De ce banii nu aduc fericirea in cuplu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

De ce banii nu aduc fericirea in cuplu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » De ce banii nu aduc fericirea in cuplu
banii nu aduc fericirea - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - piggy-bank-850607_1920

In aceste vremuri tulburi, din toate punctele de vedere, banii nu aduc fericirea in cuplu. Ba chiar, banii aduc divortul. Tocmai din cauza contextului economic, banii nu aduc fericirea in cuplu, de fapt criza a scos la iveala faptul ca bugetul familiei, administrat in general de barbati, inclina balanta mult prea mult in partea pasivelor. Iar femeile au descoperit ca nici macar acoperisul de deasupra capului nu le apartine in totalitate.

Iar de aici pana la divort lucrurile au mers de la sine.

Banii nu aduc fericirea in cuplu, ci tradarea

In vremurile nu de mult apuse, sotiile se ocupau doar de treburile casnice, iar barbatii erau cei care gestionau banii familiei si luau deciziile importante singuri, fara sa mai dea vreo explicatie. Acum insa, casnicia este vazuta ca un parteneriat bazat pe respect si incredere. Iar cand unul dintre partenerii tradeaza increderea si are secrete financiare sau ia decizii care pun in pericol bunastarea familei, celalalt partener se simte tradat de comportamentul discretionar al celuilalt.

Asadar banii nu aduc fericirea in cuplu mai ales cand unul dintre parteneri incearca sa detina controlul resurselor financiare ale familiei.

Asemenea tradari au crescut vizibil in ultimii ani ca rezultat al recesiunii economice care a scos la iveala problemele financiare pe care incercau sa le ascunda unii. Multe studii din America au aratat faptul ca infidelitatea financiara este tot mai raspandita.

Un sondaj realizat realizat de CESI Debt Solutions tot in SUA a relevat faptul ca 80% dintre parteneri au cheltuit bani fara sa le spuna jumatatilor lor si mai mult de doua treimi dintre respondenti au recunoscut ca acest comportament financiar lipsit de onestitate le-a afectat relatia de cuplu.

Un alt studiu realizat de catre National Endowment for Financial Education (NEFE) si Forbes Woman a scos la iveala ca 3 din 10 participanti la cercetare au admis faptul ca si-au inselat din punct de vedere financiar partenerii.

Dintre acestia 60% au bani ascunsi, mai mult de jumatate au facut cumparaturi fara ca partenerul sa stie, altii 30% isi ascund facturile iar 34% mint in legatura cu banii castigati.

Citeste si: Cum sa previi certurile legate de bani in cuplu. Multa lume ocoleste punctul 4

Femeile sunt cele inselate financiar si descopera astfel ca banii nu aduc fericirea in cuplu

Femeile sunt victime mult mai des decat barbatii din punct de vedere financiar, 67% dintre femei au spus ca partenerii le-au mintit comparativ cu 47% dintre barbatii care au suferit acelasi tratament. Dintre cei pacaliti mai mult de 40% dintre ei au spus ca relatia lor a avut de suferit, iar 16% au decis sa incheie conturile printr-un divort.

Motivele pentru care oamenii isi inseala financiar partenerii sunt variate. Unii dintre barbati acumulau resurse financiare pe ascuns intrucat se pregateau sa-si paraseasca sotiile, in timp ce altii isi minteau partenerele chiar daca nu aveau de gand sa divorteze.

Indiferent de circumstante ranile emotionale lasate de asemenea duplicitatii pot fi pe viata.

In general, secretele distrug increderea intr-o relatie pentru ca oricine ascunde bani isi poate ascunde si sentimentele. Poate ca ei cred ca nu fac nimic rau fara sa gandeasca totusi ca in acele momente s-au gandit doar la sine fara a lua in calcul si partenerul. Dintr-un anumit punct de vedere infidelitatea financiara poate fi comparata cu infidelitatea sexuala din punct de vedere al motivelor si al efectelor.

Desi este clar ca doar unul dintre parteneri este faptasul, ambii soti trebuie sa-si evalueze comportamentul. Este adevarat ca unul a comis-o insa celalalt nu a vrut sa vada ca ceva nu este in regula, preferand o stare de negare a evidentelor. Multe femei sunt socate sa descopere ca pot fi trase la raspundere de oficialitati din cauza faptelor sotului si ca au fost implicate in incalcari ale legilor.

Cand este vorba despre bani, relatiile sanatoase cer sinceritate si competente financiare din partea ambelor parti. Trebuie sa existe transparenta financiara: adica fiecare sa stie ce detin, ce datoreaza, cardurile de credit, ceea ce castiga si ceea ce cheltuie. Cei doi parteneri ar trebui sa discute despre finantele cuplului de doua ori pe an inaninte ca vreo problema de acest gen sa devina atat de mare incat trebuie ascunsa.

Nu rata nici: 7 motive de cearta normale intr-un cuplu si cum sa le depasesti

Imagine de luxstorm de la Pixabay

Data articol: 31/07/2021