Ai observat ca in ultimul timp ai probleme cu concentrarea? Ti se pare din ce in ce mai greu sa te concentrezi si sa pui cap la cap ideeile care iti vin? Daca raspunsul este DA, iata cateva elemente la care sa te gandesti. Fara sa vrei, anumite lucruri pe care le faci zilnic, iti distrug concentrarea. Iata care sunt acestea:
1. Faci mai multe lucruri deodata
Sa faci mai multe lucruri deodata iti poate crea impresia ca termini mai repede si esti mai eficace. Insa daca vei sta sa calculezi timpul pierdut iti vei da seama ca nu e deloc asa. Trecand de la o sarcina la alta iti fragmenteaza puterea de concentrare. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au efectuat un studiu in care voluntarii au fost pusi sa rezolve probleme de aritmetica si sa aranjeze pe categorii figuri geometrice. Cele mai bune rezultate le-au avut persoanele care au terminat o sarcina, apoi au inceput-o pe cealalta. Cei care au fost obligati sa lucreze putin la prima problema, apoi sa aranjeze figurile, apoi sa rezolve din nou problema au avut rezultate impresionant de scazute.
Specialistii spun ca te poti antrena in activitati multitasking doar de genul vorbit la telefon in timp ce strangi rufele murdare.
2. Te plictisesti
Sarcinile plictisitoare iti pot afecta abilitatea de a te concentra si devii mult mai vulnerabil la elemente de distragere a atentiei. “Cand te plictisesti, orice este mai atractiv decat ceea ce faci”, spune Gordon Logan, profesor de psihologie la Universitatea Vanderbilt din Nashville. Recompenseaza-te singur cu o cafea sau cu o gustare pentru ca ai stat concentrat pe o anumita sarcina un timp prestabilit. De asemenea, programeaza-ti pauze de cate 10 minute in care sa iesi la aer, sa te relaxezi etc.
Citeste si: Exercitii concentrare. 10 metode pentru a te concentra mai bine. Ce trebuie sa faci in fiecare zi
3. Iti faci griji
Grijile sunt un factor perturbator al concentrarii. Nu te poti concentra la o anumita sarcina, in timp ce mintea ta se duce spre bani sau te gandesti daca ti-ai luat sau nu medicamentele, sau ce a facut copilul la scoala. Recomandarea psihologilor pentru a scapa de astfel de ganduri si griji este sa le notezi imediat ce-ti vin in minte, pentru a te elibera de ele. Daca ai o problema pe care o consideri fara rezolvare de unul singur, vorbeste cu cineva de incredere sau cere sfatul unui psiholog. Meditatia te poate ajuta, de asemenea, sa-ti canalizezi gandurile si sa eliberezi de stres.
4. Nu dormi
Lipsa somnului duce deseori la fragmentarea puterii de concentrare, a memoriei de scurta durata, precum si la alte tulburari de ordin mintal. Sapte-noua ore de somn pe zi sunt suficiente pentru a-ti recastiga abilitatea de a sta concentrat. In plus, iti poti programa activitatile, astfel incat sa te folosesti la maximum de puterea ta de concentrare pe parcursul zilei.
5. Iei medicamente
Unele medicamente au ca efect advers scaderea capacitatii de concentrare. De exemplu, pastilele folosite pentru tratarea depresiei, epilepsiei, gripei pot duce la scaderea puterii de concentrare.
Te mai poate interesa: Cum sa-ti pastrezi concentrarea la locul de munca
Imagine de Lukas Bieri de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?