Igiena mentala. Arta de a trai mult - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Igiena mentala. Arta de a trai mult

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Inspirational, motivational, emotional » Igiena mentala. Arta de a trai mult

Cand am intalnit “Cartea sanatatii” editata in 1928 la Piatra Neamt, aflata prin cufarul cu amintiri al strabunicii fetitei mele, m-am simtit transportata inapoi in timp, exact ca in filmul ce mi-a tulburat adolescenta, “Undeva, candva”. Am deschis cartea prea ingalbenita de trecerea celor 82 de ani de cand a vazut lumina tiparului si, brusc, m-am simtit calatorind in Bucurestii anilor ’20, cu trasuri pe strazile astazi sufocate de marci ultraluxoase de masini moderne.

 

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Insa cel mai mult m-a marcat articolul despre “igiena mentala”. Cand s-a pierdut in ani aceasta expresie? Noi mai traim dupa o igiena mentala? Apoi, citindu-l, am realizat ca unele lucruri nu se schimba niciodata. Doar noi uitam. Sau nu am stiut vreodata si descoperim pe pielea noastra ceva ce exista dintotdeauna. Dar, va rog sa cititi acest fragment de articol:

 

“Seneca, marele cugetator din vechime, a zis: Omul nu moare, se omoara, adica, prin nestiinta lui, omul se abate zilnic de la regulile naturii si si grabeste deznodamantul pe care soarta poate i l-a pus la un termen mai indepartat.

Viata omului nu este numai materie. Dincolo de ea, simtim ca este un principiu vital denumit in felurite chipuri: cand suflet, cand gandire, cand ratiune si ca aceasta forta superioara e cea care ne calauzeste. Cand suntem bolnavi, mai curand ne vom face bine daca vom nutri in noi ganduri de insanatosire; supararea si teama au o influenta daunatoare organismului aflat in suferinta, pe cand speranta si bucuria da viata, da sangelui caldura tineretii, da muschilor puterea. Dar chiar si starea de fericire si nefericire ne-o da tot gandurile noastre si a celor ce se gasesc langa noi.

 

Arta de a trai ar fi sa stim sa alegem din noianul acestor ganduri numai pe acelea ce ne sunt de priinta. Vom cauta deci sa fim cu sufletul cat mai deschis la bucuriile vietii si sa nutrim ganduri vesele. Astfel buna dispozitie sufleteasca va creste caci ea va genera o stare buna si celor din jurul nostru. Natura fixeaza durata de viata a omului pana in jurul varstei de 100 de ani. Ne-am obisnuit insa a crede ca varsta de 80 de ani este destul de inaintata, caci azi e intamplare rara sa auzim ca cineva a trait 100 de ani.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/06/2015