Retete de Pasti: 10 retete traditionale pentru masa de Pasti 2024 - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Retete de Pasti: 10 retete traditionale pentru masa de Pasti 2024

retete de pasti - sfatulpatintilor.ro-pixabay-com
Credit foto: Imagine de danuta niemiec de la Pixabay

Retete de Pasti: Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci

Reteta de

Ingrediente Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci

O parte coasta de miel, 500g ficatei de pui, 500 g ciuperci proaspete, o legatura de ceapa verde, o legatura de usturoi verde, o legatura de marar si una de patrunjel verde, 2 morcovi fierti, 3 oua fierte tari, condimente pentru friptura miel, piper, un praf de sare, 75 ml ulei de masline, 250 ml vin alb sec, 2 oua crude, cateva cuisoare.

Mod de preparare Coasta de miel umpluta cu ficatei si ciuperci

Ficateii de pui se spala in apa rece, se scurg bine apoi se maruntesc cu un cutit si se pun la prajit in putin ulei de masline (se lasa atat cat sa-si schimbe culoarea), se condimenteaza si se lasa putin la racit, alaturi in alta tigaie se calesc in putin ulei ciupercile curatate si taiate in bucati mici impreuna cu ceapa si usturoiul verde curatate si taiate marunt, potrivite de sare si condiment.

Ficateii se amesteca cu ciupercile si verdeata calita, cu verdeata tocata fin, cu ouale crude, se condimenteaza si se sareaza dupa gust coasta de miel dupa ce am taiat un buzunar de-a lungul oaselor (cu un cutit bine ascutit), dar cu atentie sa nu ciupim pielea de deasupra si bineinteles marginea de jur imprejur a costitei, bagand in mijlocul umpluturii morcovul si ouale fierte, completam cu umplutura apoi coasem buzunarul cu ata de bucatarie

Costita se unge cu ulei de masline, se ,,maseaza” cu condiment de friptura de miel, in partea mai carnoasa (marginea unde se prinde cu ata) se infig cateva cuisoare, apoi se pune in tava, se stropeste cu ulei de masline, cu paharul de vin alb si se da la rece cateva ore (3-4 ore). Daca ramane umplutura, cu ea se pot umple cateva ciuperci mari care se vor aseza pe langa coasta, in tava.
Se da la cuptor sa se rumenesca, udand din cand in cand costita cu zeama din tavita.
Dupa ce s-a rumenit frumos, se scoate tava, se lasa sa se raceasca putin, apoi se taie pe lungul coastelor, in bucati potrivite. Se asaza pe platoul de servit, decorate dupa preferinta.

Pofta buna!

Retete de Pasti: Frigarui marinate de miel

Ingrediente Frigarui marinate de miel

1 kg carne macra de miel, 12 ciuperci de cultura, 4 cepe mici, 4 rosii tari, sare, piper dupa gust.

Pentru sos ai nevoie de:

1/2 ceasca miere, 1/2 ceasca suc lamaie, 4 lingurite apa calduta, 1 lingurita unt topit, 1 fir de menta proaspata sau 1lingura menta uscata.

Mod de preparare Frigarui marinate de miel

Tai carnea in cuburi de 3/3 cm. Speli ciupercile si le tai jumatati. Rosiile le tai in 6. Pui apoi bucatile de carne, ciupercile si cepele taiate felii in sosul de miere, menta si lamaie si le lasi 20 de minute, la marinat.

Aranjezi frigaruile astfel:

un cub de carne, 1 felie de rosie, 1 cub de carne, 1 jumatate de ciuperca, 1 cub de carne, 1 felie ceapa. Alternezi pana cand umpli frigaruia, apoi o treci prin sos. Din cantitatile date formezi 6 frigarui. Le asezi pe gratar si le stropesti cu sos.

Sosul se pregateste astfel:

Amesteci mierea cu sucul de lamaie si apa si le incalzesti la foc mic. Adaugi apoi menta tocata, untul si amesteci bine.

Pofta buna!

Pentru retete de ciorba de miel, click aici.

