Acum este momentul portivit pentru a-ti curata viata. Poate ca ai inceput deja sa-ti reorganizezi sifonierul, ai deschis geamurile pentru a intra aerul curat in casa si ai recitit lista cu obiective pe care ti-a facut-o la inceputul anului. Ai luat insa in calcul sa faci curatenie si in cercul social?
In vreme ce oamenii de stiinta au demonstrat ca prietenii sunt extrem de importanti pentru sanatate si starea de bine, nu toate relatiile au acelasi efect. „Prieteniile negative pot cauza stres, frustrare si te pot rani daca comportamentul lor iti poate afecta relatiile cu cei dragi”, spune sociologul Jan Yager.
Sa investesti energie si timp in oameni care nu merita, ori care ofera inapoi energie toxica poate avea un efecte negative atat asupra sanatatii mentale si fizice. Lucru demonstrat si de un studiu recent realizat de University of College London a demonstrat ca stresul sau ingrijorarile cauzate de relatii apropiate pot accelera declinul cognitiv care vine odata cu inaintarea in varsta. Tocmai de aceea este important sa renunti la aceste tipuri de prieteni.
Prietenul negativist
Starea emotionala – atat cea pozitiva cat si cea negativa – este contagioasa. Cercetarile au demonstrat ca afirmatia este atat in relatiile din viata reala cat si in cele virtuala. Chiar daca nu este nimic in neregula sa vorbesti cu colegii de munca sau sa plangi alaturi de prietenii de pe FB atunci cand esti intr-o pasa proasta, este, totusi, important sa echilibrezi aceste stari negative cu impartasirea si experientelor pozitive.
„Cand vorbesti la telefon cu un prieten, faci schimb de email-uri ori SMS, ori te intalnesti cu o persoana, te simti plin de optimism si energie pozitiva, ori acel prieten te face sa te simti prost, agitat sau fara energie?”, intreaba Yager. Daca acel prieten traverseaza o perioada proasta este normal sa se simta rau. Insa intreaba-te: „Asta se intampla cateodata, ori de fiecare data cand te intalnesti cu el te simti stors de energie?” Daca este vorba despre situatia numarul doi atunci ar trebui sa iei in calcul sa rupi aceasta prietenie.
Vecinul mofturos
Sunteti vecini si ai incercat, de nenumarate ori, sa fii dragut. I-ai invitat familia la cina, ai avut grija de copiii lui si ti-ai incurajat copiii sa se joace cu ai lui. Insa daca in schimbul tuturor acestor gesturi prietenesti primesti in schimb plangeri legate de zgomot, ori cereri sa-i imprumuti diverse lucruri, aceste rugaminti ar putea fi daunatoare pentru sanatatea ta.
Un studiu danez din 2014 a stabilit ca certurile frecvente si conflictele cu o persoana aflata in cercul tau social (in care intra si vecinii) sunt asociate cu o crestere a riscului de a muri la varsta mijlocie. Destionarea conflictelor poate reduce aceste pericole, spun autorii studiului, asa ca data viitoare cand te provoaca fa un pas in spate si trateaza-l cu indiferenta (ori ignora-l).
Te mai poate interesa: 7 prieteni falsi pe care mai bine nu-i ai. Afla de cine sa te feresti!