Cum faci deosebirea intre rusinea productiva si rusinea toxica
Oamenii se confrunta cu rusinea in diverse forme. Unii se indeparteaza de rusine si imbratiseaza vina, dispretul, indignarea. Asa ca, in loc sa inabusi rusinea si sa raspunzi cu oricare din celelalte trei sentimente descrise mai sus, poate ca ar trebui sa vezi ce e, de fapt, de facut. Nu trebuie sa te superi pe sef daca ti-a facut o evaluare precara. Urmareste unde anume ai gresit pentru a nu mai repeta acele greseli. Acelasi lucru este valabil in relatiile de cuplu. In loc sa te plangi de ceea ce spune sau face partenerul, vezi daca nu cumva totul pleaca de la ceva ce faci tu gresit si asuma-ti responsabilitatea pentru acele actiuni.
Rusinea productiva nu este acelasi lucru cu rusinea toxica. Psihologul John Bradshaw, autorul Healing the Shame that Binds You, rusinea toxica genereaza sentimentul ca cineva nu este bun, este nedemn si nu merita sa fie iubit. De cele mai multe ori acesta este rezultatul unei traume din copilariei sau al abuzului sexual. Mai exista un tip de rusine toxica, aceea generata de asteptarile perfectioniste ale societatii. Acest tip loveste din plin in caracterul unei persoane si ii distruge stima de sine. Aceasta persoana ajunge sa se considere lipsita de valoare sau un ratat.
Prin contrast, rusinea productiva se concentreaza asupra comportamentelor.
Nu se face deloc referire la valoarea persoanei respective, ci la modalitatea prin care comportamentul acesteia poate fi schimbat ca sa se incadreze in nomele societatii in care traieste. Persoana respectiva nu trebuie sa se simta vinovata, ci, dimpotriva, bucuroasa ca poate indrepta lucrurile. Rusinea practicata de stramosii nostri incuraja schimbarea in bine, evolutia, nicidecum stirbirea valorii personale.
Rusinea poate insemna ca trebuie sa muncesti mai mult, ca trebuie sa fii mai atent la ce spun ceilalti, ca trebuie sa fii mai empatic, ca trebuie sa renunti la un comportament iresponsabil. Rusinea trebuie folosita ca un instrument constructiv, care sa te faca sa te simti mai bine ca evoluezi, nicidecum sa te destabilizeze si sa-ti scada stima de sine.
Te mai poate interesa: 4 sfaturi pentru să-ți dezvolți empatia. Sfaturi de la hipnoterapeutul Eugen Popa
.
sursa: vox.com
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici