Decesul partenerului. Cum sa depasesti momentul doliului. Sfaturi de la psihologi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Decesul partenerului. Cum sa depasesti momentul doliului. Sfaturi de la psihologi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Decesul partenerului. Cum sa depasesti momentul doliului. Sfaturi de la psihologi
Decesul partenerului

Decesul partenerului de viata este devastator, indiferent de varsta la care treci prin aceasta tragedie. Gandul ca ieri aveai sot/sotie, iar azi nu il/o ai langa tine este sfasietor. Captivi intre emotii intense, schimbari ale ritmului de viata, ale obiceiurilor, ale tabieturilor, se pot simti coplesiti si anxiosi in legatura cu viitorul mai mult sau mai putin indepartat.

Ia-o usurel!

Cu timpul, durerea pierderii se va diminua ca intensitate, desi nu va disparea vreodata. Dar, usor-usor, iti vei construe o alta viata pentru tine si pentru copiii tai.

Ia-o insa, usurel! Nu exita calea perfecta pe care sa mergi ca sa-ti fie mai bine. Sunt multe variabile care contribuie la reactia pe care o ai in fata mortii. Cat de bine va intelegeati, cat de mult va iubeati, cum a murit, cati ani au copiii, cat de dependenti erati unul de celalalt.

Cu siguranta traiesti un spectru de emotii puternice: soc, inima franta, anxietate. Poate chiar te consideri vinovat cu privire la faptul ca partenerul nu mai este. Sau te poti simti eliberat ca partenerul nu mai sufera. Poti simti furie ca partenerul a ales sa te abandoneze. Poti sa plangi sau poti sa nu versi o lacrima. Modul in care iti traiesti doliul te priveste doar pe tine.

Atentie la sanatatea mintala

Fii pregatit ca o parte din familie, apropiatii, prietenii sa nu stie ce sa-ti spuna, ce cuvinte sa foloseasca. Unii te vor evita, altii vor incerca sa te consoleze. Tine cont ca oamenilor nu le vine sa vorbeasca despre moarte cu usurinta, se simt inconortabil si atunci prefera sa taca. NU inseamna ca sunt nepasatori. Alege cativa oameni apropiati si spune-le ce vrei si ce nu vrei. Spune-le ca vrei sa vorbesti despre sotul/sotia decedat/a. Daca fac parte din familie sau din cercul prietenilor apropiati, cu siguranta iti impartasesc durerea si va va face bine sa discutati.

Impreuna puteti depasi momentele de durere si emotii puternice care pot afecta sanatatea mintala. Poti sa-ti pierzi pofta de mancare, poti sa ai probleme cu somnul. Evita sa iti ineci amarul in alcool. In ciuda credintelor, alcoolul exacerbeaza emotiile, nu usureaza durerea.

Poate fi coplesitor acest sentiment de singurate. Starea de confuzie si faptul ca nu esti obisnuit cu aceasta noua realitate te pot conduce spre depresie. De aceea este foarte important sa ceri sprijinul celor dragi, al familiei, al prietenilor, al comunitatii religioase din care faci parte si chiar a unui psiholog.

Citeste si 20 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre doliu

Semnale de alarma!

Decesul partenerului de viata te schimba profund. Doliul poate fi mai dificil decat ai vrea, decat si-ar dori apropiatii. Si nu intotdeauna iti gasesti resursele pentru a merge mai departe. Semnalele de alarma cu privire la pierderea busolei dupa decesul partenerului sunt destul de evidente:

  • Sentimentul ca nu mai ai niciun scop in viata
  • Dificultati in exercitarea sarcinilor de zi cu zi
  • Sentimentul de vina, invinovatire pentru moartea partenerului
  • Dorinta de a muri si de a fi alaturi de partenerul decedat
  • Pierderea dorintei de socializare.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie:
Data articol: 08/01/2021