Borderline – cum să gestionezi relația cu o persoană cu emoții extreme? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Borderline – cum să gestionezi relația cu o persoană cu emoții extreme?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Dezvoltare personala » Borderline – cum să gestionezi relația cu o persoană cu emoții extreme?
Borderline
Credit foto: Depositphotos.com

Să înțelegem tulburarea de personalitate borderline:

Tulburările de personalitate sunt afecțiuni psihologice și apar atunci când o persoană întâmpină probleme de percepere corectă a mediului înconjurător. Tulburarea de personalitate borderline este caracterizată de o instabilitate marcată a comportamentului și a relațiilor interpersonale. Aceasta presupune multă imprevizibilitate, atât pentru persoana în cauză, cât și pentru familia din care face parte. Aceasta afectează, în principal, percepția: despre sine, despre ceilalți, despre relațiile cu ceilalți, afectând imaginea de sine, modul de relaționarea cu ceilalți, capacitatea de reglare a propriilor emoții și comportamente. Una dintre cele mai proeminente trăsături ale organizării de tip borderline este utilizarea apărărilor primitive, de unde o diminuare a eficacității sale de adaptare și a flexibilității în viață, în general.

Experiența lor de sine pare marcată de inconsistență și discontinuitate.

Atunci când sunt rugate să vorbească despre propria persoană, se pot simți pierduți. Iar când li se cere să vorbească despre persoane importante din viață lor, de regulă oferă orice altceva în afară de o descriere tridimensională și semnificativă despre ființe recunoscute ca atare. Un răspuns tipic poate fi : ” Mama? Este o persoană destul de obișnuită, cred”. Adesea fac caracterizări globale, evazive. Psihanalistul Peter Fonagy afirma că persoanele cu un astfel de diagnostic suferă de atașament nesigur și că le lipsește “funcția reflexivă”, care dă sens comportamentului lor și al celorlalți. Ei nu pot “mentaliza”, altfel spus, nu pot aprecia subiectivitatea separată a altor persoane. În general, cei cu tulburarea de personalitate borderline au probleme în a suporta și a-și regla afectele și se înfurie imediat în situații în care alții ar simți rușine, invidie, tristețe sau oricare alt afect mai nuanțat.

Persoanele cu borderline par ca “prinse într-o dilemă“ – când se simt apropiați de cineva, intră în panică deoarece se tem că vor fi complet absorbiți și se vor afla sub controlul total al celuilalt; când sunt singuri, se simt abandonați în mod traumatic. Acest conflict central al experienței lor emoționale îi determină să facă pași înainte și înapoi în relații, în care nici apropierea și nici distanța nu le oferă confort. Ei manifestă foarte mult din specificul “comportament de căutare – respingere a ajutorului”.

De cele mai multe ori, simptomele de borderline se manifestă în principal în relație cu altă persoană, iar principalul simptom al celor cu borderline, care se manifestă într-o relație, este anxietatea de separare. Pentru a putea trata o astfel de tulburare, este vital ca ea să fie identificată și diagnosticată.

Specialiștii sunt de părere că cei diagnosticați cu această tulburare manifestă diferite stări, cum ar fi:

– senzația de gol interior pe care trebuie neapărat să o umple

– gândire axată pe extreme

– imposibilitatea chiar de a-și gestiona starea de furie

– dispoziție instabilă/reactivă – dificultatea de a trăi emoții inconfortabile

– schimbarea frecventă a partenerilor, a prietenilor, job-ului

– încercarea de a manipula pe cei din jur

– stări fluctuante de idealizare/devalorizare a celuilalt

– eforturi mari de a evita pe cât posibil abandonul și nevoia de atenție

– comportamente de autosabotaj, autolezare, până la tentative suicidare

De altfel, nu trebuie să uitam că grupa din care face parte aceasta tulburare de personalitate se numește “Tulburări de personalitate emoționale și dramatice”. Persoanele care au un astfel de diagnostic au tendință de a se regăsi la limita dintre nevroză și psihoză, prezentând simptome amestecate ale ambelor categorii psihopatologice.

Se pare că boala afectează în mare parte femeile, cauzele putând fi biologice, chimice, genetice, legate de unele carențe afective, de despărțiri în copilărie. Foarte frecvent, un diagnostic de tulburare de personalitate borderline apare însoțit de simptome ale altor tulburări de personalitate (cum ar fi cea evitantă, obsesiv-compulsivă, dependență).

Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie spune că tulburarea de personalitate borderline (BPD) e „cea mai frecvent recunoscută” dintre toate tulburările de personalitate.

Citeste continuarea aici.

Clinica Aproape – Permite-ți să fii bine!

Tel: 0722187700
Mail: contact@clinicaaproape.ro
Facebook: https://www.facebook.com/clinica.aproape

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie:
Data articol: 22/02/2023