci un instrument al creierului pentru cresterea increderii asa cum este dezvoltarea increderii mama-copil. Probabil ca in urma cu milioane de ani stramosii nostri au invatat cum sa foloseasca acest mecanism pentru a putea crea legaturi stranse care sa mearga dincolo de uniunea sexuala pentru a forma grupuri si triburi. Ei o faceau si oamenii de astazi o fac prin dans, bataie ritmata din palme, discutii, cantece si asa mai departe.
Nietzsche si-a dat seama de asta. Emile Durkheim si alti antropologi au aratat cum oamenii se angajau in orgii si ceremonii religioase – cele mai eficace modalitati de a crea indentitati de grup.
Bucuria pe care o experimentau deriva din dansul si cantecele pe care si le interpretau reciproc, si asa incepeau sa aiba incredere intre ei. Increderea vine din faptul ca o persoana poate prezice ceea ce vor face alti oameni si o obtin prin participarea la actiuni comune repetitive.
Aristotel a scris: „Fericirea este activitatea sufletului in concordanta cu virtutea”. Vedem virtutea ca un set comun de scopuri pentru binele nostru si al copiilor nostri. Bucuria vin din activitatile pe care le impartasim cu alti oameni in care am invatat sa avem incredere si care ne permit sa le impartasim in siguranta sentimentele si emotiile noastre.
Asadar, fericirea nu este realizata de substantele chimice. Doctorii trebuie sa stie despre compusii chimici ai creierului pentru a-si putea trata pacientii cand chimia creierului s-a dereglat, insa nu pot sa ofere o pastila care sa te faca fericit. Oamenii isi creeaza propria bucurie si se simt fericiti cand incep sa aiba incredere unii in ceilalti.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII