Daca esti supraponderal si te gandesti ca nu doar tu esti vinovat pentru kilogramele in plus, ai dreptate! Sigur, nu ne putem imagina ca suntem niste victime inocente ale greutatii, insa e adevarat ca exista niste factori extem de importanti care pot juca un rol si mai important in ceea ce priveste stilul nostru de viata si, ca atare, greutatea. Strategia ta trebuie sa fie urmatoarea: identifica cine sau care anume sunt acesti factori si actioneaza!
1. Sotia
Desigur, n-o poti invinovati doar pe ea ca ai burta, n-ar fi realist. Dar e bine de stiut ca cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au descoperit ca dupa ce se casatoresc, cuplurile iau impreuna in greutate – adica ambii parteneri – cateva kilograme serioase. „O data ce te-ai casatorit, dorinta de a-l impresiona pe celalalt dispare”, explica Edward Abramson, autorul cartii „Casatoria ingrasa”. „Si uite asa te trezesti ca mergi la sala mult mai rar, ca iesi la restaurant cu sotia mult mai des si dezvolti noi obiceiuri, cum ar fi sa rontai cate ceva acasa, in comoda canapea din fata televizorului”.
Ia masuri imediat si seteaza-te in acest sens. Incearca sa-ti regasesti nevoia initiala de a-ti impresiona sotia. Iar in ceea ce priveste gustarile de seara, intreaba-te in fata lor cata nevoie ai de ele si de ce vrei sa le mananci cu adevarat: esti plictisit? Asa te-ai obisnuit? Roaga-ti sotia sa nu mai cumpere snacksuri deloc, astfel incat sa nu fiti tentati sa le consumati, o data ce ele exista in casa.
Fixeaza-ti o rutina a obiceiurilor sanatoase: in loc sa te asezi la televizor imediat dupa cina, mai bine iesi la o plimbare usoara, impreuna cu sotia sau singur, daca ea prefera altceva. Miscarea suprima din apetit. Consuma o mica inghetata la desert, in loc de alte variante mai pline de calorii – torturi, prajituri etc.
2. Sarcina sotiei
S-a dovedit stiintific de catre un grup de cercetatori australieni ca tatii iau si ei in greutate cateva kilograme bune in timpul perioadei de sarcina prin care trece sotia. Si ciclul se repeta la fiecare copil care se naste in familie.
Fii doar „furnizorul” pentru poftele sotiei; cumpara-i ce-si doreste, dar nu empatiza cu ea, alaturandu-i-te si mancand cat pentru doi. Citeste cartile dedicate perioadei de sarcina! Acolo vei gasi cele mai sanatoase sfaturi in ceea ce priveste o alimentatie corecta. Gandeste-te ca ea trece printr-o perioada mai permisiva din punct de vedere alimentar, dar tu nu. Si nu renunta sub nicio forma la miscare! De altfel, te va ajuta mult, o data ce bebelusul va veni pe lume, caci iti va prinde bine sa fii antrenat.
3. Copiii
Prezenta copiilor intr-o casa creste semnificativ tentatia pentru snacksuri, dulciuri si junk food. O mare cantitate din aceste alimente ajung in stomacul parintilor. Resturile pe care, de multe ori, copiii le lasa in farfurie, au si ele aceeasi destinatie.
Maturizeaza-te si trezeste-te la timp, pana nu ajungi sa te lupti cu mai multe kilograme decat ti-ai dori. Nu mai ciuguli resturile copiiilor, gadeste-te ca nu esti un depozit si nici un container de gunoi. In plus, nu mai cumpara toate bombele calorice in casa; nici pentru copii nu e sanatos sa consume junk food, chiar daca le place mult acest tip de mancare.
Stabileste o regula clara, pe care s-o respecte toti membrii familiei: nu consumati junk food decat o data pe saptamana, cel mult! Fixati, de exemplu, ziua de vineri, ca fiind ziua cea mai permisiva din saptamana. Dupa ce ati mancat, nu va asezati la televizor sau nu priviti cum copilul se joaca, ci insotiti-l in jocul lui, profitand, astfel, de putina miscare.
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta