Corina Danila: Un copil are nevoie de iubire, siguranta, respect - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Corina Danila: Un copil are nevoie de iubire, siguranta, respect

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Exclusiv: părinți vedete » Corina Danila: Un copil are nevoie de iubire, siguranta, respect
sfatulparintilor.ro - Vedeta lunii decembrie Corina Danila

Corina Danila are un copil asa cum isi doresc toti parintii: frumos, destept si cuminte. Rianna n-a fost niciodata rasfatata, iar vedeta TVR 2 crede ca acesta este secretul pentru a creste un copil frumos si armonios. Spre exemplu, Rianna n-a facut vreodata crize de isterie pentru ca mama ei sa-i cumpere o anume jucarie: „Rianna nu a avut astfel de manifestari nici acasa, nici in public. Ba s-a intamplat odata sa fim intr-un mall si sa vedem un baietel care se tavalea pe jos pe motiv ca mama lui nu ii cumpara nu stiu ce jucarie. Rianna s-a uitat la el cu mare surprindere si m-a intrebat cum e posibil sa faca asa ceva acel baietel? Era ca o mica persoana matura care se mira de cat de copilarosi sunt altii de varsta ei”, ne-a dezvaluit Corina Danila.

 

Fiecare etapa a cresterii, dezvoltarii si educarii unui copil are probleme ei. Cu ce te confrunti in aceasta perioada in ceea ce o priveste pe fetita ta?

Nu este usor sa cresti un copil dar nici nu as numi probleme etapele – normale- pe care le parcurge Rianna. Spun asta pentru ca eu am avut doua atuuri: mama mea care ma ajuta cu cresterea Riannei si fratele meu – mai mic cu 10 ani decat mine – cu care am experimentat inca din copilarie diversele etape prin care trec cei mici. A fost o „scoala” buna care acum isi arata roadele…

 

 

Deci mama te ajuta cu Rianna, cand esti la birou?

Da, mama. Nu ii voi putea multumi niciodata indeajuns pentru tot ajutorul ei.

 

 

Care crezi ca sunt cele mai mari (si mai dese) greseli pe care parintii le repeta cu copiii lor?

In ciuda faptului ca emisiunea mea de la TVR 2 exact cu asta se ocupa, in acest caz nu m-as aventura sa fac un top al greselilor altora, m-as rezuma numai la cazul meu. Greseala cea mai mare de care m-am ferit pana acum a fost sa rasfatul excesiv. Niciodata nu i-am vorbit Riannei cu cuvinte stalcite asa cum fac copiii, cu excese de diminutive sau gangureli… Am incercat sa folosesc expresii normale si m-am adresat ei mai degraba ca unui adult – chiar daca trebuia sa aleg cuvinte simple, pe care sa le inteleaga.

 

 

Numeste 3 lucruri fara de care un copil nu se poate dezvolta frumos si armonios.

Iubire, siguranta, respect. Nu este un top, nu sunt doar acestea 3, dar ele imi vin in minte in acest moment.

 

Corina Danila si-a invatat fetita ca trebuie sa-i respecte pe ceilalti oameni, sa-l iubeasca pe Dumnezeu si pe cei apropiati

 

Ce lucruri pe care tu le-ai vazut la parintii tai, vrei sa le transmiti mai departe Riannei?

Ooo… sunt atat de multe lucruri, e greu sa le spun acum pe toate… dar de capatai sunt acele valori care stau la baza formarii oricarui om civilizat: respectul fata de ceilalti, fata de munca, de adevar, iubirea de Dumnezeu si de cei apropiati… Imi doresc sa transmit Riannei TOATE  lucrurile bune pe care eu le-am invatat de la parinti si bunici – la care sa adaug apoi altele, mai de actualitate 🙂

 

 

Cum e Rianna? Ce mosteneste de la tine si ce de la tatal ei?

Pe masura ce creste descopar in copilul meu tot felul de asemanari cu cei din familie – a mea si a tatalui ei, din partea bunicilor, a unchilor. Rianna este mai degraba baietoasa, activa, plina de energie – imi aduc aminte ca la fel eram si eu cand aveam varsta ei. De la mine a luat interesul si seriozitatea fata de scoala – trateaza cu mare seriozitate chiar si materiile care ii plac mai putin. De la tatal ei a luat cu siguranta pasiunea pentru masini, pentru sport in general.

 

 

Cum decurge o zi din viata voastra de familie. Unde iesiti, la film, la teatru, cititi, va jucati? Ce faceti?

Pai depinde de ce zi a saptamanii este: daca Rianna are scoala, petrecem impreuna doar diminetile si serile, in rest ea este la scoala si after-school, eu la job. Daca este weekend, atunci deja este vorba de alt program pe care il organizam impreuna. Daca vremea este frumoasa, neaparat trebuie sa mergem pe afara sa ne dam cu bicicletele, sa plecam intr-o scurta excursie, la un picnic, intr-o drumetie la munte… Daca vremea nu este buna, daca nu stam acasa in familie sau sa primim musafiri atunci citim povesti, ne jucam pe wii, iesim sa raspundem unei invitatii de a vizita pe cineva sau mergem la film, la cumparaturi, sunt multe de facut, timp sa fie!

 

 

Corina Danila spune ca Rianna are acces la PC doar supravegheata

 

Cat timp sta Rianna in fata televizorului/calculatorului. Cum faci sa limitezi acest timp la maximum posibil?

Pentru ca are program la afterschool Rianna nu are mult timp acasa pentru televizor. Se uita pe posturile pentru copii sau la Animal Planet. Pana acum nu a trebuit sa-i limitez accesul decat in ceea ce priveste anumite programe tv. Am incercat sa o protejez de filmele sau emisiunile cu prea multa incarcatura negativa, violenta, crime, sex… Cateodata e mult prea mult si pentru noi adultii, ce sa mai vorbim de niste copii… In ceea ce priveste calculatorul, e si mai simplu: nu are acces la calculator decat supravegheata, la laptopul meu.

 

 

Alimentatia sanatoasa este o necesitate si nu multi copii mananca fructe si legume. Sunt mai mofturosi, sa le spunem. Cum ai convins-o tu pe fiica ta sa manance sanatos?

Aici mama mea a avut o contributie majora, eu nu pot sa imi asum mari merite. Gateste mama niste feluri de mancare de te lingi pe degete, asa ca este imposibil sa refuzi ceva pregatit de ea chiar daca e pe baza de legume, fara pic de carne, maioneza sau altfel de lucruri foaaarte atractive pentru copii. Si cu fructele a fost la fel, mama a stiut sa le prezinte intr-o forma atractiva pana cand a reusit sa o faca pe Rianna sa le indrageasca, iar acum nu mai sunt probleme. Mananca fructe din placere, nu pentru ca o obligam.

 

 

Te-ai confruntat cu vreo criza de furie/isterie in public sau acasa din partea fiicei tale? Cum ai gestionat-o? Ce ai facut pentru a o domoli?

Cred ca am avut noroc ca nu am avut parte de asa ceva. Probabil pentru ca nu am alintat-o de la bun inceput, Rianna nu a avut astfel de manifestari nici acasa, nici in public. Ba s-a intamplat odata sa fim intr-un mall si sa vedem un baietel care se tavalea pe jos pe motiv ca mama lui nu ii cumpara nu stiu ce jucarie. Rianna s-a uitat la el cu mare surprindere si m-a intrebat cum e posibil sa faca asa ceva acel baietel? Era ca o mica persoana matura care se mira de cat de copilarosi sunt altii de varsta ei. M-am bucurat tare mult de reactia ei de atunci.

 

 

Timpul trece foarte repede. Mai ieri o nascusesi pe Rianna si acum este deja la scoala. Ce iti mai aduci aminte din vremurile cand era bebelus, un lucru trasnit, o pozna? Ne poti povesti?

Cand era bebelus eu lucram la telenovela cate 14-15 ore pe zi, asa ca in acele noua luni de filmari la Buftea aproape ca nu am vazut-o pe Rianna altfel decat dormind in patutul ei cand ajungeam acasa. Asta este amintirea mea despre ea din acea perioada. A fost tare greu si am remuscari si acum ca nu am putut sa fiu mai mult timp alaturi de ea atunci. Dupa ce s-au terminat filmarile, programul a devenit mai lejer si am putut sa stau mai mult cu copilul meu. Traznai? Chiar nu imi aduc aminte sa fi facut pozne… Dar timpul nu e pierdut…

 

 

Ce pasiuni are Rianna. Cu ce-i place sa se joace? I-ai descoperit pana acum vreo inclinatie catre o anume meserie. Si apropo de asta, ce meserii ai insemnat pana acum in caietul de dorinte?

Cea mai recenta pasiune este, de catva timp, consola Wii. Are diverse jocuri de wrestling la care a devenit mare experta si aproape ca este invincibila. Iar ca meserii, cel mai recent mi-a spus ca vrea sa devina doctorita si apoi profesoara. Este greu sa observ deocamdata vreo inclinatie catre o profesie anume.

 

 

 

 

sfatulparintilor.ro - Rianna fetita Corinei Danila

Personajul preferat al Riannei, fetita Corinei Danila, este Sportacus

 

Care sunt personajele ei preferate, din desene animate, din carti de povesti, din basme?

