Ziua mondiala a sanatatii mintale - 10 octombrie 2023. 3 nutrienti importanti care imbunatatesc sanatatea mintala - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ziua mondiala a sanatatii mintale – 10 octombrie 2023. 3 nutrienti importanti care imbunatatesc sanatatea mintala

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Ziua mondiala a sanatatii mintale – 10 octombrie 2023. 3 nutrienti importanti care imbunatatesc sanatatea mintala
alimente sanatate mintala - depresie - anxietate - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - peace-of-mind-349815_1920
Credit foto: pixabay.com

Marti, 10 octombrie 2023, este Ziua mondiala a sanatatii mintale. Ziua mondiala a sanatatii mintale este o zi prin care ne putem uni in eforturile de a imbunatati sanatatea mintala a persoanelor din intreaga lume.

De cele mai multe ori medicii cred ca singura modalitate de tratare a depresiei si anxietatii este aplicarea de medicamente. Insa exista si tratamente alternative care sa te scape de depresie, anxietate si alte tulburari mintale. Nu trebuie decat sa-i oferi organismului tau posibilitatea de a se vindeca printr-o alimentatie inteligenta.

Nutrientii au un impact imens asupra starii de spirit si a functionarii creierului. Sistemul nervos uman are nevoie de anumite minerale, vitamine, acizi grasi si aminoacizi pentru a functiona corespunzator.

Iata trei nutrienti importanti care te vor ajuta in lupta impotriva depresiei si anxietatii.

N-acetil-cisteina (NAC)

Este o forma modificata a cisteinei, un aminoacid ce ajuta organismul sa produca glutation – un antioxidant puternic care ajuta la detoxifierea ficatului si, in acelasi timp, reduce numarul radicalilor liberi din organism.

Exista multe dovezi ca NAC poate fi folositor si in tratatea unor tulburari neurologice si psihiatrice. Iata cateva dintre bolile mintale care pot fi combatute prin administrare NAC:

– depresie,

– tulburare bipolara;

– dependenta de droguri;

– tulburare obsesiv compulsiva;

– schizofrenie;

– autism;

– Alzheimer;

– anumite forme de epilepsie.

Si afectiunile precum anxietatea deficitul de atentie pot fi tratate cu NAC insa este nevoie de mai multe studii pentru a confirma asta.

Asadar, care este modalitatea prin care NAC poate fi eficace in tratarea acestor tulburari? Exista mai multe explicatii:

– depresia si alte tulburari mintale sunt asociate cu inflamatia, iar NAC este antiinflamator;

– nivelul redus de glutation este asociat cu mai multe tulburari psihiatrice, iar NAC creste nivelul de glutation in creier;

– in creierele pacietilor cu boli psihice s-au observat un nivel ridicat de stres oxidativ. Prin suplimentarea cu NAC se poate creste nivelul de glutation in creier, care reduce stresul oxidativ si protejeaza neuronii;

– de asemenea, oamenii cu tulburari mintale au un nivel anormal de mare de glutamat, un neurotransmitator care are ca efect suprastimularea. Iar studiile au aratat ca NAC reduce nivelul glutamatului.

Cum se manifestă gândurile suicidare? Cum putem ajuta o persoană care se gândește la sinucidere?

Vitamina D

Fiecare tesut din organism are receptori de vitamina D, inclusiv creierul, inima, muschii si sistemul imunitar. Asta inseamna ca intregul organism are nevoie de aceasta vitamina pentru a functiona corespunzator. Pe cale de consecinta, o deficienta a vitaminei D duce la o serie de tulburari mintale.

Vitamina D influenteaza foarte mult functionarea creierului. De asemenea, influenteaza productia si eliberarea de dopamina si serotonina, iar un nivel scazut din acesti doi neurotrasmitatori este asociat cu anxietatea, depresia si ADHD. Chiar si schizofrenia este legata de un nivel anormal de vitamina D.

Cifrele arata ca 50% dintre cei care sufera de boli psihice se confrunta cu deficienta de vitamina D. In plus, cercetarile in laborator au aratat ca o optimizare a vitaminei D in organism imbunatateste starea de spirit.

Zinc

Studiile au demonstrat ca un dezechilibru in zinc si cupru, doua minerale esentiale, contribuie la cresterea anxietatii.

Cercetarile  au aratat ca indivizii ce se confrunta cu anxietate cronica au un nivel ridicat de cupru si unul redus de zinc. Starea lor de spirit s-a imbunatatit dupa ce au primit suplimente de zinc.

Zincul activeaza sute de reactii enzimatice, inclusiv in creier, in sistemul nervos si in functionarea neurotransmitatorilor.

Tocmai de aceea este recomandat sa iei zilnic suplimente de zinc si, totodata, sa adaugi in dieta alimente ce contin acest mineral, inclusiv stridii, seminte de dovleac, carne de viata hranita cu iarba, broccoli, nuci braziliene si legume.

Sursa: wakeup-world.com

foto: pixabay.com

Data articol: 09/10/2023