Cat trebuie sa dormi ca sa iti functioneze creierul perfect - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cat trebuie sa dormi ca sa iti functioneze creierul perfect

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » Cat trebuie sa dormi ca sa iti functioneze creierul perfect
Cat trebuie sa dormi - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - yawning-5381800_1920

Nu ai nevoie de suplimente pentru a imbunatati functionarea creierului. Nu ai nevoie decat de un pui de somn. Poate ca te simti vinovat atunci cand simti nevoia sa dormi cateva minute in timp ce esti la birou. Chiar daca somnul la birou este tabu, studiile au demonstrat ca si numai cateva minute de odihna cresc functiile cognitive si productivitatea.

Beneficiile unui pui de somn

1. Functii cognitive imbunatatite

Ti s-a intamplat vreodata sa te confrunti ore in sir cu o problema si apoi dupa ce ai inchis ochii cateva minute, brusc sa gasesti solutia, iar lucrurile sa devina mai clare? In acele clipe creierul se simte odihnit, stimulat si alert, iar atentia si concentratia ta s-au imbunatatit. Un studiu in US a scos la iveala ca partea dreapta a creierului, care este asociata cu creativitatea, este mai ocupata in timp ce tu dormi in vreme ce partea stanga a creierului este mult mai „tacuta”. Nu este de mirare ca un pui de somn aduce atat de multe beneficii. In timpul zilei o persoana este expusa la o multime de informatii iar odihna scurta protejeaza creierul de suprasolicitare si il ajuta sa absoarba noile informatii, astfel ca invatarea si memoria sunt imbunatatite.

2. Poate rezolva tulburarile de somn

Daca suferi de insomnie atunci un pui de somn dupa amiaza te va ajuta sa te simti mai odihnit, plin de energie si, in general, corpul tau va functiona mai bine.

3. Este relaxant

Nivelul cortizolului, hormonul stresului, scade semnificativ dupa o repriza scurta de somn.

Citeste si: MOTIVUL pentru care trebuie sa dormi INVELIT noaptea

Care este cea mai buna durata a unui pui de somn

Oamenii de stiinta nu au ajuns inca la o concluzie, iar cel mai folositor pui de somn depinde de ce iti doresti sau vrei sa obtii.

1. Un somn de 10-20 de minute

Este bun pentru imbunatatirea nivelului energetic si te ajuta sa treci imediat la treaba.

2. Un somn de 30 de minute

Iti face mintea mai alerta si ascutita, partea mai putin buna este ca te vei simti adormit imediat ce te vei trezi.

3. Un somn de 60 de minute

O astfel de repriza de odihna este buna pentru memoria cognitiva (precum amintirea fetelor, numelor, evenimentlor).

4. Un somn de 90 de minute

Imbunatateste memoria procedurala (ca atunci cand inveti sa mergi pe bicicleta sau sa canti la pian) si creativitatea. De obicei te trezesti rapid dupa un astfel de somn.

Te mai poate interesa si: Prea mult somn strica? Iata ce spun cercetatorii

Tipul ideal pentru un pui de somn

Cei mai multi dintre oameni se simt obositi intre 1 si 4 dupa amiaza asa ca atunci este recomanda sa se odihneasca timp de cateva minute. Nu te culca mai tarziu de ora 4 intrucat iti poate afecta somnul de noapte.

Imagine de Victoria_Borodinova de la Pixabay

Data articol: 08/08/2021