Angajatii care petrec mai mult de 11 ore pe zi la birou se confrunta cu un risc dublu de a suferi de depresie in forme destul de grave, comparativ cu altii care nu fac ore suplimentare. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Institutul finlandez de medicina a muncii in colaborare cu colegi de-ai lor de la University College din Londra.
Orele suplimentare pot cauza depresie
Dupa ce au analizat datele a peste 2000 de functionari din Marea Britanie, cu varstele cuprinse intre 35 si 55 de ani. S-a constatat ca desi la inceputul studiului toti subiectii se bucurau de o stare buna de sanatate mintala, dupa 5 ani, sanatatea unora dintre ei a inceput sa se modifice. Mai exact, functionarii care lucrau cel putin 11 ore pe zi au prezentat un risc de 2,5 ori mai mare de a face depresie clinica, in comparatie cu cei care respectau programul normal de munca. Potrivit cercetatorilor, aceasta legatura dintre numarul de ore lucrate si riscul de despresie nu a fost influentata de alti factori precum stilul de viata, consumul de alcool, tutun, droguri sau tensiunile de la locul de munca. “Depresia este o boala destul de obisnuita in randul oamenilor de varsta medie, insa era posibil sa nu se ajunga la ea daca oamenii n-ar fi muncit mai mult decat programul obisnuit”, a declrat Marianna Viertanen, citata de ABCNew.com. Sfatul cercetatoarei finlandeze este ca oamenii sa nu renunte la concedii, sa-si tina sub control starea de sanatate, sa doarma suficient si faca miscare.
Citeste si: Depresia nu iti afecteaza doar starea de spirit. 5 planuri de actiune impotriva depresiei
Depresia netratata poate avea consecinte tragice
In sprijinul studiului european vine psihiatrul american David Reiss care a analizat datele a peste 10.000 de pacienti inscrisi intr-un program special destinat muncitorilor cu probleme de stres din Statele Unite. “Sunt multe cauze ale depresiei, de la programul prelungit, stresul si agitatia din timpul anumitor proiecte, pana la conflictele cu colegii si supervizorii. La acestea se adauga si frustrarile ca nu petrec suficient de mult timp cu familia, dar si tulburarile de somn si lipsa exercitiilor fizice”, spune Reiss. Acesta mai trage un semnal de alarma asupra faptului ca se simte un trend descendent al persoanelor care solicita ajutorul psihiatrilor din pricina problemelor de la munca. “Oamenii se tem ca-si vor pierde slujbele si atunci tolereaza mai multe. Insa, risca sa lase depresia netratata, iar daca nu au grija de acest aspect al sanatatii lor consecintele ar putea fi foarte tragice”, a explicat Reiss.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?