Retete de Pasti: Sarmale cu carne de porc invelite in vita de vie

Reteta de

Ingrediente Sarmale cu carne de porc invelite in vita de vie

-250 g carne de miel
-25 de foi de vita
-o jumatate de cana de orez (cc 125 g)
-1 galbenus de ou
-1 lingura cu varf de faina
-1 pic de delikat (dupa gustul fiecaruia), piper
-2 cepe potrivite
-1 pahar de ulei
-2 cesti de apa
-1/2cana suc de rosii
-cateva crengute de visin
-o ceasca de smantana

Mod de preparare Sarmale cu carne de porc invelite in vita de vie

Oparim foile de vita in apa clocotita si sarata,iar apoi le lasam la scurs intr-ul cuscusier. Fiindu-mi mai usor,eu dau carnea de miel prin masina de tocat,cepele taiate marunt le punem intr-o cratita in uleiul incins si le lasam un pic sa se caleasca (cateva minute). Dupa ce s-a racit compozitia, adaugam delikat, piper, galbenusul de ou, faina si orezul dat intr-un clocot.Punem cate o lingura de compozitie pe o foaie de vita si rulam. Sarmalele le punem intr-o cratita unde inainte asezam crengutele de visin(pentru a nu se prinde ), adaugam uleiul, iar pe deasupra turnam sucul de rosii ca sa de-a un pic de gust si aspect. Se pune la foc mic cc 1 ora si 30 min.

Pofta buna!

Retete de Pasti: Pasca Poloneza

Reteta de Andreiavd

Ingrediente Pasca Poloneza

Blatul:

– 1 pahar faina grau;
– 1/2 pahar zahar pudra;
– 1 ou;
– 1/2 pahar lapte dulce;
– 100 gr unt/margarina
– 3 linguri cacao;
– 1 plic praf de copt;
– 1 plic zahar vanilat.

Crema de branza:
– 500 gr branza de vaci sau mai mult, stoarsa bine de zer;
– 2 oua;
– 1 pahar zahar pudra;
– 1 plic zahar vanilat;
– 1 lingura faina(am pus vreo 3 linguri);
– 50 gr stafide

Mod de preparare Pasca Poloneza

Pentru blat – se freaca untul cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga cacao, oul, apoi laptele si faina amestecata cu praful de copt. Se omogenizeaza si trebuie sa aiba consistenta unei creme ceva mai groase.
Crema de branza – Branza se freaca cu zaharul pudra, zaharul vanilat si galbenusurile. Se adauga faina si stafidele si la sfarsit se adauga albusurile batute spuma. Se omogenizeaza compozitia amestecand usor, de jos in sus.


Asamblare: Intr-o forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina (eu pun hartie de copt), se toarna 2/3 din aluatul pentru blat si se niveleaza bine cu o spatula/lingura. Deasupra se aseaza toata crema de branza, se pune restul de aluat, bine intins sa acopere branza, si se da la cuptor la foc potrivit pana cand pasca se desprinde de marginile formei. Se scoate din cuptor si se lasa la racit foarte bine, se scoate din forma si se pune glazura de ciocolata.
Glazura: 100 gr ciocolata topita la bain-marie cu cateva picaturi de ulei, se omogenizeaza cu 50 grame unt si se pune peste pasca. Se lasa la intarit/racit.

Pofta buna!

Retete de Pasti: Cozonac cu mac si stafide

Ingrediente Cozonac cu mac si stafide

Pentru aluat ai nevoie de: 2 kg faină, 600 g zahăr, 1 l lapte, 10 ouă, 200 ml ulei, 200 g unt, 100 g drojdie de bere, 3 lămâi, 200 g stafide, 1 fiolă esenţă de rom, 1 linguriţă sare.

Pentru umplutură ai nevoie de: 400 g mac, 200 g zahăr, 40 ml lapte, 2 linguri griş, 1 fiolă esenţă de rom

Mod de preparare Cozonac cu mac si stafide

Pentru aluat: Cerni faină în lighean, pui la mijloc drojdie cu puţin lapte cald, amesteci bine şi lasi la crescut. În restul de lapte adaugi 500 g zahăr şi coajă de lămâie rasă. Spargi 8 ouă, separi albuşurile şi le baţi cu 100 g zahăr, iar gălbenuşurile le baţi cu 1 linguriţă de sare. Speli stafidele şi le stropeşti cu 1 fiolă esenţă de rom. în maiaua crescută adaugi treptat laptele cald, gălbenuşurile, stafidele şi jumătate din albuşurile bătute spumă. Frământi bine cu uleiul şi untul calde şi laşi aluatul la crescut.

Pentru umplutură: Dai macul prin maşina de cafea şi îl fierbi cu laptele, grişul şi zahărul. Îl laşi la răcit, apoi adaugi albuşul rămas şi fiola de rom. Rupi bucăţi din aluatul crescut, le întinzi pe planşetă în foi şi le umpli cu compoziţia de mac. Rulezi foile, le pui în tavi şi ungi cozonacii cu ou bătut.

Pofta buna!

Pentru retete de pasca fara aluat si pasca traditionala, click aici.

Mai multe retete de cozonaci pentru Pasti gasesti aici.

Imagine de danuta niemiec de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 02/05/2024