Prajituri de post #13: Fursecuri cu gem de afine
Ingrediente Fursecuri cu gem
(pentru cca 30 buc): 225 g margarina, 50 g zahar pudra cernut, esenta vanilie, 225 g faina, 50 g amidon alimentar (din porumb), un pliculet zahar vanilat
Umplutura: 25 g margarina, 2 linguri de gem de afine
Mod de preparare Fursecuri cu gem
1.Se bate cu mixerul margarina moale, la temperatura camerei cu zaharul pana se obtine o crema pufoasa, se adauga esenta si faina amestecata cu amidonul si cernuta. Din aluatul obtinut se modeleaza mici bilute, cu palmele, de marimea unei nuci care apoi se aplatizeaza cu furculita, lasand urmele dintilor deasupra. Se aseaza intr-o tava si se da la cuptor cca 12-15 minute, in cuptorul bine incins.
Se lasa sa se raceasca pe un gratar apoi se ung cu gemul de afine frecat un pic cu margarina moale si se unesc cate 2. Se pudreaza un pic cu zahar vanilat si se dau 15 minute la frigider.
Se pot servi ca desert sau ca mic dejun alaturi de o cescuta de lapte sau ceai.
Pofta buna!
Prajituri de post #14: Palmieri
Ingrediente Palmieri
400 g aluat foietaj
zahar tos
scortisoara macinata
zahar pudra
Mod de preparare Palmieri
Amestecam zaharul cu scortisoara.
Se presara pe masa de lucru zahar si scortisoara de dimensiunea foii de aluat, asezam foaia peste zahar si presaram si peste foaie amestecul de zahar si scortisoara.
Trecem cu sucitorul peste foaie, apoi incepem sa rulam cele doua capete opuse pana la mijloc. Dupa fiecare pliere a foii se trece usor cu sucitorul deasupra.
Cu un cutit taiem felii subtiri din aluat, apoi le asezam pe o tava si le tinem la rece 15 minute, dupa acest timp le scoatem si le asezam in tava de copt prevazuta cu hartie de copt.
Palmierii se asaza la distanta intre ei, la copt isi vor mari volumul.
Se coc 15 minute pana se caramelizeaza.
Se servesc pudrati cu zahar pudra.
Pofta buna!
Prajituri de post #15: Strudel cu mere
Ingrediente Strudel cu mere
250 g faina
doua linguri ulei
cca 100 ml apa plata
un praf de sare
3 mere
3 linguri zahar tos
doua linguri pesmet alb
o lingurita scortisoara macinata
50 g stafide
o lingurita esenta rom
zahar pudra
Mod de preparare Strudel cu mere
Intr-un vas, amestecam faina cu praful de sare, adaugam uleiul si treptat apa, pana obtinem un aluat ce poate fi intins cu sucitorul.
Il framantam putin cu mana si il lasam sa se odihneasca 10 minute.
In acest timp pregatim umplutura astfel:
– merele curatate de coaja si cotor, le taiem cubulete, apoi le amestecam cu stafidele, esenta de rom si un praf de scortisoara.
Intindem aluatul cat mai subtire, cu ajutorul unui sucitor, presaram peste el pesmet si scortisoara macinata.
La un capat al foii de aluat intindem umplutura ,acoperim cu o parte din foaia de aluat si rulam pana obtinem un sul.
Ungem o tava cu putin ulei, asezam sulul de aluat, il intepam din loc in loc cu o furculita si introducem tava in cuptorul deja incalzit. Coacem 30 de minute, pana capata o culoare aramie.
Dupa ce s-a racit, taiem strudelul in bucati potrivite si pudram cu zahar pudra.
Pofta buna!
Prajituri de post #16: Salam de biscuiti
Mod de preparare Salam de biscuiti
2 pachete mari de biscuiti se maruntesc, se taie cuburi un pachet de rahat. Apoi se pun intr-un vas mare biscuitii, rahatul, 2 linguri de margarina, cacao, esente, nuca, stafide, apa cat sa se lege. Se asaza sul pe o folie pe care anterior s-a imprastiat nuca de cocos si se pune la figider.
Pofta buna!
Prajituri de post #17: Triada fructelor de toamna
Ingrediente Triada fructelor de toamna
Aluat: cca 700 g faina, 10 g drojdie proaspata, un praf de sare, 250 ml apa calduta, o lingura de otet, doua linguri de ulei
Umplutura: Un dovleac potrivit, numit si „placintar”, 6-7 mere mari, 5-6 gutui parfumate, 100 ml vin alb sec, un praf de scortisoara, zahar pudra vanilat, cca 700 g zahar, 3 maini de miez de nuca prajit si maruntit
Ornare: o mana de miez de seminte de dovleac, cateva frunzulite din aluat stropite cu praf de scortisoara, 50 ml ulei
Mod de preparare Triada fructelor de toamna
1. Cu cateva ore inainte pregatim fructele astfel; placintarul se curata de coaja, se indeparteaza semintele apoi se taie in cubulete mici care se fierb cu o cana de zahar, 2 linguri de vin, un praf de scortisoara si unul de vanilie, pana ce se inmoaie si scade bine zeama. Lasa sa se raceasca bine.
