- Castravetele
Ca si pepenele, castravetele contine multa apa (aproximativ 95%) ceea ce inseamna ca este alimentul ideal pentru a te racori si, in acelasi timp, a ramane hidratat. In plus, castravetele are si excelente abilitati antiinflamatorii.
Potrivit studiilor facute pe animale, un extract al castravetelui ajuta la reducerea inflamatiilor nedorite prin inhibarea activitatii unor enzime proinflamatorii (precum enzima ciclooxigenaza 2).
De asemenea, castravetele contine numerosi antioxidanti inclusiv vitamina C si betacarotenul, dar si quercetina (care previne eliberarea de histamine), apigenina, luteolina si kaempferol (lupta impotriva unor forme de cancer si reduce riscul de a te confrunta cu boli de inima).
Totodata, castravetele mai are in componenta complexul de vitamina B, inclusiv vitamina B1, vitamina B6 si vitamina B7. Vitaminele B sunt cunoscute pentru faptul ca te scapa de anxietate si reduc efectele stresului.
- Rosiile
Tomatele sunt bogate in flavonoide si alte fitochimicale care au proprietati anticancerigene dar si alte proprietati benefice pentru sanatate.
De asemenea, rosiile sunt o sursa excelenta de luteina, zeaxantina, vitamina C ca si vitaminele A, E si complexul de vitamine B, potasiu, magneziu si fosfor. Alti fitonutrienti care se gasesc in tomate sunt:
– flavonoli: rutina, kaempferol si quercetina;
– flavononi: naringenina si calconaringenina;
– acizi hidroxicinamici: acid cafeic, acid feluric si acid cumaric;
– glicozide;
– acizi grasi derivati: 9 oxooctadecanoic.
Rosiile sunt o sursa bogata de licopen. Pe langa faptul ca reduce riscul de accident vascular licopenul din tomate este folositor in tratarea cancerului de prostata. Cand cumperi rosii alege-le pe cele organice care contin mai multa vitamina C si cu 139% mai multi fenoli decat cele normale.