Personajul ei preferat este Sportacus din Oraselul Lenes. Oricum, personajele au evoluat si s-au schimbat odata cu varsta… acum povestim despre Nica a lui Stefan a Petrii din Amintiri din copilarie.

 

 

Ai dat vreodata dovada de slabiciune in relatia cu Rianna (spre exemplu sa o lasi 5 minute in plus la calculator/tv etc)?

Da, normal ca am facut concesii cateodata, am mai acceptat mici derogari, nu am fost niciodata excesiv de stricta, dar i-am explicat Riannei de fiecare data ca si regulile au rostul lor.

 

 

S-a intamplat pana acum ca fiica ta sa spuna vreun cuvant urat auzit de pe afara sau chiar de la gradinita/scoala? Cum ai reactionat? Ce i-ai spus? Care e cea mai buna solutie pentru a face un copil sa renunte la a mai rosti acel cuvant sau altele?

Nu ai cum sa eviti ca un copil sa nu invete cuvinte urate de la alti copii. La fel, nu ai cum sa izolezi copilul de un anumit anturaj. Ca parinte am ales sa iau partea buna a lucrurilor, adica ca o las pe Rianna sa vada cum este lumea reala, sa interactioneze cu copii absolut obisnuiti si sa invete ca fiecare dintre ei este diferit. In schimb, i-am explicat ca daca vede ceva urat la un copil ea nu trebuie sa faca la fel, ca trebuie sa discearna intre bine si rau. Iar unde nu este sigura, sa vina acasa si sa ne intrebe. Asa se face ca, de fiecare data cand a avut de-a face cu un limbaj urat sau cu un comportament deplasat, Rianna a discutat cu noi si a aflat ce e bine si ce nu e bine sa faca sau sa spuna. Sper sa procedeze la fel si de acum inainte.

 

 

Aveti vreun ritual dimineata la trezire si/sau seara inainte de culcare?

Seara ne rezervam ceva timp sa ne povestim una alteia ce am facut peste zi, fiecare la serviciul ei. Eu ii spun ce am facut la job, ea ce a facut la scoala. Iar inainte de culcare spunem „Tatal Nostru”.

 

 

Ce tactici in cresterea si educarea Riannei au dat cele mai bune roade?

Rabdarea si dialogul. Ii spun adevarul intotdeauna. Niciodata nu ii impun sa faca ceva anume pentru ca asa vreau eu, adultul, parintele, ci ii „solicit ajutorul”… si ea mi-l ofera de fiecare data, de buna voie.

 

 

Recunosti in fata Riannei ca ai gresit?

Da, ii spun atunci cand am gresit, cu cuvinte pe care sa le poata intelege la nivelul ei. O incurajez astfel si pe ea sa-mi spuna cand greseste si Rianna stie ca nimic nu ma supara mai tare decat ascunderea adevarului si ca nu putem afla o solutie la o eventuala problema decat daca discutam despre ea.

 

 

Care a fost cea mai mare pedeapsa pe care ai aplicat-o Riannei?

Noi nu aplicam pedepse. La gradinita, existau bulinele negre pentru copiii nazdravani, dar foarte rar venea acasa cu cate o bulina neagra. De cele mai multe ori, venea cu pieptul plin de buline colorate: una rosie pentru ca a spus o poezie, una verde pentru ca si-a facut ghiozdanul prima din grupa, alta galbena pentru ca a mancat tot…samd. Acum, la scoala, doamna invatatoare le da stampila cu „BRAVO” daca fac ceva bine sau, in plus, si cate o cruciulita rosie daca sunt obraznici. Se intampla sa nu vina acasa doar cu stampila, ci sa mai ia si cate o cruciulita…

 

Sunt multe femei care raman intr-o relatie ce nu le face bine, de dragul copiilor, crezand ca merita acest sacrificiu. E totusi o capcana. Care ar fi lucrurile la care trebuie sa se gandeasca o femeie inainte de a pune copilul pe primul loc, in asemenea conditii?

Off.. asta nu e o intrebare la care sa poti da raspunsuri cu usurinta. Mai ales cand cele care le citesc ar putea sa le urmeze ca pe niste retete gata verificate. Fiecare trebuie sa analizeze foarte serios toate aspectele si dupa aia sa ia o decizie in functie de ele. Si eu am facut la fel si marturisesc ca a fost poate cea mai grea perioada din viata mea. Nu vreau sa dau aici un model de urmat. Tot ceea ce pot sa spun este ca, chiar daca toti facem compromisuri, fiecare trebuie sa stabileasca pana unde poate- sau e bine – sa mearga cu acestea.

 

Data articol: 10/12/2011