Copiii mai mici de 5 ani care nu dorm suficient intampina un risc crescut de a deveni supraponderali la varste inca fragede, conform unui studiu efectuat de cercetatori de la Universitatile din Washington si din Los Angeles.
La studiul ce a durat cinci ani au participat peste 1.900 de copii impartiti pe grupe de varsta: una cu copii mai mici de 5 ani si cealalta cu varstele cuprinse intre 5 si 13 ani. La finalul celor cinci ani de studiu s-au comparat datele obtinute. S-a constatat astfel ca princhindeii de pana in 5 ani dorm, in medie, cate 10 ore pe noapte, in timp ce copiii care depasesc aceasta varsta dorm in medie noua ore si jumatate. In ambele grupuri existau si exceptii, adica copii care nu dormeau mai mult de 5 ore pe noapte. Iar acestia erau supraponderal sau obezi.
Daca in primul grup procentajul era de 33%, in cel de-al doilea 36% dintre copii se confruntau cu probleme de obezitate sau supraponderabilitate.
Rezultatele specialistilor americani sunt confirmate si la Antipozi. Cercetari efectuate la Universitatea Otago din Dunedin (Noua Zeelanda). Ei au ajuns la concluzia ca, la fiecare ora lipsa de somn, se adauga 0,7 kg la greutate. Ceea ce inseamna ca micutii care dorm mai putin de 10 ore pe noapte se vor confrunta cu probleme de supraponderabilitate si chiar obezitate, inainte sa implineasca 7 ani.
Explicatia pare a fi simpla. Lipsa somnului afecteaza doi hormoni – leptina si grelina – care controleaza nivelul apetitului. Mai exact, somnul insuficient inseamna nivel ridicat de grelina si scazut de leptina, ceea ce se traduce prin transmiterea catre creier a senzatiei de foame. (sursa: telegraph.co.uk)
Te mai poate interesa: 5 sfaturi ca să ţii greutatea copiilor sub control. Nu te-ai fi gândit că şi punctul 5 îl influenţează!
Foto: depositphotos.com
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT