TRAUMELE copilariei. Cum afecteaza traumele copilariei viata de adult. Cum sa te vindeci - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

TRAUMELE copilariei. Cum afecteaza traumele copilariei viata de adult. Cum sa te vindeci

TRAUMELE copilariei

Te-ai recunoscut in Joel sau Jessica?

Poate ca ai avut un parinte alcoolic sau poate ca parintii tai au avut un divort urat. Poate ca ai fost abuzat de o persoana pe care ai iubit-o. Toate acestea duc la traume complexe. Suferinta poate fi agresiva sau dimpotriva. De frica confruntarii pleci la primul semn de dizarmonie. Coplesit de lipsa de incredere de sine, te poti transforma intr-un asocial sau intr-un dependent de munca. Subconstientul cauta o cale de reusita, chiar cu pretul fericirii sau al unei vieti de familie implinite.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

Traumele copilariei – Cai sa te vindeci

Vindecarea incepe prin constientizarea faptelor si acceptarea lor. Un parinte sau o persoana pe care o iubesti te raneste.

1. Psihoterapia

Sa vorbesti despre trauma ta te poate ajuta sa depasesti frica de respingere, sa treci peste sentimentele coplisitoare care duc la lipsa increderii de sine.

2. Doliul

Moartea cuiva drag este intotdeauna traumatica, chiar si daca nu a fost bun cu tine. Accepta decedatul cu bunele si cu relele sale si iarta-l. Te va ajuta sa tai cordoanele emotionale si sa treci mai departe.

Nu rata nici: 3 cristale protectoare pentru copilul tau si pentru copilul din tine

3. Identifica factorii declansatori

Joel priveste fiecare tema in plus ca o sarcina foarte greu de depasit. Ca atunci cand era mic si ii spunea bunicul ca nu este bun de nimic. La randul sau, Jessica fuge de fiecare data cand cineva ridica vocea. Se simta mica si neajutorata.

4. Rupe cercul

Nu fugi de factorii declansatori, infrunta-i. De fiecare data can Joel pica un test isi intareste sentimentul ca nu este bun de nimic. Jessica rupe fiecare relatie la prima cearta, intarindu-si sentimentul de frica.

5. Tratamente alternative

In paralel cu psihoterapia, poti incerca tratamente alternative care sa te ajuta sa infrunti factorii declansatori sis a le anihilezi puterea asupra ta. In acest fel poti schimba programul biologic al corpului.

6. Spiritualitate

Credinta te poate ajuta sa iti cresti increderea in tine, dar si in persoanele de langa tine. Credinta iti poate oferi o renastere, o reinnoire a sentimentelor tale si poti deveni un alt om.

7. Ajuta generatiile viitoare

Iti poti creste copiii lunandu-ti angajamentul ca nu vei face greselile celor care te-au ranit. Sau poate vrei sa te oferi voluntar si sa-i ajuti pe cei care au trecut prin situatii similar tie. Exista riscul sa reapara factorii declansatori ai propriei tale suferinte, dar, cu determinare si cu ajutorul altor specialisti poti depasi aceste momente dificile. Un copil sanatos fizic si psihic ajuta la vindecarea ta si la vindecarea lumii.

Ghid Sfatulparintilor.ro: 100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun. Il poti cumpara de aici!

8. Lasa trecutul in urma

Ultimul, dar poate nu cel din urma pas spre vindecare este lasarea trecutului in urma. Si daca nu poti sa uiti, accepta-l asa cum a fost. Accepta ca poate fi multa nedreptate pe aceasta lume, insa nu te agata de acest sentiment intrucat vei perpetua durerea. Accepta si elibereaza-te!

Daca cei care te-au ranit au murit, lasa-i sa se odihneasca in pace, iar tu ai grija de vindecarea ta si de viata ta!

Sursa: psychologytoday.com

Imagine de Alexas_Fotos de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 18/04/2023