Cand amintirile dor. Cum sa faci fata Sarbatorilor cand ai avut o pierdere - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cand amintirile dor. Cum sa faci fata Sarbatorilor cand ai avut o pierdere

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Cand amintirile dor. Cum sa faci fata Sarbatorilor cand ai avut o pierdere
doliu sarbatori - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - pexels-photo-1652109

Sarbatorile se apropie, la fel si sfarsitul acestui an. Multi dintre noi au suferit diverse pierderi pe parcursul anului si le este greu sa treaca acum prin aceste Sarbatori dupa ce s-au despartit de cineva drag pentru totdeauna. Pierderea si durerea sunt emotii puternice, iar de Sarbatori devin de-a dreptul coplesitoare.

Amintirile se reactiveaza de Sarbatori, declansand o avalansa de regrete si confuzie. Primul an ce urmeaza unei pierderi este considerat o adevarat provocare. Cel care sufera are de infruntat o multime de “prima data cand…”, “prima data fara…”. Psihologul Therese Rando a descris 6 procese necesare pentru vindecare. Cel mai important dintre acestea este adaptarea la o lume fara persoana pierduta.

 

Desi primele Sarbatori fara persoana decedata sunt o adevarata piatra de incercare, in realitate niciodata cineva nu va reusi sa treaca in totalitate peste durerea cauzata de pierderea persoanei iubite. Simptomele sunt anxietate, furie, probleme de somn, tristete, plans, oboseala cronica, dificultati de concentrare, pierderea interesului pentru activitati sociale. Pot aparea si tulburari emotioanele ca de exemplu amintiri intruzive despre momentul pierderii sau amintiri dureroase despre diverse aniversari din trecut.

 

Cum spuneam, niciodata cineva nu va reusi sa treaca, in totalitate, peste durere. Exista, insa, mai multe modalitati de vindecare. Nu uitati, doliul si jelirea fac parte din programul de vindecare, deci nu trebuie ocolite.

 

Iata cateva sugestii care sa te ajute sa depasesti momentele dureroase ale pierderii cuiva drag, in timpul Sarbatorilor.

 

 

1. Schimba traditia!

Daca obisnuiati sa va chemati rudele si prietenii la pranz sau la cina de Craciun sau de Revelion, cheama-i la micul dejun, de exemplu, sau la pranz, sau la cina, daca intalnirea era in prima parte a zilei.

 

 

2. Voluntariat!

Ia in calcul actiuni caritabile sau de voluntariat, in onoarea persoanei dragi pe care ai pierdut-o in ultimul an.

 

3. Cere ajutor!

Nu sta singur. Cere ajutorul familiei, prietenilor, povesteste-le despre durerea ta. Poti refuza unele invitatii, daca nu te simti confortabil, dar nu te izola. Ia in calcul si sfaturile unui psihoterapeut sau inscrie-te in grupuri de suport.

 

4. Fii bland cu tine!

Nu te forta! Fii bland cu tine insuti/insati! Iti poti face o selectie de amintiri care sa-ti dea o stare de bine, in ciuda pierderii suferite. Durerea va fi mai usor de suportat daca te concentrezi mai mult pe amintirile placute.

 

 

5. Creeaza un loc in memoria persoanei pierdute!

Amenajeaza-ti in casa un loc in memoria persoanei dragi pierdute. Acela va fi locul in care atunci cand vei simti nevoia sa jelesti, sa o faci cu usurinta. Poti sa iti faci un album cu imagini sau sa ceri cuiva sa editeze un CD cu filme facute impreuna.

 

 

6. Ritualuri si memoriale

Poti inaugura in familie o noua traditie, in memoria persoanei dragi pierdute. In functie de cultura, obiceiurile si credintele religioase sau spirituale, poti concepe ritualuri sau memoriale in care sa comemorati amintirea persoanei decedate.

 

 

 

Sursa: goodtherapy.org

Cuvinte cheie:
Data articol: 21/12/2018