Nu toata lumea are un corp ca de revista si cu siguranta ai experimentat cel putin o data in viata senzatia de rusine cu corpul tau. Indiferent ca ai fost prea slab sau prea gras, a existat cineva care sa faca glume nepotrivite sau chiar sa te agreseze fizic sau verbal din pricina modului in care arati.
O cicatrice, o pata pe piele, o alunita, un neg, o boala de piele, inaltimea, stilul vestimentar si chiar dizabilitatile sunt, din pacate, motive pentru care o persoana sa fie agresata intr-o anumita forma, fizic sau in mediul online.
Acest tip de comportament afecteaza in mod negative perpectia pe care persoana agresata o are despre propriul corp si ajunge sa ii fie rusine cu el. O persoana care nu se incadreaza intr-un “standard” acceptat la nivel de societate devine victima a ceea ce specialistii numesc “bullying”. Desi in limba romana nu exista un corespondent al acestui termen, el poate fi sinonim cu umilirea si agresarea.
Comentariile rautacioase legate de aspectul fizic sunt extrem de toxice si duc la episoade depresive, tulburari digestive si chiar tentative de sinucidere si sinucideri.
Cum sa recunosti formele de umilire si ce ai de facut
Modul in care ceilalti aleg sa te agreseze poate fi direct “Esti mult prea gras!” sau “Doamne, cat esti de slab!”. Dar poate si fi indirect si foarte subtil, prin remarci de tipul “Esti prea inalta pentru o fata!”, “Esti sigur ca e bine sa mananci o prajitura?” sau “Cred ca ar trebui sa mananci mai des”.
Parerea celorlalti ar trebui sa te intereseze mult prea putin. Un singur lucru trebuie sa-ti fie limpede: ai un singur corp si trebuie sa-l pretuiesti. Nimeni nu are dreptul sa te judece. Iar tu nu poti multumi pe toata lumea. Nu poti trai o viata intreaga incercand sa implinesti asteptarile unei societati. Fiecare este responsabil sa isi traiasca viata dupa propriile valori si iubindu-se pe sine.
Iata ce trebuie sa faci ca sa nu fii afectat de judecata celor din jur:
1. Recunoaste importanta imaginii de sine pozitive
Primul pas prin care poti face fata judecatii celorlalti este sa-ti construiesti o imagine de sine pozitiva. Accepta-te si iubeste-te asa cum esti. Indiferent de forma corpului tau, de culoarea pielii, de inaltime, fii recunoscator ca esti sanatos. Niciun fel de terapie nu te va ajuta daca nu incepi sa ai incredere in tine. Apreciaza-ti corpul asa cum este, caci nimeni nu este perfect.
Daca vrei sa-ti imbunatatesti modul in care arati, fa-o pentru ca asa simti tu, pentru ca vrei sa fii sanatos, nu pentru a face pe plac cuiva.
2. Nu te mai ascunde
Nu trebuie sa te izolezi de lume. Nu trebuie sa te acoperi de haine care sa te faca “invizibil”. Viata este mult prea scurta ca sa traiesti in umbra. Bucura-te de viata, nu-ti mai faci griji despre ceea ce cred ceilalti. Parerea lor nu este problema ta. Invata sa depasesti rautatile pe care le spun ceilalti despre tine, infrunta-le si iesi in lume.
3. Asuma-ti responsabilitatea
Nu poti pretinde ca cineva sa te placa din moment ce tu insuti nu o faci. Fii mandru de tine, dar gaseste-ti echilibrul. Fii constient de faptul ca o greutate in exces iti poate cauza grave probleme de sanatate. Fa ceva in legatura cu greutatea ta, dar doar pentru ca vrei sa ai grija de tine si de starea ta de sanatate. Nu trebuie sa fii slab, dar trebuie sa fii sanatos.
Citeste si: Ce se petrece in corpul tau daca bei apa imediat ce te trezesti
4. Iubeste-te si fii bun cu tine
Sunt multi agresori in lume, dar de multe ori tu insuti poti fi cel mai mare agresor al tau. Fii bun cu tine insuti. Trateaza-te cu respect! Iubeste-te. Stai in fata oglinzii dezbracat si invata sa te iubesti. Ai grija de corpul tau, apreciaza-ti calitatile si nu mai tinti catre perfectiune. Caci nimeni nu o atinge! Fii un om bun, nu un om perfect!
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua