Shop
Ultimele 100 de articole

31 mai – Ziua Mondiala impotriva tutunului: 14 lucruri uimitoare despre fumat

30 mai 2014, , Vizualizări:
ziua mondiala antitutun

31 mai este declarata Ziua Mondiala impotriva tutunului. Inca de la prima sa editie, din 1988, Ziua mondiala impotriva tutunului a reprezentat un bun prielej pentru fumatori sa se lase de acest viciu. Unii dintre ei au reusit, unii NU. Statisticile arata ca, la nivel global, consumul de tutun provoaca anual moartea a 6 milioane de oameni, dintre care, in mod paradoxal, 600.000 sunt nefumatori, dar expusi fumatului pasiv.

Nici in Romania lucrurile nu stau pe roze. Potrivit statisticilor Societatii Romane de Pneumologie, un roman moare la fiecare 16 minute, din pricina cancerului pulmonar. Peste 80% dintre cazurile de cancer sunt puse pe seama fumatului.

 

Pe vremuri despre fumat se credea ca este cool, sexy, bun pentru sanatatea ta si pretutindeni oamenii se bucurau de acest obicei. Fumatul era promovat de sportivi consacrati si reclamele abundau la tv. Aproape ca nu gaseai scene intr-un film in care personajul principal sa nu traga dintr-o tigara. Astazi, despre fumat se crede ca este un obicei care da depenta si te ucide pe tine si pe cei din jurul tau. Nu mai vezi nicaieri reclame deespre fumat si nici nu mai vezi ce cineva fumand in spatii publice inchise.

 

Iata o lista cu lucruri fascinante despre fumat:

 

 

Despre fumat # 1:  Cel mai vandut produs

tigarile sunt cele mai vandute produse de pe planeta cu aproximativ 1 trilion (o mie de miliarde) de un unitati anual. Cu venituri 400 de miliarde de dolari anual, industria tutunului este una dintre cele mai mari din lume.

 

 

Despre fumat # 2: Mai multa nicotina

Continutul de nicotina din mai multe marci de tigari este in crestere. Conform unor studii realizate de catre Universitatea Harvard si Departamentul de sanatate din Massachusetts cantitatea de nicotina din tigarile Camel, Newport si Doral a crescut cu 11% intre anii 1997-2005.

 

 

Despre fumat # 3: Exporturi de tigari

Producatorii de tigari din SUA castiga mai multi bani din vanzarea produselor catre alte tari decat din vanzarea catre americani.

 

 

Despre fumat # 4: Piata de tigari

Brandurile americane Marlboro, Kool, Camel si Kent detin 70% din piata globala a tutunului.

 

 

Despre fumat # 5: Continutul tigarilor

S-ar putea ca fumatorii sa fie ingroziti de urmatoarele randuri. Continutul tigarilor este format din arsenic, formaldehida, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac plus alti 43 de agenti cancerigeni cunoscuti.

 

 

Despre fumat # 6: Filtrul

La inceputul anilor ‘50, brandul Kent folosea in filtru crocidolit (azbestul alb), o cunoscuta substanta cancerigena.

 

 

Despre fumat # 7: Ureea

Ureea, o substanta care se gaseste in urina, este folosita pentru a adauga un plus de savoare tigarilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.