Ce e de facut cand el vrea copil, iar ea nu - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ce e de facut cand el vrea copil, iar ea nu

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Ce e de facut cand el vrea copil, iar ea nu
cand ea vrea copil si el nu - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - people-2563426_1920

Ticaitul ceasului care o deranjeaza pe Lauren Rankin nu este cel biologic. Este cel pe care ea si iubitul sau Jason l-au creat. Sunt de cinci ani impreuna, au o relatie frumoasa bazata pe iubire si respect, insa au stabilit un timp limita pentru a decide daca raman impreuna sau se despart. Singurul lucru care i-ar putea face ca rupa relatia este raspunsul la intrebarea „Vom avea copii?”.

La o prima vedere s-ar parea ca este vorba despre o femeie care isi doreste sa fie mama si un barbat speriat de ideea de a avea urmasi.

Insa lucrurile stau exact pe dos.

„Inca de la inceputul relatiei am stiut ca el isi doreste copii, intotdeauna a visat sa aiba o familie mare, insa mie nu mi-a suras niciodata ideea”, spune ea. Lauren este ingrijorata de responsabilitatea si angajamentul pe care le implica aducerea pe lume a unui copil. Insa acum lucrurile s-au complicat.

Ea are 29 de ani, iubitul eu 34, iar el isi doreste sa devina tata inainte de a ajunge la 40 de ani. Traiesc in Asbury Park si sunt nevoiti sa calatoreasca zilnic 4 ore spre locul de munca si inapoi. Jason este dispus sa se mute undeva mai aproape insa numai daca ea este dispusa sa faca copii in viitorul apropiat. „Acesta este un ultimatum”, spune ea.

Vara trecuta au fost la un pas sa se desparta, insa a fost greu sa stea departe unul de celalalt: pana la urma se iubesc. „El doreste ca eu sa capat ce vreau, iar eu vreau ca si el sa aiba ce-si doreste. Insa s-ar putea sa fim obligati sa facem toate aceste lucruri despartiti, ceea ce este cu adevarat trist”, sustine femeia.

Te mai poate interesa: Sfaturi cum sa ramai gravida. De cate ori trebuie sa faci dragoste ca sa ramai insarcinata

Lauren face parte dintr-un grup aflat in crestere de femei cu varste intre 20 si 30 de ani care nu sunt sigure sau sunt impotriva ideii de a deveni mame.

Potrivit unui sondaj realizat in 2011, in SUA printre persoanele fara copii, a reiesit ca un numar mai mare de barbati isi doresc urmasi comparativ cu femeile. Pe de alta parte femeile intrebate au raspuns ca vor independenta, spatiu personal, urmarirea propriilor interese si hobby-uri in relatiile de cuplu. Un alt sondaj, facut in 2013, a intarit descoperirile celui anterior. Astfel, peste 80% dintre barbatii chestionati au declarat ca si-au dorit intotdeauna sa devina tati, insa numai 70% dintre femei au declarat ca vor copii.

Tinerele din ziua de azi au mai multe optiuni in ceea ce priveste fertilitatea spre deosebire de bunicele lor si au o idee mai clara in legatura cu provocarile pe care le presupune cresterea unui copil decat mamele lor. Pentru femeile din urma cu 100 de ani sa aiba copiii era ceva obligatoriu. De aceea, femeile dadeau nastere la cel putin 5 copii. Apoi au urmat miscarile care cereau egalitate de drepturi pentru femei, aparitia pilulelor anticonceptionale si schimbarea asteptarilor sociale, asa ca rata nasterilor a inceput sa scada.

Generatia tanara de femei este mai bine integrata in campul muncii comparativ cu mamele sau bunicile lor si simt ca sunt fortate sa alegea intre o cariera plina de impliniri si aducerea pe lume a unor copii.

Te mai poate interesa: 12 sfaturi cum sa ramai gravida mai repede si mai sanatos. Ce sa mananci ca sa ramai insarcinata

Majoritatea tinerilor din ziua de azi de ambele sexe vor o impartire a muncii si a responsabilitatilor familiale.

Insa chiar daca ambii parteneri doresc asta, femeile sunt constiente ca nu vor avea egalitatea la care viseaza pentru ca acest lucru e mai usor de spus decat de facut. Lucru demonstrat de un sondaj de opinie din 2011 realizat in randul tatilor. 65% dintre ei considera ca ambii parinti ar trebui sa petreaca un timp egal pentru a ingriji copii. Insa atunci cand au fost intrebati ce se intampla concret in familiile lor, 64% dintre barbati au recunoscut ca sotiile au mai multa grija de copii decat ei. Ceea ce inseamna, cred realizatorii cercetarii, ca este usor pentru barbati sa-si imagineze ca pot combina munca cu familia.

Iar in ceea ce priveste provocarile cresterii unui copil sunt mai bine anticipate de femei decat de barbati. Femeile moderne care refuza sa faca copii nu au luat aceasta decizie temandu-se ca sotii lor le-ar putea parasi. Insa sunt constiente ca aparitia bebelusului le va da peste cap viata si va avea un impact major si in zonele in care au muncit din greu pentru a se impune. Iar Jennifer tocmai de aceste schimbari se teme.

Nici ea, nici prietenul ei nu s-au grabit sa se casatoreasca sau sa aiba copii, insa pentru el nu s-a pus problema daca vor avea copii, ci cand vor avea. Femeia spune ca iubeste copiii prietenilor sai si vede cat de mult prezenta micutilor le-a imbogatit viata parintilor lor. Insa ei ii este teama de modul in care viata ei se va schimba. Ea iubeste „duminicile linistite” pe care le petrece citind la viteza care ii place si sa pregateasca mancarea pentru doi adulti.

Nu rata nici: Fazele Lunii si fertilitatea. Cum sa eviti sarcina sau cum sa ramai insarcinata in functie de Luna

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/02/2021