Cele 6 obiceiuri INGELIGENTE care tin relatiile PUTERNICE. Ce trebuie sa faci in fiecare zi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cele 6 obiceiuri INGELIGENTE care tin relatiile PUTERNICE. Ce trebuie sa faci in fiecare zi

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Cele 6 obiceiuri INGELIGENTE care tin relatiile PUTERNICE. Ce trebuie sa faci in fiecare zi
obiceiuri INGELIGENTE care tin relatiile PUTERNICE
Credit foto: Depositphotos.com

Cand vezi un cuplu trainic, te gandesti care este secretul lor pentru o casnicie puternica. Iata si ce spun specialistii in psihologia cuplului. “Primul lucru pe care il observam la cuplurile fericite este ca se cunosc foarte bine, stiu care sunt diferentele dintre ei si, mai ales, nu incearca sa cealalta persoana”, explica Darren Wilk, psihoterapeut, specialist in psihologia cuplului.

Cererile sunt favoruri, nu obligatii

Atunci cand ii ceri sotului sau sotiei sa faca anumite treburi (fie ca e vorba de treburi casnice sau care au legatura cu copiii), acestea ar trebui prezentate ca si cand ti-ar face un favor, si nu ca si cand ar fi o obligatie de-a lui/ei. “Atunci cand iti prezinti nevoile, spune-le cu pozitivitate, nu cu negativitate. De exemplu, nu spui <<M-am saturat sa ai totul planificat>>, ci <<Mi-ar placea sa mai facem si lucruri spontane>>”, explica Wilk.

Fii pozitiv!

Cuplurile nefericite sunt, de obicei, concentrate pe negativitate. NU incerca sa descoperi in fiecare zi lucrurile care nu-ti plac la partener, ci lucrurile care iti plac la partener. Daca nu faci asta, in loc sa-ti umpli inima de bucurie, o sa ai parte numai de frustrari.

Citeste si: 5 obiceiuri tipic MASCULINE care le ENERVEAZA pe neveste

Rosteste cu voce tare aprecierile

Cuplurile uita deseori sa se laude. “In urma unei cercetari pe care am avut-o la Institutul Gottman, s-a dovedit ca pentru a avea o casnicie fericita, la fiecare moment negativ, trebuie sa existe macar unul pozitiv: o lauda, o incurajare, o atingere afectuoasa, o privire dragostoasa, un compliment. Cel putin de trei ori, spune-i ceva pozitiv partenerului tau de viata. <<Esti un tata grozav, pentru ca ai ajutat-o pep e fiica ta sa rezolve acel puzzle, eu n-as fi avut atata rabdare!>>”, explica Darren Wilk.

Rememorati amintiri placute

“Cuplurile fericite au momente in care pur si simplu stau si povestesc despre lucruri care prin care au trecut pana atunci. Aceste rememorari spuse cu voce tare schimba modul de gandire, te fac sa te gandesti la cum este partenerul si cum este acum relatia voastra”, spune Wilk. Acesta recomanda ca atunci cand simtiti ca relatia nu merge pe drumul cel bun, sa mergeti impreuna intr-un parc sau la un restaurant si sa rememorati fragmente placute din istoria voastra.

Nu intra in zona de confort

“Cuplurile fericite isi dau intalnire, se complimenteaza reciproc, fac lucruri impreuna”, spune Wilk. Capcana in care multe perechi cad consta in faptul ca, dupa o anumita perioada, intra intr-o zona de confort si uita sa faca lucruri marunte. Relatiile de cuplu sunt un ecosistem foarte fragil, tocmai de aceea si rata divorturilor este destul de mare.

Te mai poate interesa: Un cuplu SOLID are aceste obiceiuri. 10 sfaturi pentru o casnicie trainica!

Sa stii cand partenerul simte nevoia de atentie

In urma unui studiu realizat la Institutul Gottman, la care au participat 120 de cupluri proaspat casatorite, s-a constatat ca, dupa 6 ani, 33% dintre acestia au divortat. Motivul? Nu au acordat atentie nevoilor partenerului. In schimb, 86% dintre participantii la studiu au ramas impreuna, si au marturisit ca au acordat atentie nevoilor de conectivitate ale partenerului.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 08/02/2023