Gutuile se spala, se sterg si apoi se curata de coaja si se taie si ele in cubulete mici care apoi se fierb cu o cana de zahar, 2 linguri de vin, un praf de scortisoara. Se fierb pana se inmoaie si se scade bine zeama.
Se lasa la racit
Merele se curata de coaja apoi se taie in cubulete fine care se fierb cu o cana de zahar si 2 linguri de vin, scortisoara si vanilie, pana se inmoaie si se leaga bine amestecul. Se lasa sa se raceasca bine.
2. Din apa calduta in care am dizolvat sarea si drojdia si am pus uleiul si otetul si faina cernuta, framantam un aluat elastic, care nu se mai lipeste de mana si pe care il lasam sa se odihnesca cateva minute, acoperit cu un prosop. Din aluat se iau 3 gramajoare mai mari ca un mar, din care apoi pe o planseta data cu faina se intind 3 foi ovale subtiri.
Pe fiecare foaie se intinde din fiecare amestec in parte, un strat uniform de fructe si dovlaec, dupa care se presara deasupra cate o mana de miez de nuca prajit si maruntit. Se ruleaza fiecare foaie in parte, apoi cele 3 rulouri se impletesc intre ele si apoi se pune impletitura cu mare grija, intr-o forma rotunda, unsa cu ulei, se presara miez de seminte de dovleac (din comert), se orneaza cu frunzulite de aluat si se da la cuptor, cam 30 de minute, sa se rumeneasca frumos.
Se lasa prajitura sa se raceasca, pudrata cu zahar pudra vanilat, apoi se taie felii.
Pofta buna!
Prajituri de post #18: Scovergi
Ingrediente Scovergi
cca.1 kg de faina alba, 25 g drojdie proaspata (un cub mic), sare, 300 ml apa, ulei pentru prajit
Mod de preparare Scovergi
1. Se incalzeste un pic apa apoi se dizolva in ea sarea si drojdia.
Faina se varsa intr-un lighenas pentru framantat, se face o adancitura in ea, se varsa apa calduta in care am dizolvat drojdia si sarea in acea adancintura si apoi amestecam cu o lingura, atat cat ne permite aluatul si apoi se ia la framantat cu mana, adaugandu-se faina, pana cand aluatul nu se mai lipeste de mana, devine elastic.
Se acopera lighenasul cu aluat cu un prosop gros si se lasa la cald, ferit de curent, sa creasca cca. 30 de minute.
2. Aluatul crescut se imparte in gramajoare mici care fiecare se intind cu mana sau cu un sucitor pe o planseta data cu faina, aducandu-le la marimea tigaii in care le prajim, apoi se rumenesc bine pe ambele fete in ulei incins. Se scot pe farfurie, dupa ce au fost scurse bine de ulei, asezandu-se una peste alta. Se servesc simple, date cu zahar vanilat sau unse cu gem. Oricare din variante o alegem, scovergile sunt delicioase.
Daca nu tineti post puteti adauga si branza rasa.
Pofta buna!
Prajituri de post #19: Cornulete cu rahat, de post
Ingrediente Cornulete cu rahat, de post
2 cani ulei, 1 cana bors (acreala) caldut, drojdie proaspata cat o nuca de marime potrivita, faina de grau cat cuprinde (cat sa obtinem un aluat bun de intins), aproximativ 200 gr rahat cu diferite arome, 80 gr zahar pudra cu aroma de vanilie.
Mod de preparare Cornulete cu rahat, de post
Intr-un recipient (lighean folosesc eu) se pune borsul in care am dizolvat drojdia, apoi uleiul si in cele din urma se adauga cate putina faina pana obtinem un aluat legat atat cat sa poata fi intins pe placa de lucru (in cazul meu, blatul de bucatarie).
Dupa ce a fost lasat la odihnit 30 min aluatul, se intinde o foaie in forma de cerc, de 1/2 cm grosime din care tai triunghiuri late la baza de 3-4 cm. Pui la baza fiecarui triunghi cate o baghetica de rahat, apoi rulezi.
Cornuletele se pun in tava unsa cu ulei (sau margarina, ca e de post) si tapetata cu faina si se dau la cuptor pentru 20-25 min. Cuptorul trebuie sa fie incalzit in prealabil la 160 grade (treapta 2).
Cand le scoatem din cuptor le tavalim prin zahar pudra, apoi le servim, caldute sau reci (daca va place, alaturi de o cana de ceai).
Pofta buna!
Prajituri de post #20: Clatite de post
Ingrediente Clatite de post
1 cana apa minerala carbogazoasa
1 cana faina
1 lingura zahar
50 ml ulei
1 lingura zahar vanilat
1 praf de sare
Umplutura:
gem de prune sau orice dulceata doriti
Mod preparare Clatite de post
Amestecam apa minerala cu restul ingredientelor pe rand si faina in ploaie.
