Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun
Retete traditionale romanesti: Prajituri / Torturi

Ingrediente Prajitura cu visine si urda
(forma 18×18 cm):
120 g unt
100 g ciocolata neagra
125 g faina + 2 linguri lapte (optional)
50 g zahar
4 oua mari
1 lingurita rasa praf copt (3 g)
1 varf cutit sare
-pentru crema de branza:
2 oua
100 g zahar
400 g urda
200 g visine fara samburi
Mod de preparare Prajitura cu visine si urda
Speli visinele, le stergi si elimini samburele. Le pui intr-o sita si le lasi 15-20 minute sa se scurga.
Pui ciocolata si untul, taiate in bucatele potrivite, intr-o craticioara, pe foc foarte mic. Amesteci pana cand ciocolata si untul sunt complet topite. Stingi focul si le lasi sa se raceasca 10 minute.
Pui 2 oua mari intregi si 50 de g zahar macinat intr-un vas si le mixezi pana cand isi dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugi mixul de ciocolata si unt si amesteci pana la omogenizare. Amesteci faina, sarea si praful de copt, le cerni printr-o sita deasa, le adaugi in amestecul de ciocolata si oua si amesteci bine. In cazul in care aluatul este prea dens, adaugi 2 linguri de lapte.
Intr-un vas separat, pui urda foarte bine scursa, adaugi zaharul si ouale si mixezi pana cand obtii o crema fina si omogena.
In forma tapetata cu unt si faina, torni un strat de crema de ciocolata, apoi un strat de crema de branza.
Peste stratul de crema de branza pui, din loc in loc, jumatate din cantitatea totala de visine (pe care le-ai trecut in prealabil prin gris, cu partea pe unde ai scos samburele).
Acoperi visinele cu un nou strat de crema de ciocolata (ca sa fie mai usor sa intinzi stratul de ciocolata peste visine, pui crema de ciocolata intr-un poche si o distribui uniform peste stratul de crema de branza si visine), peste care adaugi un strat de crema de branza.
Asezi visinele ramase peste crema de branza si le acoperi cu crema de ciocolata ramasa.
Ca sa facem un rezumat, avem asa: strat de ciocolata, strat de crema de branza, visine, strat de ciocolata, strat de crema branza, visine, strat ciocolata.
Coci prajitura in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 35-40 minute. Inainte de a o scoate din cuptor, introduci in centrul ei o scobitoare. Daca aceasta iese curata, prajitura este coapta, daca nu, o mai lasi la copt inca 5 minute.
Lasi prajitura in forma, cca 10 minute, apoi o scoti si o asezi pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet, o tai si o servesti.
Tort Buturuga de Craciun
Ingrediente Tort Buturuga de Craciun
Blat:
6 oua
6 linguri de apa
6 linguri de ulei
6 linguri de zahar
10 linguri de faina
1 praf de copt cu sofran
Crema:
400 gr ciocolata
400 ml frisca
Mod de preparare Tort Buturuga de Craciun
Blat:
Batem albusurile spuma impreuna cu apa si praful de copt,adaugam apoi zaharul cate o lingura pe rand si batem pana se topeste zaharul.Adaugam apoi cate o lingura de ulei si apoi cate un galbenus mixand in continuare.
Faina se incorporeaza amestecand usor .Coacem blatul 10-12 min la foc mediu in tava patrata(40/40 cm).Avem grija sa nu coacem prea mult pentru a nu se usca marginile.In caz ca se intampla acest lucru ,cand scoatem tava din cuptor taiem foarte repede marginea uscata si apoi rasturnam foaia pe un prosop de bumbac umed si rulam apoi foaia cu prosop cu tot.Lasam sa se raceasca incet in bucatarie(nu intr-un loc prea rece).
Crema:
Ciocolata maruntita se pune intr-o cratita pe foc mic.Adaugam si frisca si lasam pe foc pana se topeste ciocolata,amestecand tot timpul usor.Avem grija ca frisca sa nu inceapa sa fiarba.Se acopera si se da la rece 5-6 ore.
Mixam crema apoi pana devine spumoasa.
Desfacem foaia de rulada intindem apoi un strat uniform de crema si rulam foaia la loc.O impachetam in folie alimentara si o dam la rece 2 ore. Taiem capetele ruladei pe care le vom folosi ca „cioturi pe buturuga”.Decoram la final rulada cu crema imitand scoarta de copac.
Retete traditionale romanesti: Fursecuri / Turta dulce

Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay
Ingrediente Fursecuri cu nuca
3 oua,
3 cesti cu zahar,
1 pachet cu unt,
zahar vanilat
1 praf de copt
Mod de preparare Fursecuri cu nuca
Batem untul (moale, la temperatura camerei) cu zaharul apoi incorporam cate 1 ou;
Punem faina amestecata cu praful de copt.
Din aluat luam cu lingurita si formam mici gramajoare in tava de copt.
Punem deasupra cate bucatele de miez de nuca, arahide, stafide (in functie de preferinte)
Retete traditionale romanesti: Turta dulce rustica
Ingrediente Turta dulce rustica
2 oua
200 gr miere
100 ml lapte
100 ml ulei
200 gr faina
1 praf de copt
1 lingurita ghimbir
1 lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare Turta dulce rustica
Faina ,praful de copt se amesteca impreuna cu aromele.Separat amestecam ouale,mierea,laptele si uleiul.Amestecam impreuna cele doua compozitii pana la omogenizare.
Se tapeteaza o tava cu hartie de copt si se toarna compozitia car de da la cuptor 30-40 min.Se portioneaza cand este rece.
Eu de aceasta data am copt turta dulce in forme de silicon .Dupa coacere le-am lasat sa se raceasca in forme si apoi le-am scos.Am decupat surplusul pentru ca au crescut mai sus decat forma.
Am decorat micutele turte cu creioane colorate de la Dr.Oetker.
Imagine de Robert Owen-Wahl de la Pixabay
Citeste continuarea: 1 2 3 4 5
