Ce e de facut?
Este foarte dureros decesul partenerului, dar, cu timpul, vei invata sa traiesti fara el si sa-i onorezi memoria. Accepta ce s-a intamplat, in ciuda faptului ca nu stii ce va urma. Te vei gandi daca ai puterea sa mergi sau nu mai departe, daca vrei sau nu vrei sa te vindeci. Dar acestea sunt procese firesti ale doliului. Te poti simti pierdut, dezorientat, poti simti ca ceva din tine a murit odata cu partenerul. Toate acestea sunt firesti si fac parte din procesul de vindecare.
In tot acest proces, tine cont de urmatoarele:
1. Modul in care iti petreci doliul este unic
Nimeni altcineva nu a avut acelasi timp de relatie pe care tu si partenerul l-ati avut. De aceea, experienta ta nu este la fel cu experienta pe care au trait-o altii in circumstante asemanatoare. Poti cauta suportul emotional in oameni care au trecut prin asta, insa nu te compara cu ei.
2. Vorbeste despre ceea ce simti
Spune ce simti. Fii cinstit cu tine insuti si cu ceilalti! Sa nu-ti fie teama sa vorbesti despre circumstantele in care s-a petrecut tragedia, despre suferinta partenerului decedat sau despre ceea ce simti. Vorbeste despre dorul tau, despre durerea ta, despre activitatile pe care le faceati impreuna. Despre ce va facea sa plangeti. Despre ce va facea sa radeti. Nu ignora aceasta durere, nu o ascunde!
Vorbeste despre ea, din inima, nu din minte! Evita persoanele care nu inteleg sau care nu sunt de acord cu ceea ce spui. Evita persoanele care iti spun cum ar fi mai bine sau ce ar fi mai bine sa faci. Cauta suportul in oamenii care te incurajeaza sa fii tu insuti, sa te dezvolti mai departe, chiar daca esti singur, sa iti infrunti sentimentele, sa razi si sa plangi, daca asta simti.
3. Fii tolerant cu tine insuti
Fii tolerant cu limitele tale fizice si emotionale. Poti fi mai obosit, mai ingandurat. Fii atent la mesajele pe care le trimite corpul si nu forta limitele sale, nici din punct de vedere emotional, nici din punct de vedere fizic. Odihneste-te, mananca echilibrat, elibereaza-te de unele sarcini zilnice, astfel incat sa-ti fie mai usor sa te ocupi de altele.
4. Nu te grabi cu lucrurile partenerului
Numai tu hotarasti ce vei face cu lucruriel partenerului (haine sau alte obiecte personale). Nu te forta sa iei o decizie pana cand nu esti complet pregatit. Poate ca nu ai energia sa iei o hotarare acum. Este perfect natural si nu e nimic gresit. Nu ii lasa pe ceilalti sa te influenteze. Nu este nimic rau sa lasi lucrurile partenerului tau exact acolo unde sunt, pentru cat timp simti ca e nevoie!