Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun - Pagina 2 din 5 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 15 ani pentru voi

Top 10 retete traditionale romanesti de Craciun

retete traditionale romanesti
Autor: Redacția Sfatulparintilor.ro , Credit foto: Imagine de Robert Owen-Wahl de la Pixabay

Retete traditionale romanesti: Piftie / Racituri

retete traditionale romanesti

Imagine de gazrock de la Pixabay

Ingrediente Racitura de pui

2 kg ghiare si capete de pui

1/2 kg morcov

1/2 kg telina

1/2 kg pastarnac

1 capatana usturoi

carne pui (piept, pulpe)

Mod de preparare Racitura de pui

Se pun la fiert ghiarele si capurile de pui (eu pieptul si pulpele le-am fiert separat) impreuna cu zarzavaturile intregi (doar spalate si curatate). Se aduna din cand in cand spuma care se formeaza si se lasa sa fiarba pana incepe sa se desprinda carnea de pe os. Se adauga si capatana de usturoi pisata si se mai da intr-un clocot.

Se scot zarzavaturile, capetele si ghiarele, iar zeama ramasa se strecoara bine. Pieptul si pulpele se dezoseaza si se taie cubulete, iar morcovul se taie feliute.

Se asaza in castronele morcovul si carnea, iar deasupra se toarna usor zeama si se da la rece ca sa se inchege.

Dupa perferinte se pot adauga pentru decor boabe de mazare sau de porumb fierte.

Ingrediente Piftie de curcan

2 aripi de curcan

1 pulpă inferioară curcan

1 cană mazăre

1 ceapă mare

2 morcovi

2 căpăţâni de usturoi

7 l apă

sare

Mod de preparare Piftie de curcan

Pui carnea la fiert, împreună cu ceapa şi morcovii, în 7 litri de apă, la foc iute. Spumuieşti din când în când. După ce ai luat toată spuma, dai focul mai mic şi laşi să fiarbă aproximativ 2-3 ore. Carnea este gata când se desprinde uşor de pe oase. Adaugi sare după gust.

După ce a fiert, scoţi carnea din oală şi o laşi să se răcească, apoi o tai bucăţele şi o pui în boluri, împreună cu mazărea, morcovii fierţi, tăiaţi cubulete. Scoţi şi ceapa din apa în care au fiert toate şi, când aceasta s-a mai răcit, pui usturoiul.

Înainte să pui apa în boluri, peste carne, o strecori, pentru a deveni limpede. Depozitezi recipientele la rece ca să se închege compoziţia.

Retete traditionale romanesti: Sarmale

retete traditionale romanesti

Imagine de pixel1 de la Pixabay

Ingrediente Sarmale de curcan cu varza acra si afumatura de porc

o varza murata,1,5 kg carne tocata de curcan,o cescuta de orez,o ceapa,sare ,piper,cimbru uscat,pasta de tomate,ulei de masline,foi de dafin,afumatura de porc(costita),verdeata(marar si patrunjel)

Mod de preparare Sarmale de curcan cu varza acra si afumatura de porc

Varza murata se spala si se stoarce bine apoi se taie frunzele pentru sarmale iar mijlocul se pastreaza pentru tocat
Carnea tocata se amesteca bine cu verdeata tocata fin,cu ceapa taiata marunt,cu orezul ,se sareaza si pipereaza dupa gust,se adauga si cimbrul si un pic de pasta de tomate,2 -3 linguri de ulei de masline.

Se pune cate o lingura de umplutura pe fiecare frunza de varza,se ruleaza si se strang bine la capete(se indeasa capetele usor,cu degetul,in interiorul sarmalutei,se aseaza una langa alta intr-un vas,de preferat lut sau tuci,se pune intre ele si cate o bucata de afumatura,deasupra sarmalutelor se pune un strat subtire de varza tocata(ramasa din mijlocul verzei murate),se dilueaza 2 linguri de pasta de tomate cu apa si un pic de ulei si se toarna peste sarmal cat sa le acopere putin.

Se pun si 2-3 foi de dafin si se dau la cuptor,la foc domol pana se rumenesc,cca 45 de minute.Se servesc calde!!
Pofta buna!

Retete traditionale romanesti: Tochitura

retete traditionale romanesti
Photo by Yeh Xintong on Unsplash

Ingrediente Tochitura moldoveneasca

pulpa de pui dezosata – 3buc,

ceapa,

sare,

usturoi,

bulion,

ardei;

pentru mamaliguta: apa, sare, malai.

Mod de preparare Tochitura moldoveneasca

Se ia ceapa care se taie, usturoiul se taie maruntel si se pune peste ceapa, peste aceasta prajeala se pune bulionul si carnea.

Se lasa la foc mic circa 1h. Se serveste cu mamaliguata calda si mujdei de usturoi.

Citeste continuarea: 1 2 3 4 5

Data articol: 14/12/2025