Shop
Ultimele 100 de articole

5 atribute umane pe care le regăsim în lumea animalelor

11 mai 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro_ atribune umane in lumea animalelor

Oamenii nu se pot compara cu lumea animală: nu sunt nici cel mai rapid, nici cel mai puternic animal. Chiar şi când este vorba de simţuri, oamenii sunt mult în spatele unor creaturi din lumea animalelor. Păsările văd mai bine decât oamenii, câinii au un miros mult mai dezvoltat decât cel uman şi multe animale au simţuri pe care oamenii nu le au deloc. Rechinii simt câmpul magnetic, ţestoasele electricitatea şi albinele văd radiaţiile ultraviolete. Broaştele ţestoase pot trăi sute de ani mai mult decât o fac oamenii. Medicina de bază este folosită de o anumită specie de păianjen care consumă anumite plante pentru a controla naşterea şi de papagalii care mănâncă o anume argilă pentru a scăpa de otravă. Şi atunci ce ne face pe noi speciali în lumea animalelor? În continuare vă prezentăm 5 atribute umane, de care suntem mândri şi vedem care dintre animale au aceleaşi abilităţi.

 

 

Cultura în lumea animalelor

Cultura cuprinde toate comportamentele şi activităţile care nu sunt înnăscute dintr-o comunitate. Arta, religiile, atitudinile comune şi practicile, toate sunt faţete ale culturii. Varietatea extraordinară a culturilor din lumea întreagă este ea însăşi interesantă; însă nu toate culturile sunt umane. Pentru ca o activitate să intre în cultură nu trebuie determinată de gene, trebuie să treacă de la un individ la altul în toată comunitatea, să nu fie uitată imediat ce s-a încheiat şi să fie transmisă din generaţie în generaţie. Multe dintre primate au propriile culturi şi tradiţii precum dansul ploii executat de un anumit grup de cimpanzei înainte de începerea furtunii. În 1963, un macac japonez a descoperit confortul unei băi fierbinţi şi de atunci, această practică a fost adoptată de toată comunitatea.

 

 

Lumea animalelor şi emoţiile

Oamenii experimentează o paletă largă de emoţii. Furie, supărare, frustrare, euforie, ne trăim vieţile trecând de la o emoţie la alta. Oricine a avut un animal de companie mai mare, câine sau pisică ştie că aceste creaturi simt furie, dorinţă, panică, afecţiune, jenă şi multe alte sentimente. Mamele delfin ai căror pui au murit prezintă toate simptomele supărării, iar caracatiţele plictisite cad în depresie. Curiozitatea poate fi observată la reptile şi gelozia pentru atenţia părinţilor în cazul gemenelor a fost văzută la primate. Maimuţele sălbatice adoptă orfanii suratelor lor. Altruismul a fost observat la gorile în două situaţii diferite când copilaşi au fost scăpaţi în cuşca lor. De fiecare dată, o gorilă a mângâiat copilul şi l-a dat îngrijitorilor de la Zoo. De asemenea, cimpanzeii se consolează reciproc după un atac. Prin urmare, emoţiile sunt departe de a fi o experienţă eminamente umană.

 

 

Limbajul din lumea animalelor

Limbajul este folosit pentru comunicarea nevoilor, dorinţelor şi ideilor. Grupuri diferite şi-au dezvoltat propriul limbaj, iar acesta se poate schimba şi evolua peste timp. Oamenii folosesc o varietate de limbaje şi nu toate sunt verbale. Spre exemplu, unele persoane din Guineea Ecuadorială comunică făcând gesturi largi cu mâinile, destul de asemănător cu libajul folosit de hipoacuzici, iar in Insulele Canare se comunică prin fluierat. Anumite animale au propriul limbaj. Primatele, balenele, păsările folosesc „cuvinte” diferite pentru a identifica obiecte, acţiuni şi nume individuale, iar cimpanzeii chiar folosesc sintaxa şi gramatica. Ca un studiu de caz, femela cimpanzeu Washoe a fost crescută ca şi cum ar fi fost un copil surd. Ea a învăţat peste 350 de cuvinte în engleză şi chiar le putea combina pentru a forma noi cuvinte sau propoziţii. În sălbăticie, cimpanzeii folosesc numai 70 de semne.

 

 

Lumea animalelor are umor

Umorul face parte din viaţa multor oameni. Este dificil să-l defineşti, există atât de multe forme de umor care produc amuzament şi, de multe ori, hohote de râs. Cimpanzeii, asemeni oamenilor, nu sunt străini de râs. De multe ori se gâdilă unul pe altul, iar rezultatul este previzibil: izbucnesc în râs. Deşi umorul produce adesea râsul, râsul nu implică mereu umorul. Chiar şi şobolanii au demonstrat că sunt capabili să râdă. Ca să nu mai vorbim de cimpanzei care găsesc anumite situaţii amuzante.

 

 

Folosirea uneltelor în lumea animalelor

Una dintre caracteristicile definitorii ale oamenilor este abilitatea de a folosi uneltele. Astfel, oamenii au construit oraşe mari, au rafinat agricultura, şi-au securizat cunoştinţele culturale prin scris, ba chiar au călătorit şi pe lună. Mulţi ani s-a crezut că omul este singurul animal capabil să folosească uneltele. Acum ştim că nu este adevărat. Toate primatele, ciorile, corbii, delfinii, elefanţii chiar şi caracatiţele folosesc unelte. Adesea, folosirea uneltelor este culturală, iar uneltele precum şi modul de folosire a acestora diferă de la o populaţie la alta. Cimpanzeii folosesc pietrele pe post de ciocan şi nicovală, gorilele se folosesc de beţe pentru a merge, pescăruşii folosesc momeli pentru a prinde peşte, iar elefanţii îşi fac vase din care să bea apă.

 

Cuvinte cheie:

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu