5 lucruri NEOBISNUITE pe care le faci daca ai suferit o TRAUMA in copilarie
Traumele ne afecteaza pe fiecare dintre noi in moduri diferite si nu exista o cale corecta sau tipica pentru cineva care le-a experimentat. Cu toate acestea, unele trasaturi si obiceiuri neobisnuite sunt impartasite de oamenii traumatizati.
Cei care au suferit traume mai devreme in viata sunt diferiti de cei care nu au suferit. Si, desi poate fi foarte greu, este mai bine sa nu te compari cu ceilalti.
Acestea fiind spuse, daca ai experimentat traume in timpul copilariei, atunci probabil ca vei rezona cu urmatoarele lucruri.
1. Iti pierzi capacitatea de a avea incredere.
Chiar si ca adult, cu multi ani in dupa, trauma reconecteaza creierul pentru a nu avea incredere in ceilalti. Deoarece copilaria este o perioada de formare pentru noi toti, are sens ca atunci cand cineva te raneste timpuriu, va fi mai greu mai tarziu in viata sa ai incredere in ceilalti.
2. Ai flashback-uri.
Trauma este dificila – si unul dintre lucrurile cele mai dificile este, dupa ce ai experimentat-o, faptul ca retraiesti adesea traumele trecutului tau. Si mai greu este faptul ca lucrurile mici pot declansa un flashback, cum ar fi mirosurile familiare, sa vezi oameni care arata ca agresorul tau sau sa te afli intr-un loc care iti aminteste de asta.
Citeste si: TRAUMELE copilariei. Cum afecteaza traumele copilariei viata de adult. Cum sa te vindeci
3. Stima de sine scazuta.
Dupa o trauma, s-ar putea sa ramai cu sentimentul ca nu esti demn de fericire sau ca esti gresit intr-un fel. Acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevar, dar trauma te poate face sa incepi sa te lupti cu valoarea ta de sine.
4. Raspunsuri crescute la stres.
Pentru unii, stresul este gestionabil, dar pentru cei care au indurat traume, emotiile dificile ii pot readuce imediat in mijlocul traumei. Conflictul cel mai mic devine greu de gestionat, iar cand lucrurile merg prost, s-ar putea sa simti ca greutatea lumii este pe umerii tai.
Nu rata nici: Trauma psihica si transmiterea transgenerationala
5. Abilitati slabe de adaptare.
Cei care au fost abuzati au un risc mult mai mare de a dezvolta dependente de alimente, droguri, $ex si alcool. Se crede ca aceastea sunt abilitati de adaptare dar exista si alte abilitati slabe de adaptare, cum ar fi evitarea conexiunii, fuga sau „sa-ti iei zborul” in conditii de primejdie, autosabotarea din cauza sentimentului ca nu se va intampla nimic bun.
Daca tu sau cineva pe care il cunosti are de-a face cu o trauma nerezolvata, poate fi dificil. Nu aborda singur problema. Terapia poate fi extrem de benefica si te poate ajuta sa faci fata in mod corect prin ceea ce treci.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?