Shop
Ultimele 100 de articole

Prea mult somn strica? Iata ce spun cercetatorii

24 septembrie 2018, , Vizualizări:
prea mult somn

Somnul este un vindecator puternic. Atunci cand dormi, multe dintre organele corpului, inclusiv creierul, se odihnesc, iar „echipele de curatenie” din organism trec la treaba. Ele se asigura si ca inima ta se afla in forma.

Cat trebuie sa dormi pentru a avea o inima sanatoasa? Potrivit oamenilor de stiinta intre 6 si 8 ore. Stim de multa vreme ca prea putin somn afecteaza negativ sanatatea inimii. Insa, studii de ultima ora au demonstrat ca daca dormi peste 8 ore inima nu iti va multumi.

 

 

Studii despre somn si sanatatea inimii

Potrivit unei meta-analize in care s-au cercetat 11 studii in care au fost urmariti peste un milion de adulti, cei care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte aveau cu risc cu 11% mai mare de a muri in urma unei boli coronariene sau a unui atac de cord. Insa cei care dormeau mai mult de 8 ore aveau un risc mai mare cu 33%. Potrivit specialistilor, sanatatea inimii are de castigat atunci cand dormi intre 6-8 ore pe noapte.

Un alt studiu a aratat ca un somn mai lung de 10 ore pe noapte creste cu 49% riscul de a muri de atac de cord si cu 56% de a muri in urma unui atac cerebral. In general, cei care dorm prea mult prezinta un risc de 30% de a moarte prematura.

Nu se cunoaste, insa, exact cauza directa.

Se presupune ca persoanele care dorm mai mult de 10 ore sunt deja bolnave, iar organismul lor are nevoie de mai multa odihna. Somnul in sine poate ori nu sa fie lucrul daunator, ci doar un simptom.

Indiferent de raspuns, stim ca somnul influenteaza metabolismul glucozei, tensiunea arteriala si nivelul inflamatiei din organism, iar toate acestea sunt aociate cu sanatatea inimii si cu preventia/dezvoltarea unor boli.

 

Analiza studiilor

Totusi, decizia de a dormi mai mult sau mai putin nu ar trebui luata doar pe baza acestor studii care sunt doar piese mici dintr-un puzzle mare.

Nevoia fiecaruia de somn se bazeaza pe gene si stilul de viata asa ca poate 6-8 ore de somn nu sunt de ajuns pentru tine. Apoi, daca esti in perioada de recuperare dupa o boala este normal ca organismul tau sa aiba nevoie de mai mult somn, atunci corpul tau se vindeca cel mai bine asa ca ofera-i ce-si doreste.

Apoi, excesul de somn nu este o problema pentru cei mai multi dintre oamenii moderni – potrivit studiilor doar 1 din 3 adulti doarme 7 ore pe noapte, ceea ce inseamna ca majoritatea doarme mai putin.

Asa ca daca in ultima perioada ai dormit 8-10 ore pe noapte, s-ar putea ca organismul tau sa incerce sa recupereze timpul pierdut, mai ales daca inainte ai fost privat de somn pentru mai multa vreme.

 

 

 

Sursa: care2.com

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
codul
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu