4. Genul „obraz gros”
„Cred ca femeile ar trebui sa invete de la barbati sa fie… usor mai nesimtite, fara ca asta sa insemne ceva rau. Sa nu mai ia totul personal si in tragic. Femeile sunt tentate sa creada ca daca placi o persoana, atunci trebuie sa-i dai obligatoriu dreptate in toate circumstantele, indiferent daca persoana are sau nu dreptate, de fapt. Barbatii nu fac asta; ei pot simpatiza pe cineva, dar ii pot ataca ideile, deopotriva. Caz pe care o femeie l-ar judeca cam asa: „sigur are ceva cu mine, din moment ce nu ma sustine!”
Acelasi lucru se intampla si in plan personal, nu numai in profesie. Femeile se simt lezate grav daca sotul sau iubitul nu sunt de partea lor in mod public si isi permit sa le contrazica. Mai bine ne-am gandi ca dezacordul unui barbat fata de o idee a noastra poate insemna ca ne trateaza cu egalitate si respect, ca vad in noi niste parteneri adevarati si interesanti de discutie. De asemenea, cred ca ar fi mai bine daca nu ne-am mai afisa atat de mult sentimentele, mai ales in zona profesionala”. – Deborah Tannen, profesor de lingvistica la Georgetown University.
5. Genul „privire care te tintuieste”
„Nu stiu daca ati observat, insa unii barbati au o mimica aducatoare de succes in multe situatii: te privesc drept in ochi, nu li se clinteste nici un muschi facial si nu schiteaza nici o grimasa. Ei privesc cu mai multa stapanire de sine situatiile pline de disconfort cu care vin in contact, cu mult umor, chiar. N-ar fi rau sa invatam de la ei sa privim barbateste, drept in fata si fara ocolisuri, oamenii carora de obicei le ocolim privirea din diverse motive tipic feminine. – Kara Walker, artist.
6. Genul care braveaza
„Inca din copilarie, baietii sunt mult mai obisnuiti decat noi sa se laude cu performantele lor, de orice fel. Fetele, in schimb, sunt mai modeste si mult mai retinute sa-si etaleze calitatile. Apoi, cand cresc, fetele sunt mai inclinate sa se supuna unor norme in care barbatii nu vor sa se inscrie cu atata usurinta precum o fac femeile. Dimpotriva, se bat pentru ideile lor si le sustin aducand in fata un sir intreg de calitati proprii.
Cand am venit in redactie si eram foarte tanara, am inceput prin a avea un comportament usor agresiv: trimiteam mailuri persoanelor pe care abia le cunoscusem, le invitam la masa, ca sa-mi fac relatii si sa ma descurc pe picioarele mele. Am fost judecata pentru acest tip de comportament nu fiindca ar fi fost ceva in neregula cu el, ci fiindca eram o femeie care actiona ca un barbat. Dar am sfarsit prin a culege si laurii. Am avut succes si m-am bucurat repede de el. Asadar, n-ar fi rau sa invatam si noi sa bravam, sa avem mai mult curaj, mai multa indrazneala sa vorbim despre noi insine”. – Tamela Edwards, jurnalista la Time Magazine.
7. Genul stoic
„Un lucru pe care l-am invatat de la barbatii bucatari cu care am lucrat a fost sa-mi pun ordine in sentimente si ganduri cat sunt in bucatarie, sa le asez pe rafturi, asa, ca pe niste ingrediente cu care lucrez cand gatesc. Asa am mai invatat ceva, cu timpul: ca trebuie sa stii sa inveti sa suporti. Nu poti sa plangi precum un copil mic daca te tai singur cu cutitul. Strangi din dinti si gatesti mai departe. Eventual te legi la deget, dar nu poti sa te opresti din treaba; sunt oameni care asteapta sa manance si platesc pentru asta. Suporti cu stoicism si iti termini treaba pana la capat.
Am mai invatat sa nu-mi aduc propriile emotii sau frustrari la locul de munca. Emotiile le pastrez pentru cand ajung acasa, si le impart cu sotul. Daca ati observat, femeile plang de obicei, cand vor sa se descarce; barbatii, in schimb, apeleaza la simtul umorului, sau devin agresivi – ceea ce nu mi se pare ok”. – Katy Sparks, bucatar-sef si specialist culinar.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?