Un CV bine facut ti-a asigurat prezentat in finala, insa trebuie sa lupti pentru a o castiga. Iar modul in care te prezinti la interviu face diferenta intre semnarea unui nou contract sau vizita la fortele de munca pentru vizarea carnetului de somer.
Tocmai de aceea este important sa te pregatesti temeinic pentru a trece cu brio proba de foc. Stiind cam ce intrebari iti va pune potentialul angajator iti asigura jumatate de victorie. Tot ce-ti ramane de facut este sa gasesti cele mai inteligente raspunsuri pentru a-ti indeplini obiectivul. Iata 10 intrebari grele la care trebuie sa te astepti, potrivit specialistilor de la Forbes.com.
1. De ce te-as angaja?
O intrebare simpla, dar foarte putini dintre candidatii la job se gandesc ca ar putea fi intrebati asa ceva. Tocmai de aceea sunt luati prin surprindere, se pierd cu firea si nu mai stiu ce sa zica. Nu va mai duceti cu temele nefacute la interviu, fiti atenti ce se cere exact in descrierea postului, identificati experientele anterioare care v-au dezvoltat abilitatile si cunostintele care se cereau in anuntul job-ului si impresionati-i cu asta.
2. De ce este o pauza in CV-ul tau?
Angajatorii inteleg cand cineva a ramas fara job si i-a fost greu sa-si gaseasca alta atat de repete. Insa cand vorbiti despre acest lucu nu-l lasati sa inteleaga ca nu ati facut nimic. Spuneti-i ca v-ati dedicat o perioada familiei care a fost privata pana atunci de prezenta voastra sau ca ati urmat un curs de perfectionare, sau ati citit carti de specialitate. Orice, numai ca ati stat degeaba NU!
3. Spune-mi un lucru pe care l-ai schimba la job-ul anterior!
Nu-i placut sa vorbesti de rau fostii sefi sau colegi. De multe ori e o intrebare capcana. Asa cum ai vorbit despre cei de dinainte, vei vorbi si despre firma lor la plecare. Totodata, daca enumeri cateva probleme, vei fi intrebat de ce nu le-ai schimbat cat ai lucrat acolo. Si iar ajungi intr-un punct din care nu mai poti iesi usor. In schimb daca nu spui nimic, se va considera ca nu esti suficient de puternic pentru a-ti exprima punctul de vedere. Cum iesi din impas? Da vina pe tehnologia depasita!
4. Spune-mi ceva despre tine!
Majoritatea oamenilor tinde sa povesteasca intreg CV-ul. Gandeste-te mai sunt si altii la rand. Examinatorul nu va avea timp sa-ti asculte intreaga istorie. Raspunsul tau nu trebuie sa fie mai lung de doua minute. Acopera patru categorii importante: inceputurile, educatia, locurile de munca anterioare si cea mai recenta experienta. Accentueaza ultima parte. Si nu deraia de la subiect, pe nimeni nu intereseaza ce faci tu in weekend.
5. Explica-mi un concept complex in cateva cuvinte simple
Sa explici simplu concepte complicate precum relatii publice sau ipoteca astfel incat sa le inteleaga si un copil de 8 ani, ii demostreaza intervievatorului ca ai gandire profunda si in acelasi timp elastica. Mergi la interviu cu temele facute si vei fi bine rasplatit.
Citeste continuarea: 1 2