Scrisoare de intentie. Ce trebuie sa contina scrisoarea de intentie pentru angajare. 6 modele de scrisori de intentie
Continutul scrisorii de intentie difera in functie de situatie. Dar, cu toate ca nu exista un continut standard, sunt cateva elemente de baza care nu pot lipsi din niciun astfel de document. La nivel general, orice scrisoare de intentie trebuie sa exprime:
• motivul pentru care aplici la locul de munca respectiv;
• argumentele care te recomanda drept potrivit pentru pozitia respectiva;
• dorinta de a fi contactat pentru a demonstra mai multe.
Scrisoarea de intentie nu va contine mai mult de o pagina.
Pentru a realiza o scrisoare de intentie care sa-ti mareasca sansele de angajare, trebuie sa tii cont de cateva caracteristici:
1. Scrisoarea de intentie trebuie sa atraga atentia
HR managerul sau specialistul in recrutare trebuie sa fie impresionat pozitiv de primele randuri din scrisoarea de intentie pentru a fi interesat sa o parcurga in continuare. Aspectele cele mai simple care favorizeaza acest lucru se gasesc chiar in formula de adresare. Este intotdeauna indicat sa te adresezi unei persoane specifice in loc sa folosesti o formulare generala si rece.
De aceea, atunci cand aceasta informatie este disponibila, foloseste in formula de adresare numele persoanei care va citi scrisoarea. O alta forma de a atrage atentia in mod pozitiv este de a preciza inca din primele randuri o trasatura despre care stii ca te diferentiaza favorabil de ceilalti candidati. Desigur, aceasta calitate trebuie sa fie relevanta pentru pozitia in cauza.
2. Scrisoarea de intentie trebuie sa foloseasca in mod eficient atentia castigata
Dupa ce ai reusit sa castigi atentia recruiterului, profita de urmatorul paragraf pentru a te “vinde” drept persoana potrivita pentru a raspunde nevoilor companiei. Este partea din scrisoarea de intentie in care vei prezenta argumentele care te recomanda drept candidatul ideal pentru pozitia respectiva.
3. Scrisoarea de intentie trebuie sa conduca la pasii urmatori: citirea CV-ului si obtinerea unui interviu de recrutare
Scopul final al unei scrisori de intentie este acela de a determina persoana responsabila de angajare de a dori sa te cunoasca mai bine si deci de a programa un interviu in acest sens. Fii sigur ca scrisoarea de intentie contine datele tale de contact si exprima-ti in paragraful final dorinta de a fi contactat.
Ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie?
Scrisoare de intentie nu are un continut standard, in primul rand trebuie sa reflecte interesul tau pentru postul vizat. Scrisoarea de intentie trebuie adresata persoanei care se ocupa de angajari (nume si titulatura), Departamentului de Resurse Umane daca nu cunoasteti numele persoanei care se ocupa de angajari sau managerului executiv ori general daca institutia respectiva are un numar redus de angajati sau nu are un Departament de Resurse Umane.
O scrisoare de intentie personalizata arata seriozitatea si implicarea ta in cautarea unui loc de munca. Ceea ce trebuie sa contina o scrisoare de intentie neaparat este solicitarea clara a postului dorit. De aceea trebuie sa expui angajatorului motivul pentru care vrei sa ocupi postul respectiv, principalele calitati care te recomanda pentru ocuparea postului si ce doresti sa realizezi in cadrul firmei respective pentru a veni in intampinarea nevoilor firmei /institutiei respective. De asemenea ar fi bine sa mentionezi ce anume din activitatea ta profesionala te-a determinat sa alegi postul respectiv, realizarile tale.
Este foarte important ca scrisoarea ta de intentie sa emane incredere in fortele proprii, optimism in ceea ce priveste angajarea si mai ales ar trebui sa reiasa clar beneficiile ambelor parti din aceasta angajare. Trebuie sa reiasa clar faptul ca doresti sa obtii postul respectiv si esti disponibil de a te prezenta la un interviu. De asemenea trebuie sa amintesti de CV-ul tau care insoteste prezenta scrisoare de intentie.
Citeste si: Nu reusesti sa iti gasesti job? Sfaturi cum sa supravietuiesti
O scrisoare de intentie ar trebui sa contina urmatoarele informatii:
– Numele si prenumele, adresa, nr. de telefon ale candidatului;
– Numele si titulatura persoanei care se ocupa de angajari;
– Numele si adresa companiei /institutiei angajatoare;
Primul paragraf
Trebuie sa contina motivul expedierii scrisorii, sa precizeze postul dorit cu specificarea sursei din care a fost obtinuta informatia cu privire la disponibilitatea acestuia (anunt publicitar, Internet, cunostinte, prieteni etc. ). Daca nu ai informatii suficiente despre un anumit post, iti poti exprima optiunea de a alege un domeniu de activitate corespunzator. In acest sens ar fi bine sa subliniezi domeniul in care te-ai remarcat sau ai obtinut performante deosebite.
Al doilea paragraf
Trebuie sa explice ce anume ti-a trezit interesul fata de slujba si firma respectiva. Daca ai experienta in domeniul firmei respective sau ai facut cursuri de specializare care te recomanda pentru slujba respectiva precizeaza-le. Arata cum ai putea eficientiza si dezvolta institutia respectiva. Mentioneaza una-doua calificari pe care le consideri de interes pentru firma angajatoare.
Al treilea paragraf
Face trimitere la CV-ul tau anexat asa ca incearca sa nu repetati informatiile din acesta. De asemenea vorbeste si despre recomandarile tale si informatiile suplimentare pe care le-ar putea obtine despre tine din alte surse (fosti angajatori de exemplu). Aceste doua paragrafe trebuie sa iti puna in valoare intreaga personalitate, sa scoata la lumina acele detalii si aspecte din CV care te pot avantaja dar datorita schematismului din CV trec neobservate. Este de preferat sa precizezi calitatile si aptitudinile care corespund profilului postului solicitat. Poti include si motivele pentru care vrei sa parasesti actualul loc de munca si dorinta ta de a candida pentru noul post. Arata ca pregatirea pe care o ai si experienta acumulata de-a lungul timpului fac din tine un candidat foarte serios.
Paragraful de incheiere
Trebuie sa multumeasca angajatorului pentru timpul acordat lecturii dar si sa solicite un interviu, aratand disponibilitatea ta de a te prezenta la un astfel de interviu. In acest sens indica si modalitatile prin care poti fi contactat pentru a te prezenta la interviu (telefon, e-mail s.a.) si orele cand esti disponibil. S-ar putea sa fie necesar sa mai dai un telefon firmei angajatoare inainte de interviu pentru a confirma participarea la interviu. Daca ceea ce iti doresti nu este un interviu ci informatii suplimentare este de preferat sa atasezi un plic timbrat si autoadresat. Incearca ca partea finala a scrisorii sa nu fie vaga ci sa ceara un raspuns precis din partea angajatorului.
– Numele si prenumele tau si semnatura in original (de mana).
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Sfantul Vasile. Mesaje de Sfantul Vasile. Spune-le prietenilor La multi ani!
Horoscopul REVELIONULUI. Ce promisiuni face UNIVERSUL în noaptea dintre ani ZODIILOR
Descoperă toate HOROSCOAPELE 2025 AICI! PREVIZIUNI pentru TOATE zodiile pe TOATE domeniile