Seminte de in. De ce si cat sa mananci. Cine ar trebui sa le evite
Seminte de in. Diverse studii de specialitate legate de nutritie au ajuns la aceeasi concluzie: semintele de in sunt adevarate superalimente cu efecte extrem de benefice asupra sanatatii. Printre alte afectiuni, consumul de seminte de in poate: vindeca artrita, reduce mortalitatea cauzata de cancerul la san cu pana la 70%, proteja importiva cancerului ovarian, dilata arterele, trata sindromul tunelului carpian, proteja impotriva toxicitatii si multe altele.
Iata tot ce trebuie sa stii despre minunatele seminte de in. De ce si cat ar trebui sa mananci si ce se intampla in corp daca mananci zilnic seminte de in, timp de o luna.
Ar trebui consumate doar semnintele ori intreaga planta?
In primul rand, nu uita ca semintele sunt modalitatea ingenioasa a Naturii de a conserva interiorul pretios format din acizi grasi polinesaturati si alte vitamine solubile. Asta mai inseamna si faptul ca nu trebuie sa te ingrijorezi cu refrigerarea sa. Nu trebuie decat sa le tii intr-un recipient inchis astfel incat sa fie expuse la lumina si la schimbarile de temperatura care le-ar putea degrada.
Iar daca obiectivul tau principal este obtinerea nutrientilor beneficii si a fibrelor aflate in semintele de in atunci trebuie sa le mesteci bine. In plus, ar trebui sa te hidratezi bine intrucat ele absorb bine apa.
Aici ai toate informatiile despre DIETA RINA, cea mai populara dieta in Romania.
Care este mai bun? Uleiul de seminte de in ori semintele de in?
Adevarul ca ambele variante sunt la fel de bune cand este vorba despre efectele benefice pe care le au asupra sanatatii. Le-ai putea folosi pe rand. Iata cateva lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand incorporezi uleiul de seminte de in ori chiar semintele de in in dieta:
– nu incalzi niciodata uleiul din seminte de in: toate uleiurile bogate in acizi mononesaturati si polinesaturati se oxideaza rapid cand sunt incalzite. Asta inseamna ca uleiul din seminte de in nu trebuie folosit pentru a praji ceva in el.
– fii creativ cu semintele de in: le poti adauga in smoothies ori imprastiate in salate, paste ori cereale. Insa nu uita sa te hidratezi bine atunci cand le consumi.
– contin fooarte multe grasimi sanatoase: atat omega 3 cat si omega 6, raportul fiind de 4:1 in favoarea primelor.
Te mai poate interesa: Seminte de chia: Beneficii uluitoare pentru sanatate si contraindicatii + 4 retete BONUS
Cat ar trebui sa consumi?
In general, o lingura ori doua pe zi de seminte ori ulei reprezinta doza optima pentru a lua cantitatea optima de nutrienti.
Ce contin semintele de in (uleiul de in)?
Pe langa grasimile sanatoase omega 3 si omega 6, semintele de in contin o alta serie de nutrienti foarte buni pentru sanatate: proteina, triptofan, vitamina A, licopen, beta caroten, vitamina C, vitamina D, vitamina K, vitamina E, vitamina B6, acid folic, vitamina B12, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu.
Ce se intampla in corp daca mananci zilnic seminte de in
Semintele de in sunt o sursa incredibila de acid alfa linoleic, fibre solubile si compus fenolici. Consumate zilnic, in corp apar cateva transformari:
– Datorita acizilor grasi omega-3 functionarea organismul si imunitatea se imbunatatesc.
– Poate scadea nivelul de colesterol rau cu 50%.
– Pot scadea trigliceridele cu pana la 60%.Se previne aparitia diabetul si se regleaza nivelul glicemiei.
– 3 linguri de ulei de in au aceeasi cantitate de acizi grasi omega 6 si 9 ca jumatate de kilograme de peste.
– Ajuta digestia si previne constipatia.
– Se previn osteoporoza, bolile de inima si cancerul.
– Se amelioreaza inflamatiile.
– Se scade in greutate.
Te mai poate interesa si: Seminte de floarea soarelui. De ce este bine sa le consumi
Efecte adverse seminte de in
Efecte laxative
Potrivit Insitutului National de Sanatate SUA (NIH), semintele de in pot avea efecte laxative. Din acest motiv, nu sunt recomandate persoanelor care sufera de diaree, sindromul colonului iritabil, diverticulita, sindromul intestinului inflamat, boala Crohn si colita ulcerativa.
Obstructia tractului digestiv
Un alt dezavantaj al semintelor de in consta in efectul lor de obstructie a esofagului sau a intestinelor la consumul in cantitati mari cu prea putin lichid. Semintele de in nu sunt recomandate persoanelor care sufera de afectiuni ce duc la ingustarea esofagului sau a intestinelor. Potrivit Sistemului de Sanatate al Universitatii Michigan, pacientii cu sclerodermie trebuie sa ceara avizul medicului inainte de a consuma aceste seminte pentru a preintampina aparitia constipatiei si a obstructiilor pe colon.
Alergii
Desi sunt rare, alergiile la semintele de in reprezinta si ele un pericol. Foarte multe persoane s-au plans de dureri abdominale, greata, varsaturi si chiar anafilaxie dupa ingerarea acestor seminte.
Supradozaj
Insitutului National de Sanatate SUA a cercetat efectele supradozajului cu seminte de in pe animale si a constatat ca ele pot provoca simptome de respiratie incompleta, tahicardie, slabiciune si lipsa de coordonare in miscari. Supradozajul poate provoca inclusiv crize convulsive si paralizie.
Nu rata nici: 15 motive sa consumi cu convingere nuci, alune si seminte
Cine n-ar trebui sa consume seminte de in
Acestea sunt persoanele care n-ar trebui sa consume persoane de in.
– Femeile insarcinate – semintele de in pot stimula menstruatia sau alte efecte hormonale ce pot afecta sanatatea fatului.
– Persoanele cu tensiune arteriala mica – semintele de in pot cobori tensiunea arteriala diastolica.
– Persoanele cu tensiunea arteriala mare – semintele de in pot potenta actiunea medicamentelor de scadere a tensiunii.
– Persoanele cu tulburari hemoragice – Semintele pot creste riscul intensificarii hemoragiilor prin efectul lor anticoagulant. Acelasi lucru se aplica si persoanelor care urmeaza tratamente cu efecte anticoagulante.
– Pacientii cu sindrom bipolar – consumul de seminte de in a fost corelat cu aparitia de simptome maniacale.
Sursa: wakeup-world.com, healthyfoodteam.com, healthyfoodhouse.com
Imagine de Petra de la Pixabay