4 actiuni care amplifica durerea. Punctul 3 te va pune pe ganduri - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 actiuni care amplifica durerea. Punctul 3 te va pune pe ganduri

actiuni care amplifica durerea - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - hands-1903104_1920

 

3. Nu discuti despre depresie

Aproape 54% din persoanele cu dureri cronice de spate sufera de depresie. Totusi, un studiu recent a aratat ca numai o treime dintre acestia iau antidepresive. Cercetarile efectuate pe creier a aratat ca starea mentala este legata de cum procesam durerea. La pacientii cu dureri cronice, partile care au legatura cu emotia si senzatia se oberva luminoase la tomograf. „Acest lucru implica ca emotiile noastre au o influenta profunda asupra modului cum percepem durerea, cat stres cauzeaza si nu in ultimul rand cum afecteaza calitatea vietii noastre”, explica Portenoy.

Sfat

Daca simti ca nu mai ai speranta, dormi mai mult sau mai putin decat de obicei, pierzi sau castigi in greutate in mod rapid, ai putea suferi de depresie. Discuta-ti simptomele si optiunile pe care le ai cu doctorul tau, care iti poate prescrie un antidepresiv, iti poate recomanda terapie cognitivo-comporamentala sau chiar o combinatie a acestora. Terapia cognitivo-comporamentala (TCC) te invata cum sa te descruci cu durerea (chiar sa-ti antrenezi mintea ca sa o reduci). Lucru ce ajuta la eliberarea stresului emotional care te poate faci sa te simti mai rau. „Sunt mai multe cercetari care arata beneficiile terapiei cognitiv-comportamentala, decat pentru majoritatea medicamentelor pentru durere”, spune Portenoy.

Intr-un studiu recent, pacientilor cu depresie si durere li s-a dat aleatoriu un antidepresiv, si dupa 3 luni au avut parte si de sedinte de TCC. Un an mai tarziu, cei din programul de interventie erau in mod semnificativ mai putin depresivi si aveau mai putine dureri decat cei care au fost doar informati ca aveau simptome de depresie si ar trebui sa caute sfaturi despre tratament.

 

4. Nu faci propriile investigatii

Un pic de documentare poate sa iti deschida noi orizonturi in ceea ce priveste tratamentul, sa te ajute sa pui intrebari specifice, la obiect, si astfel sa simti ca ai control asupra sanatatii tale. Antonia Kent, de 39 de ani, s-a lovit la spate cand avea 21 de ani si a suferit 3 operatii nereusite inaite de a se hotari ca era momentul sa vada daca nu exista si alte optiuni.  „Am fost la biblioteca si am citit despre afectiunea mea si diverse metode de tratament.

M-a facut sa ma simt proactiva si nu o victima in fata durerii „, spune profesoara din New Jersey.  Cercetarea i-a dat idei despre doctorii cu care ar putea sa vorbeasca si ce terapii sa incerce. Dupa a treia operatie, ea a inceput sa ia un tratament mai puternic care a pus-o pe picioare. Astazi ea ia medicatie mai usoara din suplimente de plante si durerea ii este mult mai bine controlata.

Sfat

Informeaza-te despre afectiunea afectiunea ta pe site-urile specializate. De asemenea, te poti alatura unor grupuri locale de sprijin, unde poti sa primesti recomandari de la medici si sa schimbi idei despre tratamente. Poti sa gasesti si pe internet informatii care te pot ajuta sa te hotarasti daca sa faci o operatie, sa faci un anumit test sau sa continui cu tratament.

 

Foto: Pixabay.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/01/2019