Incingem tigaia si o ungem cu putin ulei si punem cu polonicul compozitia.
Pofta buna!
Prajituri de post #21: Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara (de post)
Ingrediente Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara (de post)
100 gr tarate de ovaz
100 gr faina integrala
150 gr margarina vegetala moale
100 gr miere de albine Dulceata Florilor
1 lingurita scortisoara
1 lingurita praf copt
Mod de preparare Biscuiti digestivi cu miere si scortisoara (de post)
Punem intr-un vas taratele de ovaz, faina, praful de copt si scortisoara. Adaugam margarina moale si mierea.
Framantam bine cu mainile pana obtinem o compozitie omogena. Dam la frigider pentru cel putin jumatate de ora.
Aplatizam bila de aluat cu mana si o asezam pe suprafata de lucru pe care am presarat tarate de ovaz. Presaram si deasupra tarate si intindem foaia cu sucitorul. Decupam biscuitii cu o forma.
Ii desprindem cu grija si ii punem in tava.
Punem biscuitii in cuptorul incalzit in prealabil si ii coacem circa 5-10 minute.
Pofta buna!
Prajituri de post #22: Bomboane raw pentru copii
Ingrediente Bomboane raw pentru copii
curmale fără sâmburi (cam 150 grame)
stafide,
nuci (6 nuci am folosit eu)
nuca de cocos,
pudră de roşcove (optional)
seminte susan / in
nuca de cocos
Mod de preparare Bomboane raw pentru copii
Am mixat ingredientele in blender si le-am amestecat. Eu nu am adaugat miere, intrucat curmalele sunt deja foarte dulci, iar compozitia s-a legat foarte bine (curmalele fiind foarte fragede). Daca nu aveti curmale atat de moi, incat sa se lege compozitia, puteti stoarce cateva picaturi dintr-o portocala. Pasta astfel obtinuta am modelat-o in forme sferice pe care le-am tavalit prin seminte de susan, nuca de cocos (dupa preferinte).
Pofta buna!
Prajituri de post #23: Biscuiti de post pentru toata familia
Ingrediente Biscuiti de post pentru toata familia
100 grame margarina
o banana
faina
vanilie, scortioara
nuci macinate
stafide, migdale optional
zahar optional
Mod de preparare Biscuiti de post pentru toata familia
Am amestecat margarina, lasata in prealabil la temperatura camerei sa devina moale, banana si nucile, dupa care am adaugat faina cat cuprinde. Aluatul framantat astfel l-am lasat la rece 20 minute in frigider. Apoi am intins aluatul si am taiat cu forme haioase (imprumutate de la jucariile fetitei mele) :). Am pus biscuitii in tava cu hartie de copt, 10-20 minute la 180 grade, preincalzit, pana ce au capatat o culoare aramie.
Pofta buna!
Prajituri de post #24: Chec de post cu cacao si stafide
Ingrediente Chec de post cu cacao si stafide
– 3 cani faina (cana normala de ceai)
– 2 cani zahar
– 2 cani apa minerala
– 3/4 cana ulei
– 1 1/2 plic cu praf de copt
– 1 lingura esenta de vanilie sau 2 pliculete cu zahar vanilat
– 2-3 linguri cu cacao
– esenta de rom
– 100 gr stafide
Mod de preparare Chec de post cu cacao si stafide
Intr-un castron amestecam faina, cacaoa cernuta (sa nu ramana cocoloase) si praful de copt. Separat amestecam zaharul, uleiul,esenta de vanilie si esenta de rom si mixam foarte bine. Adaugam apoi apa minerala. Amestecam cele doua compozitii usor. Adaugam si stafidele.
Tapetam tava de chec (sau tavile daca sunt mai mici) cu ulei si tapetam cu faina, apoi turnam compozitia. Dam la cuptor (eu am lasat la foc mic) circa 30-40 de minute sau pana trece testul cu scobitoarea.
Pofta buna!
Prajituri de post #25: Prajitura de post
Ingrediente Prajitura de post
350 g făină,
100 g zahăr,
1 linguriţă sare,
10 g praf de copt,
200 g margarină,
1 borcan gem de prune,
100 g nucă măcinată.
Mod de preparare Prajitura de post
Intr-un castron cernem făina cu praful de copt.
Adăugăm sarea, zahărul şi amestecăm până la omogenizare.
Margarina se taie cubuleţe mici şi se adaugă peste făină, frământăm până obţinem un aluat sfărâmicios.
Două treimi din aluat se pun într-o tavă unsă cu margarină şi se tasează bine.
Se unge aluatul cu gem şi se presară nuca măcinată.
Se presara restul de aluat deasupra şi se dă la cuptor (preîncălzit la 180 grade C) pentru 30-40 minute.
Servim după ce se răceşte.
Pofta buna!
Te mai poate interesa si Retete de post: 30 de preparate populare
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?