Psihoterapia față în față cu “Nu văd rezultatele!”. 7 direcții de acțiune
A alege să ne vedem exact așa cum suntem, fără nicio mască sau armură, presupune asumare și desigur, de multe ori durere și disconfort. Psihoterapia este pentru fiecare dintre noi, dar nu este pentru cei dintre noi care nu au puterea, motivația, dorința de a se vindeca, de a găsi răspunsuri, de a valorifica ceea ce trăiesc, de a trăi, pur și simplu, cu adevărat și prin adevărul care se ascunde în fiecare dintre noi.
Ce reprezintă de fapt psihoterapia?
Psihoterapia – cunoscută și ca terapia prin vorbire – este un termen general care descrie cadrul în care se tratează problemele psihologice de către un profesionist autorizat în sănătate mintală. Acest proces se realizează prin comunicare, construirea relațiilor și colaborarea dintre terapeut și client.
”Psihoterapia (individuală, de grup și de cuplu/familie) este o practică concepută în mod diferit pentru a oferi ameliorarea simptomelor și schimbarea personalității, reducerea episoadelor simptomatice viitoare, îmbunătățirea calității vieții, promovarea funcționării adaptative la locul de muncă/școală și relații, creșterea probabilității de a face alegeri de viață sănătoase și oferă alte beneficii stabilite prin colaborarea dintre client/pacient și psiholog” (American Group Psychotherapy Association, 2007).
Printre specialiștii din domeniu circulă o vorbă și anume că ”scopul oricărui terapeut este de a ajunge să fie inutil”. Cu alte cuvinte, orice psihoteraput cu care ne vedem dorește să ne ducă într-un loc unde nu mai avem nevoie de el.
Majoritatea oamenilor sunt perfect capabili să-și gestioneze propriile probleme. Doar că, la început, ei nu știu care este problema sau ce să facă în privința ei. Aici intervine terapia. Terapeuții sunt parteneri, profesori, mentori și îndrumători. Ei nu fac lucrurile în locul nostru, ci ne ajută să revenim cu încredere cu privirea spre propria persoană pentru a putea înțelege de ce se întâmplă anumite lucruri în viețile noastre și cum să ne construim cele mai eficiente ”unelte” pentru a face față tumultului în care ne este dat să trăim zi de zi.
Reanalizări ale recenziilor mai vechi, precum și analize meta-analitice mai noi ale rezultatelor psihoterapiei, produc concluzia generală a beneficiului terapiei într-o serie de tratamente pentru o varietate de tulburări.
Într-adevăr, psihoterapia este mai eficientă decât multe practici medicale „bazate pe dovezi”, dintre care unele sunt foarte costisitoare și produc efecte secundare semnificative. De exemplu, mai mult de 40 de meta-analize (nu doar studii) au fost efectuate pe rezultatele pacienților care suferă de depresie (Cuijpers & Dekker, 2005). Rezultatele indică faptul că majoritatea tratamentelor psihologice care au fost studiate produc efecte substanțiale în ceea ce privește reducerea simptomelor în depresie și creșterea bunăstării (Cuijpers, van Straten, van Oppen și Andersson, 2008).
Psihoterapia este utilă, tocmai pentru că mintea noastră este asemanatoare unei străzi periculoase și avem nevoie de cineva care să ne însoțească. Sunt multe gânduri apăsătoare, iritante sau chiar agresive, multe amintiri neplăcute, dureroase sau chiar traumatizante și multe, multe reguli și constrângeri “trebuie aia, neapărat și cealaltă “. Cu o călăuză pregătită și mai pricepută putem să descoperim și să deprindem cum să ocolim anumite zone periculoase, cum să nu rătăcim drumul, când putem să mergem mai departe, deși sunt stimuli care ne sperie, când și cum putem să stăm cu pericolul și când e nevoie să ne grăbim spre „luminiș“.
Citeste continuarea aici.
Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!
Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape
ID 326231093 © Valiantsin Suprunovich | Dreamstime.com
Această ZODIE va avea cele mai multe SATISFACȚII în 2025
Horoscop IANUARIE 2025. Ce zodii începe ANUL NOU în FORȚĂ